Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εορτάστηκε η 181η Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Άνω Ψάρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος από την Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας η 181η Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης και τιμήθηκαν οι ήρωές  της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας στο Άνω Ψάρι Μεσσηνίας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και την Έπαρση Σημαίας, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην μνήμη των αγωνιστών και στην συνέχεια μετάβαση αρχών και κοινού στην οικία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και κατάθεση στεφάνων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο ανώτατος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Ταξίαρχος Ιπτάμενος κ. Θ. Λάγιος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Π. Μαντάς και κα. Ν. Νικολάκου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα. Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα. Α. Μπούζα και κ. Π. Αλευράς, ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου κ. Δημήτριος Γεωργιόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και κ. Κων/νος Τσαπόγας, ο απόγονος του Γιαννάκη Γκρίτζαλη κ. Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Αργυράκης, πρόεδροι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Ομιλητής στην σημερινή εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού του ιστορικού γεγονότος που αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική επανάσταση της ελεύθερης Ελλάδας αλλά και την ανάγκη ανάδειξής του μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις προκειμένου να μην χαθεί στη λήθη της ιστορίας η αυτοθυσία των αγωνιστών και η ιστορική αλήθεια.
Στον χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν ιστορικά κειμήλια της περιόδου της επανάστασης του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του κ. Χρήστου Κατσαμπάνη.
Ο Σύλλογος Γυναικών Δωρίου και συγκεκριμένα το Χορευτικό Τμήμα «Οι Δωριείς» τίμησαν την εκδήλωση παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς αλλά και με απαγγελία ποιημάτων εκ μέρους των μαθητών.

Πηγή: Π.Ε. Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου