Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Οι παλαιές σφραγίδες του Δήμου Δωρίου με έδρα το Σουλιμά

Ο Δήμος Δωρίου, με έδρα το Σουλιμά, συστάθηκε και έλαβε την οριστική του μορφή το έτος 1836, κατόπιν των Βασιλικών Διαταγμάτων του έτους 1834 περί σχηματισμού των πρώτων Δήμων του Βασιλείου της Ελλάδας. 
H πρώτη σφραγίδα του νεοσύστατου Δήμου Δωρίου ήταν κυκλική, η οποία περιμετρικά έφερε με κεφαλαία γράμματα το όνομα «Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ» και στο κέντρο σε κυκλικό σχήμα δύο κλαδιά ελιάς. Στην πρώτη φωτογραφία, η οποία είναι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, φαίνεται η σφραγίδα του δήμου στις 23 Μαΐου 1839 στο πιστοποιητικό που υπογράφει ο τότε δήμαρχος Δωρίου Γεώργιος Τζόρης, για τον Σουλιμαίο αγωνιστή Μήτρο Μπουτσικάκη προκειμένου να του αποδοθεί ''αριστείο" για την προσφορά του στον Αγώνα υπέρ της Ανεξαρτησίας. 
Στη δεύτερη φωτογραφία, η οποία είναι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, βλέπουμε την ίδια σφραγίδα στις 28 Αυγούστου 1852 σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Δωρίου που υπογράφει ο τότε δήμαρχος Δωρίου Κανέλλος Πανομήτρος. 
Στην τρίτη φωτογραφία, η οποία είναι από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, βλέπουμε, επίσης, την ίδια σφραγίδα στις 20 Σεπτεμβρίου 1862 σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Δωρίου που υπογράφει ο τότε δήμαρχος Δωρίου Δημήτριος Γκρίτζαλης
Το έτος 1882 με Βασιλικό Διάταγμα μία νέα σφραγίδα αντικαθιστά την μέχρι τότε χρησιμοποιούμενη, η οποία έφερε περιμετρικά το όνομα «ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΟΥ» και στο κέντρο της έμβλημα μία λύρα
Το Βασιλικό Διάταγμα της 4 Ιουνίου 1882 (ΦΕΚ. 89, 29/8/1882) αναφέρει ως ακολούθως:
Δια Βασιλικού Διατάγματος από 4 Ιουνίου 1882 ενεκρίθη ίνα η σφραγίς του Δήμου Δωρίου φέρη ως έμβλημα εν τω μέσω μεν «λύραν» γύρωθεν δε τας λέξεις «Δήμος Δωρίου».
Στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Δωρίου φυλάσσεται μία παλαιά σφραγίδα του Δήμου Δωρίου, η οποία δωρίθηκε από την αείμνηστη συμπατριώτισσά μας κ.  Βασιλική Παπατσώρη στον Σύλλογο Άνω Δωριτών "ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ''. Η σφραγίδα αυτή είναι κυκλική και μεταλλική, βάρους 400 γραμμαρίων, διαμέτρου 12 εκατοστών και ύψους 23 εκατοστών. Φέρει περιμετρικά το όνομα «ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΟΥ» με κεφαλαία γράμματα. Όπως είχε αναφέρει η σφραγίδα αυτή ανήκε στον παππού της Κων/νο Παπατσώρη, γιο του στρατηγού Αναγνώστη Παπατσώρη, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Δωρίου από τον Απρίλιο του έτους 1866 ως τον Φεβρουάριο του έτους 1870 που δολοφονήθηκε από συγχωριανούς του, στην πόρτα του σπιτιού του.

Έρευνα: Γιάννης Αλεξ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου