Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Εορτάστηκε η μάχη στο Λάπι την Παρασκευή 20 Απριλίου

Η επέτειος της μάχης των ηρωικών 7 Λαπαίων εορτάστηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου στο Άνω Λάπι Κοπανακίου από το Δήμο Τριφυλίας.
Το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας στο Άνω Λάπι η οποία σώζεται μόνη από το παλιό χωριό μαζί με κάποια ερείπια σπιτιών, τελέστηκε θεία λειτουργία. Μετά το πέρας της όλοι ανηφόρισαν στην θέση Κουρόρα όπου βρίσκεται το μνημείο των 7 Λαπαίων (Μήτζας, Τζανέτος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δήκος, Στέργιος και Ματζώρης) και εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησε ομιλία από τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Κοπανακίου και υποψήφιο βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπάμπη Πατσούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και στη μάχη που δόθηκε στη θέση αυτή στις 22 Απριλίου του 1827.
Τότε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, έχοντας στρατοπεδεύσει στη σημερινή Αγριλιά, επιτέθηκαν στους Λαπαίους οι οποίοι είχαν πιάσει θέσεις στο συγκεκριμένο ύψωμα, προκειμένου να καθυστερήσουν τον εχθρό και να προλάβουν να απομακρυνθούν οι χωριάτες, οι γυναίκες και τα παιδιά. Παρέμειναν δηλαδή μόνο 7 άτομα που αντιστάθηκαν σθεναρά κρατώντας τις θέσεις τους μέχρι που έπεσε και ο τελευταίος - δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους υπόλοιπους να σωθούν.
Ο κ. Πατσούρης είπε ότι τα μηνύματα της μάχης αυτής είναι επίκαιρα στην σημερινή δύσκολη οικονομική εποχή που ζούμε, τονίζοντας ότι τέτοια γεγονότα πρέπει να μας παραδειγματίζουν. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφανιών.
Στη συνέχεια στο χώρο της εκκλησίας του χωριού παρατέθηκε δεξίωση από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ να σημειώσουμε ότι μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Σαράντος Κουκούμης, όπως και αρκετοί δημότες.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου