Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας

Το έργο της γενικής αναπαλαίωσης του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου, ολοκληρώθηκε εδώ και αρκετούς μήνες.

Απομένει πλέον το μεγάλο έργο της αγιογράφησης του ναού, το οποίο θα καταστήσει την εκκλησία μας πραγματικό αριστούργημα, στην οποία θα εισέρχεται ο καθένας με δέος και σεβασμό.
Είναι μεγάλο έργο, θα διαρκέσει πολύ χρόνο και βέβαια πολύ δαπανηρό, θα στοιχίσει πάνω από 100.000 Ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Για τον καλύτερο συντονισμό των εργασιών και τη συλλογή του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, συγκροτήθηκε ήδη 12μελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Άνω Δωριτών, του Ομίλου Γυναικών ‘’Η ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΙΣΣΑ’’, καθώς και τριών ακόμη συμπατριωτών μας.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο πρόεδρός του π. Δημήτριος Αδαμόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Φ. Κόλλιας και ο ταμίας Ιωάννης Θ. Κόλλιας.
Εκ μέρους του Συλλόγου Άνω Δωριτών, ο πρόεδρός του Κώστας Βασ. Πάλλας, ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Ι. Αλλαγιάννης και ο ταμίας Δημήτριος Α. Δεδεμάδης.
Εκ μέρους του Ομίλου Γυναικών, η επικεφαλής του Βασιλική Ι. Μαγκαφά και οι κυρίες Μαρία Αλλαγιάννη - Κατσόγιαννου και Άννα Π. Ανδριοπούλου.
Την τριάδα των συμπατριωτών μας συναποτελούν οι Αναστάσιος Σ. Τασιγιώργος, Αθανάσιος Ν. Κόλλιας και Παναγιώτης Γ/Ο Κόλλιας.

Η Επιτροπή αυτή επιφορτίζεται με την υποχρέωση να αξιολογήσει τις προσφορές αγιογράφων, για να επιτύχει την καλύτερη για την εκκλησία προσφορά και εργασία. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στην ανωτέρω επιτροπή η αγιογράφηση του ναού, θα γίνει με τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:
α) Η αγιογράφηση θα γίνει σε μουσαμάδες και όχι απευθείας στους τοίχους της εκκλησίας, διότι η υγρασία και τυχόν ρωγμές θα προκαλέσουν φθορές στις μορφές των αγίων και των παραστάσεων.
β) Η διάταξη - τοποθέτηση των εικόνων (αγιογραφιών) θα γίνει σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τα δεδομένα της αγιογραφίας.
Γ) Δε θα αναγραφούν ονόματα δωρητών – αφιερωτών στις αγιογραφίες, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ως προς το σημείο του ναού, στο οποίο θα τοποθετηθεί κάθε αγιογραφία.
Αντ΄αυτού προτείνεται να κατασκευασθεί καλαίσθητος πίνακας, στον οποίο θα αναγραφούν με απόλυτη αλφαβητική σειρά, τα ονόματα όλων των δωρητών – αφιερωτών, για την αγιογράφηση και την ανακαίνιση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.
δ) Η εικόνα κάθε αγίου στοιχίζει πλέον των 500 Ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής δαπάνης, καλύπτει η αξία των θρησκευτικών παραστάσεων (η Πλατυτέρα, η Γέννηση, η Βάπτιση, η Υπαπαντή, η Μεταμόρφωση, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάσταση, η Ανάληψη, η Κοίμηση της Θεοτόκου, οι Ευαγγελιστές κλπ.).

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η εκκλησία δεν έχει δικούς της πόρους και αδυνατεί να αναλάβει το κόστος των παραστάσεων, γι΄αυτό καλείται ο κάθε ευσεβής δωρητής να προσφέρει οποιοδήποτε ποσό μπορεί, στο κοινό ταμείο που έχει συσταθεί για την αγιογράφηση.
Τα χρήματα μπορούν να κατατεθούν στον Σύλλογο Άνω Δωριτών ή στον Όμιλο Γυναικών.
Τα χρηματικά ποσά που προσφέρονται καθώς και τα ονόματα των δωρητών, ανακοινώνονται σε κάθε φύλλο της εφημερίδας ‘’ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου