Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Eορτάστηκε η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων

Η επέτειος της μάχης των 7 Λαπαίων, που έγινε στις 22 Απριλίου του 1827 όταν οι Λαπαίοι τα έβαλαν με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ που προέλαυναν στην περιοχή, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες, γιορτάστηκε χθες από το Δήμο Τριφυλίας.
Στην μάχη αυτή 7 γενναία μαχόμενοι Λαπαίοι (Μίτζας, Τζανέτος, Στέργιος, Μπούρας, Πανοστάθης ή Πανούσης, Δήκος, Ματζώρης) έχασαν την ζωή τους καταφέρνοντας όμως να καθυστερήσουν σημαντικά τα εχθρικά στρατεύματα και να δώσουν την ευκαιρία στα γυναικόπαιδα και τους άλλους συγχωριανούς τους να απομακρυνθούν και να σωθούν.
Χθες το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας στο Άνω Λάπι έγινε θεία λειτουργία και στην συνέχεια στην θέση Κουρόρα όπου έγινε η μάχη και βρίσκεται το μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον δημοτικό σύμβουλο Αναστάσιο Αδρακτά εκ μέρους του δήμου, τον Παναγιώτη Παχή από το ΑΤ Κοπανακίου, τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο πρόεδρο της ΤΚ Κοπανακίου, τον Αθανάσιο Κόλλια εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας, τον Παναγιώτη Λούτο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας, τον Λεωνίδα Μιχόπουλο από το Σύλλογο Ριζοχωριτών, την Άννα Κορκολή από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου, την Δήμητρα Πετροπούλου από το Σύλλογο Πολυτέκνων Κοπανακίου, τον Περικλή Αλεξανδρή από τον Εμπορικό Σύλλογο Κοπανακίου και τον Δήμο Ρέμπελο από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας Ελπίδα Σκλάβου, ενώ ποιήματα απήγγειλαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοπανακίου και του Γυμνασίου Δωρίου.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Μερκούρης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης και ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κουτρουμπής.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου