Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας στους καταναλωτές, ενόψει του Πάσχα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ενόψει των γιορτών του Πάσχα, λόγω της αυξημένης ζήτησης προϊόντων ζωικής προέλευσης και με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας έχει εντατικοποιήσει τους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους.
Θέλοντας δε, να ενημερώσει υπεύθυνα τους Καταναλωτές συνιστά τα κάτωθι:
Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία, και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Οι συνθήκες σφαγής και μεταχείρισης των ζώων παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική υγειονομική κατάσταση του κρέατος. Υπενθυμίζουμε ότι η σφαγή ζώντων ζώων (αρνιών κλπ.) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός σφαγείων. Σφάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς αναισθησία, χωρίς κρεοσκοπικό έλεγχο και προκαλούν πόνο στα ζώα.
Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
Για την προμήθεια αμνοεριφίων, εντέρων και γενικότερα κρέατος:
α. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό- υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.
β. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ»   («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133), και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά Ε.Ε. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «EΛΛAΣ»  για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
γ. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή)  και  σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
 δ. Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών
 ε. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δε φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
στ. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
ζ. Τα  «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
 η. Υπενθυμίζουμε ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά» που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες κλπ.), όπως και το κεφάλι.
θ. Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης «συκωταριάς», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας  κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δε θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
 ι. Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο
Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:
α. Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. ( μελιταίος πυρετός)..
β. Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.
γ. Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
δ. Τα προϊόντα στα οποία το ζωικό λίπος έχει αντικατασταθεί από φυτικά λιπαρά είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και θα πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια Αυγών:
α. Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αυτός αριθμός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0= βιολογικά, 1= ελεύθερης βοσκής, 2= αχυρώνα ή στρωμνής, 3= κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης (για τη χώρα μας αναγράφεται ως ΕL), τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.
β. Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα (Εξαιρείται η διάθεση από παραγωγούς σε τοπικά μικρά καταστήματα που έχουν όμως καταχωρηθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία). Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού), δηλαδή τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)και σφραγισμένα εσωτερικά τα αυγά με την σφραγίδα της χώρας προέλευσης
Επιπλέον, οι συσκευασίες αυγών κατηγορίας Α πρέπει να φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια ευανάγνωστη ένδειξη της μεθόδου εκτροφής.
γ. Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
δ. Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως  «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
ε. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με της φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
στ. Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
ζ. Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
η. Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
θ. Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
 ι. Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.
Προμήθεια αλλαντικών:
α. Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
β. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
γ. Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
δ. Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
ε. Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
στ. Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και διεύθυνση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε.Ε. (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.
ζ. Μερικά προϊόντα (χωριάτικα λουκάνικα) μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από ορισμένα  «παραδοσιακά» κρεοπωλεία, εφόσον αυτά έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη (σχετική) άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Σοκολατένια αυγά:
Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, την έκθεση, και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης  τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου