Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Συμποσίου Γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι)

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ξεκίνησαν τις εργασίες τους οι γλύπτες…

Ξεκίνησαν από το Σάββατο οι εργασίες του Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο», που πραγματοποιείται στην Κεφαλόβρυση, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Οι γλύπτες ξεκίνησαν την εργασία πριν την Τελετή έναρξης η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 31.07.2022, με φανερή την αγάπη για το υλικό και την δουλειά τους.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλος, μαζί με την Πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών Μαριάννα Τσουρεκά, υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν σε τρεις μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά.
Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες ευχαρίστησαν για την πρόσκληση των διοργανωτών και την θερμή υποδοχή των κατοίκων. Άλλωστε τους καλωσόρισαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι τραγουδώντας τοπικά τραγούδια, μπροστά στα μάτια των μικρότερων παιδιών που κάθονταν στα μαξιλάρια τους μπροστά από τους επισήμους, συμβολίζοντας ότι το παρελθόν και το μέλλον συνομιλούν.
Ο Περ. Κανελλόπουλος τόνισε την σημασία του συμποσίου γλυπτικής για μια μικρή κοινότητα σαν την Κεφαλόβρυση θέτοντας ερωτήματα προς διερεύνηση κατά τη διάρκειά του, όπως «τι ακριβώς εκφράζουν αυτές οι δράσεις πολιτισμού που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα; Προφανώς μια βεβαιότητα συνέχειας, αφού οι τόποι δεν σταματούν να υπάρχουν με την απουσία ανθρώπων. Ο χρόνος περνάει και πέρα από τις μνήμες που αφήνει. Το σίγουρο είναι ότι δημιουργεί καινούρια δεδομένα. Σίγουρα στα χωριά τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά» τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ερημοποίησης. «Τα χωριά είναι σαν τους ελαιώνες: εγκαταλείπονται, αλλά δύσκολα πεθαίνουν. Περιμένουν υπομονετικά να ξανακαλλιεργηθούν και να δώσουν και πάλι καρπούς».
Η Μαριάννα Τσουρεκά από την πλευρά της αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα που πρώτη φορά επιχειρείται στο χωριό και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το συμπόσιο όπως βραδιά ντοκιμαντέρ, περιήγηση στη Κοινότητά μας για να δούμε δείγματα παραδοσιακής λιθογλυπτικής και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα και το τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης του Αρχαιολογικού χώρου μαζί με τους γλύπτες.
Οι γλύπτες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο είναι οι: Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος.
Την βραδιά έκλεισε συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, που ο μαέστρος κ. Κώστας Νικολέας παρουσίασε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με αναφορά στην παραδοσιακή μουσική του τόπου.
Ο «πατέρας» της Μύρτιδος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης απηύθυνε χαιρετισμό και αποκάλυψε ότι από τα σπαράγματα των τριών γλυπτών, ο γλύπτης Στέλιος Παναγιωτόπουλος, θα δημιουργήσει ένα γλυπτό της μικρής του κόρης, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης, μετά από πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Περικλή Κανελλόπουλου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας κ. Σωτήρης Μπακούρος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας κ. Μαρία Μπαρούνη ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Τσακανίκας, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Τζίνα Θεοδωροπούλου, η Πρόεδρος του Φιλοπρόοδων Φιλιατρών κ. Βιβή Παντελάκη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Λούτος και η Προϊσταμένη της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ Δήμου Τριφυλίας κα Φωτεινή Στυλιανού.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε. για την πολύτιμη προσφορά των τριών ογκομαρμάρων, χωρίς την οποία το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χορηγοί αυτού του Εργοταξίου Τέχνης και Πολιτισμού είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώ χορηγοί Επικοινωνίας η ΕΡΤ Καλαμάτας, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο και eleftheriaoline.
Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @”Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο” και “Μύρτις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου