Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Εκδήλωση για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Δώριο

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 11:00 το πρωί μετά τον εκκλησιασμό ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Δ. Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας κυρίου Αριστείδη Ηλιόπουλου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και να προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του χωριού για το μεγάλο πρόβλημα του διαβήτη. 
Οι εξελίξεις στον σακχαρώδη διαβήτη αφορούν ένα σύνδρομο που αναφέρθηκε για πρώτη φορά την τρίτη χιλιετία π. Χ. από τους αρχαίους Αιγυπτίους, αφού έχουμε αναφορές που περιγράφουν τα συμπτώματα του διαβήτη στους πάπυρους του Embers. Εντούτοις η ιατρική θεωρεί τον Αρεταίο τον Καπαδόκη σαν τον πρώτο γιατρό που περιέγραψε με λεπτομέρεια και ονόμασε το σύνδρομο αυτό σακχαρώδη διαβήτη, παρόλο που και ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι στο σύνδρομο αυτό η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπευτικής του αντιμετώπισης. 
Ο διαβήτης σήμερα αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει προτείνει μέσα αντιμετώπισης του σαν να πρόκειται για ένα μεταδιδόμενο νόσημα. Η συχνότητά του παγκοσμίως παρουσιάζει μια γεωμετρικού τύπου αύξηση, και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για την πρόληψή του όσο και για την αποφυγή των μακροχρόνιων επιπλοκών που τον επιβαρύνουν. Τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, αποτελούν η συχνότερη αιτία θανάτου των διαβητικών και θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Είναι γνωστό όμως ότι για την θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη υπάρχει πλέον μια πλειάδα σκευασμάτων που με την παράλληλη υιοθέτηση των σωστών διατροφικών προτύπων και προγραμμάτων αυξημένης φυσικής δραστηριότητας οδηγούν στην επίτευξη της ευγλυκαιμίας. Επίσης η πρόοδος στις επιστήμες μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγούν στην γρήγορη κατάκτηση της νέας γνώσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παρελθόν στον διαβήτη να είναι γκρίζο, το σήμερα πολύ πιο φωτεινό αλλά το μέλλον να φαντάζει ρόδινο. 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και της συζήτησης ανέλαβε ο γενικός ιατρός Γεώργιος Πανομήτρος. Τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο τ. Αρχηγός Πυροσβεστικής Βασίλειος Καπέλιος
Κατά την εκδήλωση έγιναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου