Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

24 Μαρτίου 2010. Εορτασμός της 189ης επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων

Με λαμπρότητα, όπως άλλωστε αρμόζει στην περίσταση, τιμήθηκε στις 24-3-2010 το μεσημέρι στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) η 189η Επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Οι καιρικές συνθήκες, ψιλόβροχο και κρύο, δε στάθηκαν εμπόδιο στον εορτασμό, στον οποίο συμμετείχαν κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί άρχοντες.
Στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, εψάλη δέηση στη Μεγαλόχαρη και
έγινε αναπαράσταση της ορκωμοσίας από μαθητές, με τον παπα-Δημήτρη να διαβάζει τον όρκο!
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές Δημήτρη Κουσελά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Λαμπρόπουλο, το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Κώστα Καρτσώλη, τον υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ, σμήναρχο Δημακογιάννη, το διευθυντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας Αλέξη Σπανό, την αναπληρωτή δήμαρχο Δωρίου Αθανασία Παπαδοπούλου, τους δημάρχους Κυπαρισσίας Γιώργο Σαμπαζιώτη και Αυλώνος Γιάννη Φιλντίση, την αντιδήμαρχο Αετού Γιούλη Τζουμάνη, τον τέως δήμαρχο Κυπαρισσίας και εκ των ιδρυτών της εκδήλωσης Παναγιώτη Τσάκο, τον πρόεδρο του Τ.Δ. Ψαρίου Παναγιώτη Κούκη, μαθητές Λυκείου – Γυμνασίου Δωρίου, μαθητές Δημοτικών Σχολείων, τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Σουλιμαίων Κώστα Πάλλα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Αναστάσιο Κόλλια και τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Φωτόπουλο.
Στη συνέχεια, μαθήτριες και μαθητές απήγγειλαν ποιήματα.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Στάθης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «δεν πάτησε Τούρκος σε τούτη δω την αετοφωλιά»… «Το ’21 ήταν ένα θαύμα, ένα εθνικό μεγαλούργημα» και χαρακτήρισε τους ήρωες «σταυραετούς της Αγίας λευτεριάς μας», προσθέτοντας: «Η θυσία τους, είπε, πρέπει να μας συγκινεί και να μας εμπνέει!»
Μετά, όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
Ακολούθησαν, στην πλατεία, παραδοσιακοί χοροί από μαθητές και δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων.
Σημειώνουμε ότι τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δωρίου, το Τοπικό Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Δωρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Δωριτών «Το Σουλιμά».

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου