Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Αφιέρωμα στον Κανέλλο Ντόντο του Αριστείδη (1898-1986)

Κανέλλος Ντόντος του Αριστείδη (1898-1986), με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο Δωρίου - Μεσσηνίας (παππούς μου).
Το 1919 σε ηλικία 21 ετών κλήθηκε να καταταγεί στο ιππικό λαμβάνοντας την ειδικότητα ‘’χειριστής πολυβόλου’’. Εν συνεχεία το ίδιο έτος μετακινήθηκε με τη Μονάδα του στη Μικρά Ασία όπου έλαβε μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες, Προύσα, Ουσάκ, Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Κιουτάχεια, Μάχη Σαγγάριου, ενώ με την Ταξιαρχία Ιππικού όπου ανήκε διέσχισε και την περιβόητη ‘’Αλμυρή Έρημο’’.
Σε όλες τις μάχες διακρίθηκε και επέδειξε ιδιαίτερο θάρρος και γενναιότητα, αφού εκ φύσεως, αλλά και λόγω καταγωγής από την περιοχή του Δωρίου Μεσσηνίας της επαρχίας Τριφυλίας με τα γονίδια των ‘’Ντρέδων’’ ήταν επόμενο να διακριθεί για τη μαχητικότητά του (Οι γνωστοί ‘’Ντρεδες’’ κάτοικοι της Τριφυλίας είναι αυτοί που τον 14ο αιώνα -το 1380 περίπου- σαράντα οικογένειες κατέβηκαν από την Ήπειρο και εγκαταστάθηκαν στους ορεινούς όγκους του Δωρίου και του Αυλώνα στην περιοχή της Τριφυλίας, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως συνοριοφύλακες του Δεσποτάτου, και να ενισχύσουν τον Βυζαντινό στρατό έναντι των Φράγκων, ήταν Έλληνες Αρβανίτες και κατάγονταν από τους πανάρχαιους Ιλλυριούς Έλληνες της Ηπείρου, οι οποίοι ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και είχαν ελληνική εθνική συνείδηση, και άριστοι πολεμιστές).
Πιο συγκεκριμένα ο Κανέλλος Ντόντος στη Μάχη του Εσκί Σεχίρ ως χειριστής πολυβόλου καθόλη τη διάρκεια της μάχης ‘’κατανάλωσε’’ πάνω από 10.000 χιλιάδες φυσίγγια, με αποτέλεσμα η δεξιά παλάμη του χεριού του να πάθει αγκύλωση, ενώ τραυματίστηκε και στη δεξιά γάμπα. Επίσης στην επίθεση ως Ιππέας στη μάχη του Σαγγάριου, και ενώ κινούνταν έφιππος και επιτιθέμενος κατά των Τούρκων, πυρά Τούρκων σκότωσαν το άλογό του, και κατάφερε εν κινήσει να μεταπηδήσει σε άλογο που έτρεχε παράπλευρα από αυτόν χωρίς αναβάτη, καθώς ο αναβάτης του είχε σκοτωθεί, και έτσι κατάφερε να συνεχίσει έφιππος την επέλαση. 
Με την επιστροφή στην Ελλάδα το 1922 προήχθη στον βαθμό του Λοχία και υπηρέτησε για ακόμη ένα έτος ως εκπαιδευτής, και το 1923 απολύθηκε από τον Ελληνικό Στρατό συμπληρώνοντας πέντε έτη στρατιωτικής θητείας.
Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, αν και ήταν παντρεμένος με πέντε ανήλικα παιδιά, κλήθηκε ως έφεδρος Ανθυπασπιστής να υπηρετήσει, και ενώ είχε τη δυνατότητα να λάβει απαλλαγή ως προστάτης, αυτός επέλεξε να καταταγεί. Μετατέθηκε στη Βόρειο Ήπειρο όπου και τραυματίστηκε από έκρηξη όλμου στο δεξί πόδι στους Άγιους Σαράντα, και μετά τη νοσηλεία του στα Ιωάννινα και την ανάρρωσή του, αποστρατεύθηκε, επιστρέφοντας στην οικογένεια του.
Κατά την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε και πάλι ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο 1942-1944 στην περιοχή του Ν. Μεσσηνίας Πελοποννήσου, μέσα από την αντιστασιακή οργάνωση ‘’Ελληνικός Στρατός’’ ως σύνδεσμος, αγγελιοφόρος και μεταφορέας πυρομαχικών, με επικεφαλής τον τότε Ανθυπολοχαγό Ντάβο Ιωάννη (μετέπειτα Α\ΓΕΕΘΑ), όπου η δράση του μνημονεύεται στην τρίτομη έκδοση με τον τίτλο ''Εθνική Αντίσταση 1941-1945'' του συγγραφέα Κοσμά Αντωνόπουλου, όπου το τρίτομο αυτό έργο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1964. 
Τέλος κατά την περίοδο του συμμοριτοπολέμου (1946-1949) συμμετείχε ως έφεδρος Ανθυπασπιστής και έδρασε ως επικεφαλής Λόχου των ‘’Τ.Ε.Α.’’ σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των συμμοριτών του ‘’ΔΣΕ’’.

Κανέλλος Ντόντος του Σωτηρίου (εγγονός)

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ψηφιακή έκδοση Πιστοποιητικών από τον Δήμο Οιχαλίας

Ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου μας, με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών, την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των Δημοτών μας, πραγματοποιείται μέσω της Ψηφιακής Έκδοσης Πιστοποιητικών Δήμου Οιχαλίας με τη χρήση των κωδικών του πολίτη στο TaxisNET.
Μέσω αυτής της υπηρεσίας κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να μπει στο σύστημα έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών του Δήμου μας να κάνει αίτηση και στη συνέχεια να παραλάβει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό που τον ενδιαφέρει, χωρίς να χρειάζεται να έρθει αυτοπροσώπως στο Δημαρχείο ή στο ΚΕΠ.
Η νέα αυτή υπηρεσία κάνει χρήση των κωδικών που διαθέτει κάθε πολίτης στο TaxisNET.
Οι κωδικοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή στο σύστημα, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε επιπλέον εγγραφή του χρήστη ή ενεργοποίηση οποιουδήποτε λογαριασμού. Απλά και γρήγορα!
Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται μέσω του ιστότοπου του Δήμου https://oichalia.gov.gr, στην αρχική σελίδα, στο κουμπί ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ.
Σε διάστημα ενός έτους προγραμματίζουμε να είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή το σύνολο των ψηφιακών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που προσφέρει ο Δήμος.
Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων κάθε δημότης κάνει αίτηση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Εισέρχεστε στο σύστημα με χρήση προσωπικών κωδικών TaxisNET.
2. Αφού διαβάσετε το κείμενο ενημέρωσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
3. Από τις αιτήσεις που εμφανίζονται επιλέγετε την/τις αιτήσεις που σας ενδιαφέρουν, τα υποχρεωτικά πεδία εμφανίζονται με αστερίσκο.
4. Συμπληρώστε τα απαραίτητα κατά περίπτωση πεδία και επισυνάπτεται τα σχετικά έγγραφα εφόσον χρειάζεται.
5. Επιλέγετε «ΥΠΟΒΟΛΗ».
6. Εκτύπωση Αίτησης.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου

Σας ενημερώνουμε ότι, το Σάββατο (Ψυχοσάββατο) 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 07:30 στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Άνω Δωρίου, θα τελεστεί θεία λειτουργία και αμέσως μετά τρισάγιο στο κοιμητήριο του χωριού.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων: Μνημόσυνο για τον Γέρο του Μοριά


 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον ναό της Αγίας Ειρήνης στην  οδό Αιόλου, όπου τον Φεβρουάριο του 1843 εψάλλει η εξόδιος ακολουθία για τον Γέρο του Μοριά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων θα τιμήσει τη μνήμη του.

Οι απανταχού καταγόμενοι από την Πελοπόννησο, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 στις 10:30 π.µ. θα προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του στην Εκκλησία και στη συνέχεια θα καταθέσουν στεφάνι στον Ανδριάντα του Στρατηγού, στην οδό Σταδίου. 

Η Ομοσπονδία καλεί  όσους έχουν ρίζες από την Πελοπόννησο «να συμμετέχουν στην επιμνημόσυνη δέηση και στην τιµητική κατάθεση στεφάνου, στις δύο εκδηλώσεις τιµής και µνήµης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τηρώντας  όλα τα προβλεπόµενα και απαραίτητα υγειονομικά μέτρα».

Ο Γέρος του Μοριά πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κηδεύτηκε µε κάθε επισημότητα στην Αθήνα µε χιλιάδες λαού να ακολουθεί την πομπή από τις οδούς Ερµού και Αιόλου για να καταλήξει στον τότε Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου και τελέσθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι  στην «τιµητική φρουρά»  ήταν όλοι  οι εναπομείναντες εν ζωή συμπολεμιστές του, όπως οι Γεώργιος Κουντουριώτης, Τζαβέλας, ∆ηµήτρης Πλαπούτας, Ρήγας Παλαµήδης, Μακρυγιάννης, Γιατράκος, ∆εληγιάννης κ.ά. Στα πόδια του είχε εναποτεθεί µια τουρκική σηµαία για να συμβολίζει τις μεγάλες του νίκες επί των Οθωµανών καθόλη τη διάρκεια της Επανάστασης. Συντετριµµένοι παρακολούθησαν την τελετή οι δυο γιοι του «Γέρου του Μοριά», ο Γενναίος και ο Κολίνος που αναλύθηκαν σε λυγμούς τη στιγμή που εκφωνούνταν οι επικήδειοι λόγοι, ενώ ο δεύτερος έχασε και τις αισθήσεις του.

Ως παρακαταθήκη, όχι µόνο για τους Πελοποννήσιους αλλά για όλους τους Έλληνες , για όλους τους σκλαβωμένους λαούς (άφησε εκτός  των άλλων) ένα συγκλονιστικό απόσπασμα  από την ομιλία του στους νέους στην Πνύκα το 1838: 

"Όταν αποφασήσαµε να κάµοµε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαµε, ούτε πόσοι είµεθα, ούτε πως δεν έχοµε άρµατα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιµος µας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεµήσετε µε σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά, ως µία βροχή, έπεσε σε όλους µας η επιθυµία της ελευθερίας µας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευµένοι, και οι έµποροι, µικροί και µεγάλοι, όλοι εσυµφωνήσαµε εις αυτό το σκοπό και εκάµαµε την Επανάσταση”.