Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα ενημερώνει για τα πυρηνελαιουργεία Μεσσηνίας

Με τη νομιμότητα και τους πολίτες δεν πρέπει  να παίζει κανείς.
Επειδή οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να μην διακινούνται ανεύθυνες και αναληθείς  δηλώσεις που δημιουργούν αναίτια ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αναφέρω κάποια στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζει η Μεσσηνιακή κοινωνία.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Μεσσηνίας, ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας και όπου υπάρχουν παραλείψεις, επιβάλλονται με αυστηρότητα τα νόμιμα.
Μάλιστα για πιο ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, έγινε αποδεκτό και αίτημα βουλευτού Μεσσηνίας,  για συμμετοχή στους ελέγχους και Επιθεωρητή του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όλα τα πυρηνελαιουργεία του Νομού Μεσσηνίας, λειτουργούν με νόμιμες άδειες λειτουργίας, ελέγχονται οι περιβαλλοντικοί όροι, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες και όπου υπάρχουν τυχόν παρεκκλίσεις, εφαρμόζεται με αυστηρότητα ο Νόμος.
Όσα ακούστηκαν για λουκέτα σε πυρηνελαιουργεία,  ο κ. Νίκας όφειλε να μην φτάνει σε σημείο λαϊκισμού για τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την αλυσίδα της ελαιοκομίας που με τέτοιες αναφορές κινδυνεύει με ολέθρια αναταραχή και να γνωρίζει επίσης  και τις διατάξεις του Νόμου 3982/2011 που διέπουν τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά το «χαλασμένο» πυρήνα που ανέφερε, πάλι αναδεικνύεται ανεπίτρεπτη άγνοια της υπάρχουσας Νομοθεσίας που διαχωρίζει την επεξεργασία του πυρήνα τριών και δύο φάσεων και ορίζει προθεσμία επεξεργασίας πέντε (5) ημερών από την παραλαβή για τον τριφασικό ελαιοπυρήνα και καμία προθεσμία για τον διφασικό.
Αν ήθελε λόγω και της θεσμικής του ιδιότητας ως Δήμαρχος Καλαμάτας ο κ. Νίκας  να έχει  στο ενεργητικό του κάποια ουσιαστική παρέμβαση, θα έπρεπε να έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αιτηθεί νομοθεσία ειδικά για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων που σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται, σε αντίθεση με την Περιφέρεια που έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες.
Η ίδια νομοθεσία φυσικά, διέπει όλα τα πυρηνελαιουργεία της Ελλάδος.

Εκ του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου