Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Εργασίες στον Αη Δημήτρη του Σουλιμά

Ενόψει της έναρξης των εργασιών της «αναπαλαίωσης» του Αη Δημήτρη, της «Αγίας Λαύρας της Τριφυλίας», αισθάνομαι την ανάγκη, αφού ευχαριστήσω τους απανταχού Σουλιμοχωρίτες για την οιανδήποτε συμβολή τους, να τους ενημερώσω για τα μέχρι τώρα τεκταινόμενα και να τους ζητήσω οποιαδήποτε εποικοδομητική παρέμβαση προς ευόδωση της όλης προσπάθειας.
Πριν δύο και πλέον χρόνια, που εκδόθηκε το ταπεινό μου πόνημα «ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Σουλιμά-Σουλιμοχώρια», σκεφθήκαμε με την οικογένειά μου να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες για τη συντήρηση-αναπαλαίωση του Αη Δημήτρη του χωριού μας με οικονομικό πυρήνα που θα συγκεντρωνόταν από την αφιλοκερδή για μας διάθεση του βιβλίου. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε να τολμήσουμε:

1ον  την αντικατάσταση α) της στέγης με πλακοσκεπή, β) του τσιμεντένιου δαπέδου με πέτρινο και γ) του τούβλινου τέμπλου με χειροποίητο ξυλόγλυπτο, 
2ον την τοποθέτηση της παράστασης της ορκωμοσίας των Ντρέδων και της μαρμάρινης επιγραφής σε ειδική πέτρινη στήλη, παραπλεύρως του Ιερού Ναού και την επισκευή του πεζουλιού-προαυλίου και 
3ον την επισκευή των ρωγμών, την αμμοβολή και το αρμολόι των τοίχων εξωτερικά.

Προς τούτο  εν πρώτοις πήραμε τη συγκατάθεση από τον εφημέριο της ενορίας μας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και από τον αρχηγό της Ιεράς Μητροπόλεως μας Σεβασμιότατο κ.κ. Χρυσόστομο, τους οποίους ενημερώσαμε λεπτομερώς περί των προθέσεών μας.
Ακολούθως συγκεντρώσαμε μέχρι σήμερα το χρηματικό ποσό των 20.920 ευρώ, ήτοι: 4.920 από την διάθεση 162 βιβλίων, 15.000 από τις δωρεές των πατριωτών μας του Παναμά, Γιώργου Λυμπερόπουλου, Γιώργου Λιακόπουλου και αείμνηστου Τάσου Αθανασόπουλου, καθώς επίσης και 1.000 ευρώ της Αλεξάνδρας, χήρας του αείμνηστου Μπάρμπα Γιάννη Τράκου.
Στη συνέχεια αναθέσαμε την έκδοση των σχετικών αδειών στον πολιτικό μηχανικό Δημήτριο Μπασδάνη από τις ενέργειες του οποίου εκδόθηκαν ήδη η άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η έγγραφη έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Μετά από απαίτηση της πλειοψηφίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας μας ζητήσαμε και την άδεια της Ναοδομίας, την έγκριση της οποίας αναμένουμε.
Εν αναμονή της εν λόγω έγκρισης προμηθευτήκαμε από την Αλβανία τις πλέον κατάλληλες για την οροφή «πλάκες» εγκριθείσες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αμέσως μετά τη λήψη της έγκρισης της Ναοδομίας και την έγγραφη άδεια του Εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας μας σκοπεύουμε να αρχίσουμε τις εργασίες οι οποίες θα τελεστούν σε τρεις φάσεις, όπως παραπάνω αναφέρεται, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν. Μετά το πέρας κάθε φάσης θα σας δίδεται λεπτομερής απολογισμός.
Παρακαλώ για την ενημέρωσή σας και ευχαριστώ και πάλι για τη μέχρι τώρα συμβολή σας.

                                            Αλεξάνδρα  Αν. Τασιγιώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου