Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Σουλιμοχώρια - Γκλιάτα (Ηλέκτρα)

Το χωριό Γκλιάτα ήταν κι αυτό «αρβανιτοχώρι» και ανήκε στα Σουλιμοχώρια. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη (αρβ.) «glate» (Γλιάτε), μακρύς - φέρει το όνομα αλβανού ιδιοκτήτη που είχε το όνομα «Γκλιάτας». Στη Ενετική απογραφή του 1700 αναφέρεται στο «Territorio d’ Arcadia» (Τμήμα της Αρκαδίας - Κυπαρισσίας), με 119 κατοίκους (Gliata). Στην απογραφή του 1689 αναφέρεται χωριό «Latta» με 5 κατοίκους. Πρόκειται για το «Γκλιάτα» και η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 1700 οφείλεται στο ότι, ποιμένες από τα ορεινά χωριά άρχισαν να κατεβαίνουν σε θερμότερες περιοχές, αφού η χώρα διοικείτο από τους Ενετούς και όχι από τους Τούρκους, κατά τα χρόνια της Β΄ Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο.
Στην απογραφή του 1879 είχε 364 κατοίκους.
Κατά την Τουρκοκρατία, στο «Γκλιάτα» διέμενε Τούρκος αγάς. Ο Ασημάκης Κόρδας από το Κούβελα, κατά την παράδοση, «φύλαξε» σε μια βρύση που πήγαινε να ποτίσει τ’ άλογό του και τον σκότωσε.
Αξιόλογος αγωνιστής του 1821 από το «Γκλιάτα» ήταν ο Γεωργάκης Φούτσης, ο οποίος έλαβε μέρος και στην Τριφυλιακή Επανάσταση του 1834, κατά της Βαυαροκρατίας.
Στην Ενετική απογραφή των ετών 1697-1700 αναφέρεται: «Εις του Γκλιάτα. Εις το χωρίον εκκλησία της Παναγίας σκεπασμένη. Εις του Μπελούσι την ραχούλα ανώνυμος και χαλασμένη. Εις την κλήσηζα, εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χαλασμένη. Απάνωθεν του Κληέσουρα, εκκλησία του αγίου Ηλιού χαλασμένη.
Στην πρώτη σύσταση δήμων του ελληνικού κράτους το 1836 υπάγεται στην Υποδιοίκηση Μεσσήνης της Επαρχίας Μεσσήνης στον Δήμο Πολίχνης (έδρα οι Κωνσταντίνοι). Με τον μετασχηματισμό των δήμων το 1840 υπάγεται στον Δήμο Ανδανίας (έδρα το Διαβολίτσι).
Μετονομάστηκε σε «Ηλέκτρα» στις 4-11-1927
Η Ηλέκτρα (Τοπική Κοινότητα Ηλέκτρας - Δημοτική Ενότητα ΑΝΔΑΝΙΑΣ), ανήκει στον Δήμο Οιχαλίας. σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Η Ηλέκτρα έχει υψόμετρο 117 μέτρα. Στην απογραφή του 2011 είχε 119 κατοίκους.

Πηγές: α) βιβλίο «ΚΟΥΒΕΛΑ» του Σωτηρίου Παπαδόπουλου, β) αρχεία περί συστάσεως και εξελίξεως των δήμων και κοινοτήτων 1836-1939 και διοικητικής διαιρέσεως του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου