Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το πρώτο σχολείο Κυπαρισσίας" από το Στάθη Παρασκευόπουλο

Στον πλημμυρισμένο από κόσμο αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας έγινε το βράδυ της Πέμπτης 16 Αυγούστου η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το πρώτο σχολείο της Κυπαρισσίας».
Το νέο βιβλίο έχει γράψει ο γνωστός ιστορικός Κυπαρίσσιος συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος, βραβευμένος πολλάκις για το έργο του από διάφορους φορείς και την Ακαδημία Αθηνών και το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» ανέλαβε την έκδοσή του.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και την ιστορία της ίδρυσης του πρώτου σχολείου στη Κυπαρισσία με το προσωπικό ενδιαφέρον του πρώτου κυβερνήτη και οραματιστή. Ο συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος με μια μεγάλη έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αναπλάθει την εποχή εκείνη και την κοινωνική ζωή μέσα από 50 περίπου έγγραφα. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την πρόεδρο της εταιρείας Τζίμα Ιμιρζιάδη, αποτελεί μία καλαίσθητη έκδοση και περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες και στοιχεία που παραχώρησε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, γκραβούρες και πολλές πληροφορίες για την εποχή, καθώς και σύγχρονες φωτογραφίες.
Για το βιβλίο εκτός από τον ίδιο το συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλο, μίλησαν επίσης η Δήμητρα Κουκίου-Μητροπούλου, ιστορικός, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρώην Δήμαρχος Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος και ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Η κ. Ιμιρτζιάδη τόνισε: «Το Πρόγραμμα για την Προστασία και την Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας έχει υιοθετήσει σαν έργο και εκδόσεις που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τον ιστορικό ρόλο της Παλιάς Πόλης. Αυτή είναι η δεύτερη εκδοτική μας προσπάθεια κατά την οποία η Παλιά Πόλη αποτελεί το θέατρο των γεγονότων που περιγράφονται και συντελέστηκαν μέσα σε αυτό το μοναδικό χώρο, που ακόμα και σήμερα, παρά τις κακοποιήσεις και τις παρεμβάσεις, με τα μνημεία και όλα τα ιστορικά στοιχεία του, αποπνέει τον αέρα και την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Αυτόν το μοναδικό τόπο οφείλουμε να διατηρήσουμε όπως του αξίζει για τη μοναδικότητά του στον ελληνικό χώρο και να κρατήσουμε τη φυσιογνωμία του αναλλοίωτη».
Για το σκοπό αυτό η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει και συντηρεί μια ανοιχτή λίστα υποστηρικτών με το αίτημα: η αποκατάσταση και ανάπλαση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας δεν είναι θέμα μόνο τοπικό, αλλά εθνικό και χρειάζεται εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης. Η λίστα αυτή που περιλαμβάνει ευαισθητοποιημένους πολίτες από όλο τον κόσμο, είναι μόνιμα αναρτημένη στο site της εταιρείας www.kyparissiaoldtown.gr και αποτελεί μια ζωντανή επικοινωνία με παλιούς και νέους φίλους που πιστεύουν, επιθυμούν και επιδιώκουν αυτό τον υπέροχο στόχο.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τους σκοπούς του Προγράμματος, δηλαδή την σωτηρία και προβολή της Παλιάς Πόλης, όπως αναφέρεται και στο εσώφυλλο του βιβλίου».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου