Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Συμπόσιο γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας

Το 1ο Μικρό Συμπόσιο Γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» θα πραγματοποιηθεί στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου.
Θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του γλύπτη και χαράκτη Γιώργου Σταματόπουλου που φιλοτέχνησε το μετάλλιο των Ντρέδων. Κατά το διάστημα αυτό οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα γλυπτά τους ζωντανά στη Κοινότητα ενώ ο χώρος που θα εργάζονται θα είναι επισκέψιμος και ανοιχτός στο κοινό.
Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο της Κοινότητας Περικλή Κανελλόπουλο: «Το συμπόσιο θα πλαισιωθεί με μία σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τη δράση και την προσφορά των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν και θα προσφέρουν τα έργα τους να κοσμήσουν την Κοινότητά μας. Ιδιαίτερη τιμή για εμάς θα είναι η παρουσία της Μύρτιδος, όπου ο «πατέρας» της μικρής Αθηναίας, καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, θα την φέρει κοντά μας. Άλλωστε, η αναβίωσή της μας θυμίζει ότι είναι η μοναδική μάρτυρας που είχε δει τα μάρμαρα του Παρθενώνα!
Οι φετινές εκδηλώσεις Πολιτισμού, απόρροια της δυναμικής που δημιουργήθηκε πέρσι, χρειάζονται τη στήριξή όλων μας σε κάθε επίπεδο. Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), ο Σύλλογος Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών και οι Φίλοι και Εθελοντές της Κοινότητας είναι ήδη στη πρώτη γραμμή. Η πρόκληση και φέτος είναι τα βιώσουμε και να συμμετέχουμε όλοι σε αυτό το γεγονός που θα γίνει στο όμορφο Ρίπεσι και στο τέλος του Συμποσίου θα το κάνει ομορφότερο και μας σοφότερους!».
Σημειώνει επίσης «Η λιθογλυπτική είναι μια πανάρχαια τέχνη που συνδέεται και συνδεόταν με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σπίτια, σκάλες, υπέρθυρα, θόλοι, εντοιχισμένες πλάκες εξωτερικών τοίχων με οικόσημα, επιγραφές, διακοσμητικές παραστάσεις, φυλακτά, αποτρεπτικά σύμβολα με σταυρούς, θηρία, με διακόσμηση εγχάρακτη, κρήνες, σκεύη, εργαλεία όπως γούρνες, κορίτες και γουδιά, μυλόπετρες, ντριβάλες όλα τους καμωμένα από τεχνίτες με μεράκι, αγάπη για το υλικό και τους ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιούσαν.
Στα Σουλιμοχώρια οι άνθρωποι ήταν ένα με την πέτρα, έγιναν ένα με αυτή, σκληροί αλλά και σμιλεμένοι. Η Κεφαλόβρυση, το Ρίπεσι, έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής με κυρίαρχο υλικό την πέτρα. Οι περσινές εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια δεν έφεραν μόνο εμάς πιο κοντά στην παράδοσή μας, αλλά έφεραν και εξαιρετικούς Φίλους και Εθελοντές κοντά μας. Ανθρώπους σημαντικούς που θέλουν να προσφέρουν στην Κοινότητά μας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από την τεχνική της πέτρας και θέλουν να μας μυήσουν στην τέχνη του μαρμάρου».

Πηγή eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου