Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Παρουσιάστηκε στην Κυπαρισσία το βιβλίο του Στάθη Παρασκευόπουλου

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Στάθη Παρασκευόπουλου «Ο Παπατσώρης και τα παιδιά του, Αδάμ και Αναγνώστης, στο ’21. Διακόσια χρόνια από τότε» παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022 στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος».
Παράλληλα ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε τον συγγραφέα με το Μετάλλιο των Ντρέδων, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Γεώργιος Σταματόπουλος, για τα 50 χρόνια πνευματικής δημιουργίας και προσφοράς του στα γράμματα, τον πολιτισμό και την αγαπημένη του Κυπαρισσία.
Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Παπατσώρη όπως και σημαντικές πτυχές των Ντρέδων και του αγώνα τους, συνδεδεμένες με τα γεγονότα της εποχής. Και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους ομιλητές, μαθαίνουμε την ιστορία καλύτερα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου, που δεν παραβρέθηκε καθώς όπως εξήγησε, όταν η Μητρόπολη ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις της για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση λόγω του κορονοϊού, δεν μπορεί ο ίδιος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών του.
Τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, εκπροσώπησε ο συνταγματάρχης Πεζικού Ηλίας Δημητρακόπουλος μεταφέροντας τον χαιρετισμό του.
Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι τιμάμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και αυτός ο λαός, είπε, και αγώνες έχει δώσει και ποτάμια αίματος. Τιμάμε τον Παπατσώρη και την οικογένεια του, είπε, τιμάμε τους Ντρέδες, τιμάμε και τον συγγραφέα, τον πνευματικό αυτό άνθρωπο για την προσφορά του. Αναφέρθηκε επίσης στα γεγονότα των ημερών, τονίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν και του Πούτιν δεν θα περάσουν και δεν πρέπει να περάσουν. Εμείς οι Έλληνες, ανέφερε, υπηρετούμε πάντα τις αξίες και απαιτούμε από όλους τους συμμάχους να έχουμε την στήριξή τους στα εθνικά μας δίκαια. Θέλουμε ειρήνη.
Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου ο οποίος απουσίαζε, σημειώνοντας πως λαός που δεν τιμά το παρελθόν του δεν μπορεί να τροχοδρομήσει το μέλλον του. Ακόμη, επισήμανε και την σημαντική προσφορά του συγγραφέα.
Το χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας μετέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, αναφερόμενος και στον σημαντικό αγώνα των Ντρέδων.
Ο Γεώργιος Σταματόπουλος, γλύπτης και χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει φιλοτεχνήσει και το Μετάλλιο των Ντρέδων, τόνισε πως ο συγγραφέας κάνει γνωστούς τους Ντρέδες και τους δίνει τη θέση που τους αξίζει.
Ξεκινώντας το κύριο μέρος της εκδήλωσης η συντονίστρια Φώφη Στυλιανού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα. Ο επίσης συντονιστής Σταύρος Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο βιβλίο και τόνισε ότι η γραφή του συγγραφέα συνδέει το παρελθόν με το παρόν, υπογραμμίζοντας πως ο Στάθης Παρασκευόπουλος έχει χαρακτηρίσει τον Άγιο Δημήτριο στο Σουλιμά ως «Αγία Λαύρα της Τριφυλίας».
Ο απόγονος του Παπατσώρη, Αλέξανδρος Παπατσώρης, τόνισε πως πάνω από όλα ο Στάθης Παρασκευόπουλος είναι δάσκαλος, μεταφέροντας τις ευχαριστίες όλης της οικογένειάς του. Επίσης τόνισε ότι με τον κ. Παρασκευόπουλο μάθαμε και μαθαίνουμε την ιστορία καλύτερα.
Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε σε πτυχές του βιβλίου και όλα όσα αυτό πραγματεύεται, όπως τη συμμετοχή των Ντρέδων στον αγώνα, το ρόλο της εκκλησίας, τις μελανές σελίδες των εμφύλιων διενέξεων. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο συγγραφέα υπογραμμίζοντας πως το έργο του είναι μεγάλο, σπουδαίο και πολυσύνθετο.
Στη συνέχεια ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν, όσους μίλησαν, αλλά και τους απόντες, τον αρχηγό ΓΕΣ που προλογίζει το βιβλίο του, τον εκδότη του βιβλίου Σάββα Καλεντερίδη, όπως και το δήμαρχο Τριφυλίας που πήρε την απόφαση να τον τιμήσουν. Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» όμως το είπε στη σύζυγό του που όπως ανέφερε τον ανέχεται- και σημείωσε πως το μετάλλιο που του αποδίδεται το μοιράζεται μαζί της.
Σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα έχουμε υποστείλει τα ιδεώδη για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας και είναι καιρός να αναστοχαστούμε και να βρούμε το βηματισμό μας. Έκανε και την πρόταση να φιλοτεχνηθεί μια προτομή των τόσων αγωνιστών που έχει η Κυπαρισσία και να μπει στην κεντρική πλατεία.
Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας το Μετάλλιο των Ντρέδων στον κ. Παρασκευόπουλο απένειμε η γενική γραμματέας του δήμου Μερόπη Μυλωνά. Ο γλύπτης Γεώργιος Σταματόπουλος παρέδωσε τις μήτρες του μεταλλίου στον δήμο. Ένα λεύκωμα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες για τον αρχηγό του ΓΕΣ παρέδωσαν στον συνταγματάρχη Ηλία Δημητρακόπουλο ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος και το μέλος του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού Φιλιατρών Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου που διοργάνωσε την εκδήλωση, Παναγιώτης Τσαφαράς, παρέδωσε αναμνηστικά σε όλους τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου