Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Αφιέρωμα του περιοδικού "Τριφυλιακή Εστία'' στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αφιέρωμα στο Σουλιμά και στους Ντρέδες

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι,
ο Σύλλογος Κυπαρισσίωνη Αρκαδιά” και το περιοδικό “Τριφυλιακή Εστία”, σας εύχονται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το 2022!
Με Υγεία, Αγάπη και Δημιουργία.
Να έχουμε μια πιο ανθρώπινη χρονιά με Δύναμη, Αισιοδοξία και Κοινωνική συνοχή.
Ζούμε μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, αρκετό καιρό τώρα.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, συνεχίζουμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τις νέες εκδόσεις του περιοδικού μας μέσα στο 2021 (Τριφυλιακή Εστία, τεύχος 25(153) Άνοιξη 2021 & τεύχος 26(154) Φθινόπωρο 2021).
Εξαιρετικά τεύχη με πλούσια ύλη και είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το δεύτερο τεύχος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Για να συνεχίσουμε είναι απαραίτητο το ενδιαφέρον σας, η επικοινωνία, η ενεργή συμμετοχή σας στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ιδιαίτερα η οικονομική σας στήριξη.
Παρακαλούμε θερμά για την συνδρομή σας.
Με εγκάρδιους Χαιρετισμούς,

Το Δ.Σ του Συλλόγου

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ: Εσωτερικού 20€, Εξωτερικού 50$, 45€.
ΤΙΜΗ ΤΕΥΧΟΥΣ: 10€. Οργανισμών και Τραπεζών 35€
Αρ. Λογαριασμού:
129/341750-63 Εθνική τράπεζα. ΙΒΑΝ: GR 0401101290000012934175063 (για καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού)

Καποδιστρίου 42 (3ος όροφος), Τ.Κ 10432 Αθήνα
Τηλ. / Φαξ: 210 5237450, 6932 474529, 6946068912
e-mail: skark@otenet.gr, periodiko.trifyliaki.estia@gmail.com

ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Φίλες και Φίλοι,
Το Εικοσιένα αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τη χώρα μας.
Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή του Ελληνικού κόσμου και το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Ζούσαμε πίσω από την ζωή –βαστάζοι, υπόδουλοι Οθωμανών και Φράγκων. Ήρθε λοιπόν η Επανάσταση του Εικοσιένα, η τρομερή αυτή λαϊκή έκρηξη του καταπιεσμένου για πολλά χρόνια ραγιά, που σηματοδότησε μια νέα αρχή.
Το νέο αυτό ηρωικό έπος, ο μακροχρόνιος αγώνας του ελληνικού λαού για την ελευθερία, θα ζει μέσα στη μνήμη και την καρδιά του Ελληνισμού, αιώνιο σύμβολο της αγάπης του αρχαίου έθνους μας προς την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον σημαντικό αυτό σταθμό στη νεότερη Ελληνική ιστορία: την κήρυξη του Αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους.
Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή επέτειος μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία για εθνικό επαναπροσδιορισμό, αφού διαχρονικά στην Ιστορία ανατρέχουμε, τόσο για να μάθουμε τα γεγονότα του παρελθόντος, όσο και για να αντλήσουμε έμπνευση για το μέλλον.
Το νέο τεύχος της Τριφυλιακής Εστίας (Φθινόπωρο 2021), είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Συνεχίζουμε τη νέα έκδοση με το εν λόγω αφιέρωμα, με αγάπη, αισιοδοξία, αλλά και με έντονο προβληματισμό για το μέλλον της πατρίδας μας.
Το παρόν τεύχος φωτίζει πτυχές εκείνης της περιόδου, με κείμενα αξιόλογων συνεργατών και φίλων, στους οποίους οφείλουμε ευχαριστίες.
Στο τεύχος αυτό φιλοξενούνται:

Στάθη Παρασκευόπουλου: «Χρονικό της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας) το 1821».
Τέλη Γκιουλή: «Κυπαρισσία (Αρκαδιά) - Η πορεία της προς την εθνική ανεξαρτησία» και το κείμενο «Στα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 - Οι λησμονημένοι Αρκαδινοί (Ντρέδες).
Κώστα Καντζιλιέρη: σημαντικά και πρωτότυπα για «Το δημοτικό τραγούδι στην Επανάσταση του 1821», καθώς επίσης και για τα «Mεσσηνιακά Τραγούδια του ’21», και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Δήμητρας Χαντζή: «Τα ηθικά διλήμματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από τα απομνημονεύματά του», που με το εξαιρετικό της κείμενο κοσμεί το τεύχος μας, και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Νίκου Δημογκότση: τρία (3) ποιήματα για το 1821.
Γεωργίας Εμμ. Χατζή: «Ο Μυστράς του Σουλιμά» και «Στο Ψάρι των Σουλιμοχωρίων».
Μάνου Στεφανίδη: «Θανάσης Μακρής: ιστορίες με σκιές που υποδύονται τους ήρωες και φαντάσματα που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία», εξαιρετική ανάλυση με αφορμή τα έργα του φίλου μας και πατριώτη ζωγράφου Θαν
άση Μακρή, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ένα ευφυές εικαστικό εύρημα, ζωντανεύει με την ιδιαίτερη, προσωπική ματιά του, το δικό του διαχρονικό ’21.
Με την άδεια του δημιουργού, έργα του φιλοξενούνται στο τεύχος αυτό.
Δήμητρας Παπαντωνοπούλου: «Γυναίκες της επανάστασης».
Ιωάννη Παπακυριακόπουλου (μαθητή Γυμνασίου): «Οι Φιλέλληνες και η Ελληνική Επανάσταση».
Αγησίλαου Τσέλαλη: «Το άτυχο Μαυρομιχαλόπουλο».
Γιώτας Α. Τσέλαλη: «Ο Αγώνας της Παλιγγενεσίας –1821-2021. Μία εποχή – Δύο αιώνες».
Ηλία Τσιμπλή: «Αναγνώριση Αρετής».
To «Κλέφτικο Τραγούδι του Βαρλάμη - Παραλλαγή».
Ποιήματα των Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.
Γιώργου Παναγιωτακόπουλου: «Δημήτρης Φωτιάδης».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εξαιρετικούς και αγαπητούς συνεργάτες και φίλους:
Παντελή Μπουκάλα για το κείμενό του «Οι ήρωες και τα μουστάκια τους - Δημοτικά τραγούδια για τους Ανδρουτσαίους, τον Διάκο και τον Μάρκο Μπότσαρη» και Γιώργο Γώτη για το κείμενό του «Προεπαναστατικοί ήρωες σε τρία ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου».
Επίσης, την πατριώτισσά μας και φίλη, αξιόλογη ζωγράφο, Ελεάνα Μαρτίνου, για το έργο της που κοσμεί το οπισθόφυλλο του τεύχους, καθώς επίσης και τον αγαπητό φίλο ζωγράφο, Θανάση Μακρή, που έργα του κοσμούν το εξώφυλλο και κείμενα αυτού του τεύχους.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορούμε επίσης να ανατρέξουμε σε παλαιότερα τεύχη της Τριφυλιακής Εστίας, στα οποία έχουν γίνει επανειλημμένα αναφορές σε θέματα σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και άλλων ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
«Αφιέρωμα στον θρυλικό πολέμαρχο του Εικοσιένα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη», Τριφυλιακή Εστία, τεύχος 53 [1983].
«Οι φυλακισμένοι της Ύδρας, ένας κι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης», Τριφυλιακή Εστία, τεύχη 58-59-60 [1984].
«Αφιέρωμα στον πρωτομάρτυρα της Ελληνικής ανεξαρτησίας Γιαννάκη Γκρίτζαλη», Τριφυλιακή Εστία, τεύχος 58 [1984].
«Η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834», Τριφυλιακή Εστία, τεύχη 54-55 [1983, 1984].
«Η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834», Τριφυλιακή Εστία, τεύχη 58-59-60 [1984].
«Η Ελένη της Αρκαδιάς και τα τραγούδια της», Τριφυλιακή Εστία, τεύχος 78 [1987].

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου