Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Υπεγράφη η έναρξη ισχύος για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου - Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

Μια σημαντική στιγμή για τον κατασκευαστικό κόσμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συντελέστηκε χθες Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, καθώς υπεγράφη το ΣΔΙΤ για τις 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης στην Πελοπόννησο.
Οι υπογραφές ‘’έπεσαν’’ στη 13:00 στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στην Αθήνα και στην τελετή παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΥΠΕΝ ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Α. Τσουκαλάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Χ. Λαμπρόπουλος.
Εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), η οποία είναι και η ανάδοχος του έργου παρέστησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μ. Μαραγκουδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, που είναι θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, Γ. Αγραφιώτης.
Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΤΕΝΕΡΓ:
Το έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τέθηκε σήμερα σε ισχύ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου κ. Γιώργο Αγραφιώτη.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων.
Με αφορμή την έναρξη ισχύος του έργου, ο κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης, δήλωσε:
«Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πράσινης - κυκλικής οικονομίας. Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον κλάδο, εισάγοντας διαρκώς νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο την πολιτική ηγεσία που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους. Τέλος, επειδή ο θεσμός των ΣΔΙΤ εξ’ ορισμού προϋποθέτει την άριστη συνεργασία Αναθέτουσας Αρχής και Αναδόχου, εύχομαι σε όλους μας καλή συνεργασία και καλή δουλειά».
Εκ μέρους του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε:
«Από αύριο ξεκινάμε την υλοποίηση της σύμβασης και στον προβλεπόμενο χρόνο θα παραδώσουμε το έργο που φιλοδοξεί να λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το έργο, έχοντας πλέον πλήρη κοινωνική στήριξη, όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολιτών, θα συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν πάρει ήδη μια πρόγευση του αποτελέσματος από το αντίστοιχο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ήπειρο, το έργο της χρονιάς 2018. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το δικό τους έργο θα είναι ακόμα καλύτερο.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, απαντάμε στα προβλήματα με τεχνική αρτιότητα αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτό το έργο εισέρχεται στην εποχή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων με σύγχρονες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας. Καλή επιτυχία και καλή δουλειά σε όλους μας».
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών (3) Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία).
Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα παράγει πράσινη ενέργεια με αποτέλεσμα να αποτελεί περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, προβλέπεται να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο προστίμων.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη και περιλαμβάνει τη διετή κατασκευαστική περίοδο και την 26ετή περίοδο λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.
Με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις κείμενες και ευρωπαϊκές νομοθεσίες, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος και προβλέπεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγείας των πολιτών. Η υλοποίηση του έργου με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προφανή οφέλη στον Τουρισμό, την Εκπαίδευση και τη νέα ποιοτική Γεωργία, που είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα.

Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου