Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Εορτάστηκε η 197η Επέτειος της Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά)

Γιορτάστηκε χθες Σάββατο η 197η επέτειος της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά).
Στον ίδιο χώρο όπου πριν από 197 χρόνια οι Ντρέδες έδωσαν όρκο για την απελευθέρωση της πατρίδας και ξεκίνησαν τον αγώνα τους γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου, μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε και χθες η εκδήλωση παρουσία πλήθους κόσμου.
Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο συγχωριανός μας και αντιδήμαρχος Οιχαλίας κ. Αθανάσιος Κόλλιας.
Στον προαύλιο χώρο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομου και αμέσως μετά έγινε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από μέλη του Συλλόγου Ελληνομνήμονες, της Λαογραφικής Ένωσης Μεσσηνίας και μαθητές του Λυκείου Δωρίου - όρκο τον οποίο διάβασε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Φώτιος Λυκοτραφίτης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος τιμά την εκδήλωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την βουλευτή Μεσσηνίας κα Γιώτα Κοζομπόλη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Οιχαλίας κ. Αριστείδη Σταθόπουλο, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Παναγιώτη Μάνδαλο από την Ελληνική Αστυνομία, τον υποπυραγό κ. Ευστάθιο Μπουτακόπουλο από το Πυροσβεστικό Σώμα, την πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου κα Αγγελική Θεοχάρη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών κ. Δημήτρη Αλλαγιάννη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Λούτο, από το Λύκειο Δωρίου, από το Γυμνάσιο Δωρίου, από  το Δημοτικό Δωρίου, από τον κ. Αλέξανδρο Παπατσώρη εκ μέρους της οικογένειας Παπατσώρη,
Ποιήματα με αναφορές στα κατορθώματα των Ντρέδων απήγγειλαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου. Στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Δωρίου απονεμήθηκαν τιμητικά χρηματικά βραβεία από την οικογένεια Παπατσώρη τα οποία παρέδωσε ο κ. Αλέξανδρος Παπατσώρης στη μαθήτρια του Γυμνασίου Μαρία Κανελλοπούλου και στη μαθήτρια του Λυκείου Αγγελική Μπιτσάκου.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την ιστορικό, υποψήφια διδάκτορα βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών κα Μαρία Λιακάκη, η οποία αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων για τη λευτεριά της πατρίδας μας, με ιδιαίτερες αναφορές στην αντρειοσύνη και τη λεβεντιά τους. Επίσης απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να στηθεί μνημείο στο Σουλιμά που να αναγράφεται πως ύστερα από τόσα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει τα παράσημα των παλικαριών του Μοριά που τόσο αδικήθηκαν και στα σχολικά βιβλία να προστεθεί ένα κεφάλαιο γι’ αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδας που έβγαλε τα μεγαλύτερα παλικάρια, τους Ντρέδες.
Λόγω της βροχής δεν έγινε η καθιερωμένη παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΠΑΛΛΑΣ».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Άρις Μπουλούκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Αντωνία Μπούζα και κ. Γεώργιος Μπακούρος, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας κα Γιώτα Γεωργακοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας κ.κ. Γεώργιος Μέρμηγκας, Ιωάννης Ηλιόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας κ.κ. Κώστας Δημητρακόπουλος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Ηλίας Ντονάς και Ευθύμιος Βεργής, ο πολιτευτής κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην δήμαρχος Δωρίου κ. Αντώνης Τάκης, ο πρώην δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριφυλίας και πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών κ. Δημήτριος Παπακωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλίτσαινας κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιτών κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, από τον Σύλλογο Αγίου Γεωργίου οι κ.κ. Λεωνίδας ΠαπακώσταςΑναστάσιος Σ. Κόλλιας, Δημήτριος Β. Κόλλιας, Παναγιώτης Πολυμενόπουλος και Αχιλλέας Τσατσούλιας, ο συγγραφέας κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος και πολλοί άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου