Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Έκδοση βιβλίου από την Αλεξάνδρα Αναστ. Τασιγιώργου

     Πρόσφατα εκδόθηκε, από τον εκδοτικό οίκο «ΔΕΔΕΜΑΔΗ», το βιβλίο της κόρης μου Αλεξάνδρας Τασιγιώργου με τον τίτλο «ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Σουλιμά-Σουλιμοχώρια». Η Αλεξάνδρα, λάτρης της Ντρέδικης ιστορίας αλλά και της ιδιαίτερης Σουλιμοχωρίτικης κοινωνίας, πραγματεύεται στο πολυσέλιδο πόνημά της, δια της ανάλαφρης διηγηματικής μεθόδου, τη ζωή, τα έθιμα και τις παραδόσεις του θαυμαστού αυτού κομματιού του Ελληνισμού, καθ’ όλον τον χρόνο της ύπαρξής του στην ορεινή αγκαλιά της Τριφυλιακής γης, ζωντανεύοντας με ονομαστικά παραλλαγμένους πρωταγωνιστές πραγματικά περιστατικά αρμονικά τοποθετημένα στον τόπο και τον χρόνο. Επίσης παραθέτει λίαν περιληπτικά, επιγραμματικά θα έλεγα, χάριν της ολοκληρωμένης στοιχειοθέτησης του ιδιαίτερου «ποιού» των Ντρέδων, τους ένδοξους απελευθερωτικούς αγώνες τους.
     Οι εξακόσιες είκοσι κατάμεστες σελίδες του βιβλίου ξεχειλίζουν από το πάθος και το μεράκι της Αλεξάνδρας με τα οποία αφηγείται την ξεχωριστή ζωή και δράση των Ντρέδων με τη φωνή και τον πλούτο του ιδιαίτερου γλωσσικού ιδιωματισμού τους  εμπλουτισμένου με  την ετοιμολογία και την έξυπνη ατάκα τους. Επίσης υπογραμμίζει και τεκμηριώνει τα γραφόμενά της, στολίζοντας τις σελίδες του, με εκατόν εβδομήντα περίπου φωτογραφίες διαφόρων τοπίων της περιοχής, μνημείων της οικιστικής και δημιουργικής δράσης των Ντρέδων και αντικείμενα ξεχωριστής λαϊκής τέχνης.
     Η Αλεξάνδρα πέραν της προστασίας από τη λήθη της Ντρέδικης ψυχής, απαραίτητο κατά τη γνώμη της συστατικό για τη γνώση της παλιάς Σουλιμοχωρίτικης οντότητας η οποία φθίνει καθημερινά με τον  θάνατο των ζωντανών πηγών, επιδιώκει επιπρόσθετα αφενός μεν την αποκατάσταση της ιστορικής τάξης με την επαναφορά του ονόματος «ΣΟΥΛΙΜΑ» στην πρωτεύουσα των Σουλιμοχωρίων, αφετέρου δε την αναπαλαίωση του Αη Δημήτρη, της «Αγίας Λαύρας της Τριφυλίας», με πρώτη κίνηση την αντικατάσταση της κεραμοσκεπής με πλακοσκεπή και την απομάκρυνση του πρόχειρου καμπαναριού και την τοποθέτηση της καμπάνας στον δέντρινο πάσσαλο της παράδοσης. Προς τούτο προτίθεται να διαθέσει σημαντικό ποσό από την πώληση του βιβλίου και να πρωτοστατήσει σε κάθε σχετική πρωτοβουλία.
     Κόρη μου, θερμά συγχαρητήρια και σου εύχομαι καλή συνέχεια με ευτυχία και δύναμη. 

                                                                       Η μητέρα σου
Βικτωρία Γεροστάθου - Τασιγιώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου