Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Περιφερειακό Συμβούλιο: ''Ναι'' στη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών

Με κλοιό από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από ΜΑΤ που δεν επέτρεψαν στον κόσμο να μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε θετικά στη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών, όπως αυτές προτείνονται από την ΤΕΡΝΑ. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με 28 ψήφους υπέρ -25 από την πλειοψηφία και 3 από τη μειοψηφία-, 2 κατά και 1 λευκό υπερψηφίστηκε στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο.
Οι μειοψηφίες αποχώρησαν, όταν η πλειοψηφία και ο περιφερειάρχης δε δέχθηκε να ανοίξουν οι πόρτες, να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και η συνεδρίαση να είναι ανοιχτή στον κόσμο από τις περιοχές της Καλλιρρόης και της Παλαιόχουνης, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και διαμαρτύρονταν.
Αποχώρησαν η παράταξη Δράκου, ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Πατσαρίνος και ο εκπρόσωπος της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" Λάμπρος Μπούκλης. Έμειναν οι δύο σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και 4 σύμβουλοι από την παράταξη Δράκου (Λέγγας, Παπαθεοφάνους, Κανελλάκης, Στέρπη), που εδώ και καιρό έχουν ταχθεί με την πλειοψηφία.
Αστυνομικοί δεν επέτρεπαν την είσοδο στο κτήριο, αρχικά, ούτε καν σε αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους Οιχαλίας. Όταν έφθασαν η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου πρώτα και αργότερα ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους παρευρισκόμενους.
Αργότερα με την παρέμβαση της κ. Νικολάκου και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα επετράπη η είσοδος σε κάποιους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων. Μεταξύ αυτών που έμειναν απέξω και μπήκαν με καθυστέρηση ήταν η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Οιχαλίας Ελένη Αλειφέρη και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς.
Η συνεδρίαση έγινε στην πάνω αίθουσα που είναι στενή και δεν επιτρέπει την παρουσία ακροατηρίου, πέρα από λίγα άτομα. Έτσι έμειναν όρθιοι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων, που παρέστησαν για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.
Στην αντιπαράθεση που υπήρξε αρχικά, ο κ. Τατούλης υποστήριξε πως δεν κάλεσαν αυτοί τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δε δέχθηκε και δε ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τόσο πετυχημένη διαβούλευση στα χρονικά», αντιδρώντας στην έντονη κριτική για βιασύνη, αδιαφάνεια κι έλλειψη ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση, όταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλίας Στρατηγάκος (ζήτησε να μην μπει ο κόσμος, για να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του) εξύβρισε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Ηλία Σακελλαριάδη που από το ακροατήριο πετάχτηκε και παρενέβη. Αυτοδιοικητικοί της Οιχαλίας αντέδρασαν κι εξαπέλυσαν λεκτικές επιθέσεις στον περιφερειακό σύμβουλο.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Νικολάκου και της κ. Αλειφέρη, η οποία αντέδρασε όταν ο κ Τατούλης είπε ότι διαμαρτύρονται για τις φιλοδοξίες τους, υπονοώντας προεκλογικές σκοπιμότητες. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Δημητρακόπουλο, παρέμειναν για λίγο διάστημα ακόμα, και σημείωσαν ότι «δεν ήρθαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά φέραμε επιστήμονα για να εκφράσουμε την άποψή μας επιστημονικά».
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αδαμόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, ο οποίος προκάλεσε την περιφερειακή αρχή λέγοντας: «Αν ζούσε ο καπετάνιος (ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος) θα τολμούσατε να τα φέρετε;».
Ο περιβαλλοντολόγος συνεργάτης του Δήμου Οιχαλίας Αλέξης Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το έργο και τεχνική ευκρίνεια», και πρόσθεσε: «Έπρεπε να είναι 200 στρέμματα ο χώρος στην Καλλιρρόη και είναι μόνο 107. Δε δόθηκαν στοιχεία ούτε στο μελετητή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιρροϊτών Χρήστος Ντονάς μίλησε για έγκλημα για την περιοχή και κάλεσε τον κ. Τατούλη έστω και την ύστατη στιγμή να ανοίξουν οι πόρτες, γιατί δεν είναι όλοι οι φορείς μέσα.
Τις απόψεις του Δήμου Οιχαλίας κατά της χωροθέτησης υποστήριξε και ο νομικός.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης ζήτησε από το Συμβούλιο και την ΤΕΡΝΑ να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις των κατοίκων. Και ζήτησε να τοποθετηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, αλλά ο κ. Τατούλης το απέρριψε.
Κατά της χωροθέτησης της Παλαιόχουνης τάχθηκαν μελετητές - μηχανικοί με επιστημονικά στοιχεία και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Αποστολόπουλος.
Στελέχη και μηχανικοί της ΤΕΡΝΑ, με επικεφαλής το Γιώργο Αγραφιώτη έδωσαν απαντήσεις, παρουσιάζοντας τα θετικά του έργου και τις λύσεις που δίνει στη διαχείριση των σκουπιδιών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγραφιώτης είπε ότι ήταν λίγοι οι σύννομοι χώροι για την εγκατάσταση των εργοστασίων και πως αυτοί είχαν παρουσιαστεί σε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία των δημάρχων - προέδρων της ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Μηχανικός της ΤΕΡΝΑ όταν του ζήτησαν στοιχεία εκπρόσωποι της Παλαιόχουνης, απάντησε με ειρωνεία, «τα νούμερα είναι στη μελέτη, διαβάστε τα».
Ο υδρογεωλόγος της ΤΕΡΝΑ απάντησε ότι είναι ψέμα αυτό που λέγεται για γεώτρηση και ξεσηκώνει τον κόσμο -«δεν υπάρχει γεώτρηση στο χώρο του ΧΥΤΥ» ανέφερε.

Πηγή: eleftheriaonline.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου