Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Έγινε το αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων στο Ραμοβούνι

Διήμερο ήταν φέτος το αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων, 26 Ιουλίου στο Βασιλικό και 27 Ιουλίου στο Ραμοβούνι, τόπο γέννησης του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις 26 Ιουλίου το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού έγινε παρουσίαση - ξενάγηση στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων της συλλογής του Χρήστου Κατσαμπάνη. 
Στο προαύλιο του σχολείου μετά τους χαιρετισμούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς απένειμε τιμητική διάκριση στον καταγόμενο από το Βασιλικό οικονομικό αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή. 
Ακολούθησε ομιλία από τον Νικόλαο Παντελή με θέμα το αντάμωμα των Πελοποννησίων και παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με παραδοσιακό πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού.
Την επομένη 27 Ιουλίου στο  Ραμοβούνι, στις 9.30 το πρωί, μπροστά από τον ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από: Τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, το βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Καλαμάτας - πρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Κώστα Κόλλια, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας - εκπρόσωπο της ΠΕΔ Πελοποννήσου Χρήστο Ριζά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης Τάσο Καλαμπόκη, τον υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ - σμήναρχο Θεόδωρο Λάγιο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μίλα Φώτη Βλάχο, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Βασιλικού Φώτη Παπαδήμα, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μιλαίων "Το Ραμοβούνι" Νίκο Βλάχο, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων Χρήστο Μπολέτη, τον επίτιμο πρόεδρο του ίδιου συλλόγου Ευάγγελο Κούμανη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο. 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτριος Πανομήτρος, λέκτορας της Σχολής Ευελπίδων, με τίτλο "Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας". 
Ο ομιλητής σημείωσε ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης κατείχε ποιότητα λαϊκής σοφίας, πολιτική κρίση και οξυδέρκεια και γνώριζε την τέχνη της ηγεσίας. Επεσήμανε τη συνεργασία του "Γέρου του Μοριά" με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Έχοντας ως παράδειγμα το 1821 και τους ήρωές του, ο κ. Πανομήτρος τόνισε ότι "ο κόσμος δεν αλλάζει επειδή τον κρίνουμε θετικά ή αρνητικά. Μόνο η δράση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή πορείας των πραγμάτων". Καταλήγοντας, παρατήρησε πως "το σημερινό αντάμωμα το έχουν κατακτήσει εκείνοι. Δικό μας χρέος είναι να το κρατήσουμε εσαεί". 

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου