Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

24-3-2013. Ο εορτασμός της 192ης επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων

Η 192η επέτειος της ορκωμοσίας και της εξέγερσης των Ντρέδων γιορτάστηκε χθες το μεσημέρι στο Άνω Δώριο, το ιστορικό Σουλιμά, από όπου ξεκίνησαν τον αγώνα τους οι ανδρειωμένοι Ντρέδες, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου.
Στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου, εκεί που πριν από 192 χρόνια είχαν συγκεντρωθεί τα πρωτοπαλίκαρα της περιοχής για να ορκιστούν στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας από τον ιερέα Παπατσώρη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε αναπαράσταση της ορκωμοσίας με τον όρκο που έδωσαν οι Ντρέδες και τη δέηση προς τη Μεγαλόχαρη για να τους βοηθήσει στον αγώνα τους. 
Στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρίστος Ριζάς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φιλντίσης, ο αντιδήμαρχος Υμηττού - Δάφνης Αλέξανδρος Λιακόπουλος, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισμήναρχος Ιωάννης Παπαγεωργίου, από την Ελληνική Αστυνομία ο διοικητής του ΑΤ Κυπαρισσίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης, από το Πυροσβεστικό Σώμα ο πυραγός Χάντζος, η πρόεδρος της ΤΚ Αγγελική Θεοχάρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Δωριτών «Το Σουλιμά» Δημήτρης Αλλαγιάννης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Νίκος Καρυώτης, ο Αλέξανδρος Παπατσώρης ως εκπρόσωπος της οικογένειας Παπατσώρη, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Δωρίου.
Μαθητές από τα σχολεία απήγγειλαν ποιήματα, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας με αναφορά στον αγώνα και την συμβολή των Ντρέδων εκφωνήθηκε από τον οικονομολόγο Παναγιώτη Αλλαγιάννη. Ο Αλέξανδρος Παπατσώρης απένειμε στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Δωρίου τα χρηματικά βραβεία που έχουν θεσπιστεί: από το Γυμνάσιο το πήρε η μαθήτρια Διαμάντω Λιόγα με βαθμό 19 και 8/12 και από το Λύκειο η Χριστίνα Θεοχάρη με βαθμό 19 και 6/10.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Δωριείς» ενώ παρατέθηκε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού στους προσκεκλημένους. 

 Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου