Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εορτάστηκε η 178η Επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Άνω Ψάρι

Άνω Ψάρι 23/9-2012
Με λαμπρότητα εορτάστηκε στο Άνω Ψάρι χθες το πρωί η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 και τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας.
Μια επανάσταση η οποία -όπως τονίστηκε από τον ομιλητή δημοσιογράφο Δημήτρη Νικολακόπουλο- έχει αποσιωπηθεί, υποτιμηθεί και επικριθεί.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε μετά την θεία λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Στον προαύλιο χώρο που παλιότερα δέσποζε ο μεγάλος πλάτανος που πλέον έχει ξεραθεί, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Νικολακόπουλο ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και οι συναγωνιστές του είναι ήρωες επειδή προσπάθησαν να σώσουν την τιμή και την υπόληψη της ταπεινωμένης και δοκιμαζόμενης Ελλάδας. Μιλώντας για το ξεκίνημα της επανάστασης είπε ότι αυτή ξέσπασε στις 29 Ιουλίου 1934 ημέρα Κυριακή, όταν ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης επικεφαλής δύναμης 500 ανδρών έχοντας στο πλευρό του τους Ντρέδες, κατέλαβε την Κυπαρισσία και συνέλαβε το νομάρχη Δημήτρη Χρηστίδη και το στρατιωτικό διοικητή Αντώνη Μαυρομιχάλη τους οποίους και μετέφεραν στο Άνω Ψάρι. Το παράδειγμα του Γκρίτζαλη ακολούθησαν και άλλοι. Στόχος των εξεγερμένων ήταν να καταλάβουν την Τρίπολη, κάτι που δεν κατάφεραν όμως, καθώς ηττήθηκαν στη μάχη που έγινε στο Σουλού της Μεγαλόπολης στις 9 Αυγούστου του 1834. Η τύχη των πρωτεργατών, όπως τόνισε, ήταν προδιαγραμμένη με αποτέλεσμα σε έκτακτο στρατοδικείο στην Κυπαρισσία να καταδικαστεί σε θάνατο ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ενώ ο Μητροπέτροβας καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο της Πύλου, ποινή η οποία μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά λόγω της μεγάλης του ηλικίας. Οι εξεγερμένοι, επεσήμανε ο ομιλητής, ήθελαν να αποτινάξουν το άδικο φορολογικό σύστημα της δεκάτης.
Στον ίδιο χώρο έγινε απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου Νίκο Τσουκαλά, Γιώργο Συράκο και Στάθη Ζιώργα.
Στην συνέχεια στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφανιών από τον Αγγελο Συρίγο γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης, το βουλευτή Θάναση Πετράκο εκ μέρους της Βουλής, τον ιπτάμενο επισμηναγό Βασίλη Ασημακόπουλο εκ μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον πρόεδρο της ΤΚ Ψαρίου Δημήτρη Γεωργόπουλο, το Νίκο Κατσαμπάνη εκ μέρους των αντιστασιακών οργανώσεων, το Λάμπρο Μαρωνίτη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας, το Διονύσιο Αθανασόπουλο πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων, τον Αθανάσιο Καπερνέκα εκ μέρους του Συλλόγου Ανω Μέλπειας, το Σωτήρη Κούκη εκ μέρους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψαρίου «Το Μετσίκι», τον Παναγιώτη Λούτο προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου και γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Οιχαλίας.
Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου