Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

24 Μαρτίου 2012. Εορτασμός της 191ης επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων

Με λαμπρότητα, όπως άλλωστε αρμόζει στην περίσταση, τιμήθηκε χθες το μεσημέρι 24 Μαρτίου 2012 στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) η 191η επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων. 
Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες από το Μητροπολίτη Τριφυλίας - Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο και εψάλη δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Στη συνέχεια, με τη συγκίνηση να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα, έγινε αναπαράσταση του Όρκου των Ντρέδων στις 24 Μαρτίου 1821 από τον πρωτόπαπα και αρχηγό Δημήτρη Παπατσώρη, από μαθητές του Λυκείου Δωρίου, με τον παπα - Δημήτρη Αδαμόπουλο να διαβάζει τον όρκο! 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Κουσελά και Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, τον οικοδεσπότη δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, το δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Γιάννη Φιλντίση, αξιωματικούς του Στρατού και του Πυροσβεστικού Σώματος, την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγγελική Θεοχάρη, τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Δωριτών «Το Σουλιμά» Αναστάσιο Αρνόκουρο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο και τον εκπρόσωπο των απογόνων της οικογένειας Παπατσώρη, Αλέξανδρο Παπατσώρη.
Στη συνέχεια μαθήτριες και μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και βραβεύτηκαν οι μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Δωρίου, που αρίστευσαν, Ασπασία Γκότση και Αικατερίνη - Χριστίνα Κομιανού
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπατσώρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ηρωικό ιστορικό παράδειγμα των Ντρέδων, την πίστη και δύναμη που επέδειξαν με την εξέγερση και τον αγώνα τους για την ελευθερία της πατρίδας.
Ακολούθως, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και δόθηκε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων, όπου και το γλέντησαν σουλιμοχωρίτικα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου