Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη - Τσαγκάρη παρουσιάζει τη νέα της συλλογή διηγημάτων «Η κυρά του λόφου»

Τη νέα της συλλογή διηγημάτων «Η κυρά του λόφου» παρουσιάζει η Γαρυφαλλιά - Κατσαμπάνη Τσαγκάρη, από τις εκδόσεις «Βιβλιόπολις».
Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου της, οι ιστορίες της είναι ιστορίες ανθρώπινες, από «αναρίθμητες εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου».
Διαβάζοντας κανείς τα διηγήματα της κ. Κατσαμπάνη, θα διαπιστώσει ότι η ίδια δε διστάζει να μιλήσει για τα όσα άσχημα, δυσάρεστα και ενδεχομένως τρομακτικά μπορούν να συμβούν μέσα στη ζωή του ανθρώπου, της οικογένειας. Γι’ αυτό και οι ήρωές της είναι πρόσωπα που θα θυμίσουν δικούς μας ανθρώπους, ίσως και τους εαυτούς μας.
Η συνύπαρξη των ηρώων με τον πόνο, δεν θα αφήσουν στον αναγνώστη μελαγχολία, γιατί τα διηγήματα της Γ. Κατσαμπάνη έχουν το δικό τους φυσικό τρόπο να αφήνουν μια γλυκιά γεύση, όπως αυτή που αφήνει η ίδια η ζωή, μετά από κάθε περιπέτεια. Οι πραγματικές ανθρώπινες ηθικές και συναισθηματικές αξίες θα δώσουν στον ήρωα το κουράγιο που χρειάζεται, ή αυτό το κομμάτι που του λείπει για να προχωρήσει.
Και αυτό το βιβλίο της συγγραφέως, είναι γραμμένο από μια ευαίσθητη ψυχή και θα συγκινήσει όλους όσους το διαβάσουν.
Η Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη - Τσαγκάρη γεννήθηκε το 1944 στο Δώριο Τριφυλίας. Σε ηλικία 7 χρονών έχασε τον πατέρα της. Τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση τελείωσε στο χωριό της. Σπούδασε ένα χρόνο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τέσσερα χρόνια στη Σχολή Μαιών του Μαιευτηρίου Αλεξάνδρα. Σαν μαία εργάστηκε στο Δημόσιο, σε αγροτικά ιατρεία του τόπου της για 17 χρόνια. Ζει στη Βαλύρα Μεσσηνίας. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 και έχει γράψει τα πιο κάτω βιβλία:
«Τα χελιδόνια ποιήματα για παιδιά» 1993, «Άλλα αλήθεια και άλλα παραμύθια» αφηγήματα- μύθοι 1995, «Στην άκρη της πόλης» διηγήματα 1996, «Διέξοδος και φυγή» ποιητική συλλογή 1997, «Οι λεύκες ξαναγέμισαν πουλιά» διηγήματα 1999, «Μύθοι Θρύλοι - Ιστορίες» 2001, «Δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια του τόπου μου» 2004, «Από καρδιάς» ποιητική συλλογή 2008. Πολλές εργασίες της, ποιήματα και πεζά, έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: «Πνευματική ζωή», «Τριφυλιακή Εστία», «Νέα Αριάδνη», «Έκφραση», «Ιθώμη», «Μαθητική Χαρά», στις εφημερίδες: «Σημαία», «Φωνή», «Μεσσηνιακός Λόγος», «Μεσσηνιακά Νέα», «Βαλύρα», «Η Φωνή του Αγίου Νίκωνα», «Τα Νέα των Σουλιμαίων», «Γεωργιτσάνικα Νέα» και άλλες.
Για το έργο της έχει αποσπάσει άριστες κριτικές και πολλές διακρίσεις από πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλεσμένη από αρμόδιους φορείς έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε δημοτικά σχολεία, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους. Έχει εργοβιογραφηθεί στην «Πελοποννησιακή Λογοτεχνία», του Κώστα Σταμάτη, στη «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», του Μιχάλη Σταφυλά και στην «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Χάρη Πάτση. Είναι τακτικό μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «ΔΕ.ΕΛ.» και της «Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου