Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Καποδίστριας 2 - Κερδίζει το σενάριο 9-10 δήμους

Ο κύβος έχει ριφθεί και, όπως όλα δείχνουν, τίποτε δεν αλλάζει: μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί ο δεύτερος «Καποδίστριας», που θα αλλάξει εντελώς τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Ι. Ραγκούση ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
Βάση συζήτησης για τους νέους Δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2» θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα με τη διοικητική μεταρρύθμιση, στο ίδιο πακέτο μέτρων θα είναι και η κατάργηση του 42% για την εκλογή δημάρχων και η επαναφορά του 50%+1.
Υπενθυμίζεται ότι, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία ειδικότερα, στη μελέτη του ΙΤΑ είχαν καταγραφεί δύο απόψεις. Αυτή της πλειοψηφίας, που προέβλεπε τη δημιουργία έξι (6) μεγάλων Δήμων:
1) Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Άριος, Αρφαρών, 2) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Πεταλιδίου, Βουφράδος, Κοινότητα Τρικόρφου, 3) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας, Χιλιοχωρίων, 4) Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος, Παπαφλέσσα, 5) Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού, Κοινότητα Τριπύλας, 6) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας, Είρας.

Από την άλλη, υπάρχει κι αυτή της μειοψηφίας που προβλέπει εννέα (9) συνολικά Δήμους, τους εξής: 1) Καλαμάτας, Θουρίας, Άριος, Αρφαρών, 2) Αβίας, Λεύκτρου, 3) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Ιθώμης, Αριστομένους, Κοινότητα Τρικόρφου, 4) Πεταλιδίου, Βουφράδος, Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα, 5) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας, 6) Φιλιατρών, 7) Γαργαλιάνων, Νέστορος, 8) Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού, Κοινότητα Τριπύλας και 9) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας, Είρας.
Από τις πρώτες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα για το θέμα, αλλά και από το διάλογο που διεξήχθη στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας πριν από δύο χρόνια περίπου, όταν ο «Καποδίστριας 2» ήταν ξανά στο προσκήνιο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι προκρίνουν το δεύτερο σενάριο, ως βάση για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτό, δηλαδή, της δημιουργίας εννέα Δήμων.
Καλύτερη εκδοχή αυτού του σεναρίου, ορισμένοι από τους αιρετούς, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας Παν. Νίκας, θεωρούν ότι θα ήταν η δημιουργία δέκα (10) Δήμων, αφού βλέπουν ως ξεχωριστούς αυτούς της Καλαμάτας και Θουρίας, Άριος, Αρφαρών.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου