Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Σύρος - Ντρέδες 2024: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης και τιμής

Με μεγάλη επιτυχία, συναισθήματα συγκίνησης μα και υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου 2024, η μοναδική εκδήλωση μνήμης και σεβασμού για τους θρυλικούς Ντρέδες στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτιού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη της Σύρου. Στο ίδιο σημείο ακριβώς που πριν 200 χρόνια έγινε η ονοματοδοσία της πόλης αυτής (Ερμούπολης), έλαβε χώρα μια συγκλονιστική πραγματικά εκδήλωση, αντάξια της ιστορίας και της προσφοράς των Ντρέδων στη Χώρα μας, την οποία είχα την τιμή ως Δημοσιογράφος να την συντονίσω. (Ευχαριστώ θερμά και από εδώ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την εμπιστοσύνη και την τιμή στο πρόσωπό μου).
Πρώτη στάση της εκδήλωσης η υποδοχή και ένα ζεστό καλωσόρισμα των σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς που βρέθηκαν για την εκδήλωση στο νησί μας, στο ξενοδοχείο Argini.
Στη συνέχεια, σύντομη ξενάγηση στους ιστορικούς δρόμους της Πόλης μας, σε μια περιπατητική διαδρομή ως μεγάλη παρέα, μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως! Κι εκεί διαδραματίστηκαν ιστορικές στιγμές, αφού η Σύρος υποδέχτηκε με μια ανοιχτή αγκαλιά τους ηρωικούς Ντρέδες, έδωσε και πήρε κομμάτια από την ιστορία μας, έμαθαν όλοι τι ήταν τελικά οι Ντρεδες και γιατί οφείλουμε να τους τιμούμε τόσο πολύ αλλά και πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στην απελευθέρωση της Χώρας μας!
Χαιρετισμοί, ομιλίες, τοποθετήσεις, ένα συγκλονιστικό Θεατρικό απόσπασμα από τον Γιάννη Δεσύπρη, Πρόεδρο του Θεατρικού Ομίλου Σύρου ως Γεώργιο Σουρή, Παραδοσιακοί χοροί, τοπικά παραδοσιακά κεράσματα με άρωμα και γεύση Σύρου.
Την εκδήλωση της οποίας εμπνευστής και πρωτεργάτης ήταν ο Παναγιώτης Κουλουμπής, Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στην Π.Ε Κυκλάδων του Διεθνούς Οργανισμού International Art, διοργάνωσαν ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου, το Syros Art Gallery, ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής”, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του κορυφαίου κομματιού της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις και η εθιμοτυπία αναμνηστικών.
Άξια να σημειώσουμε και η παρουσία μεταξύ πολύ κόσμου που τίμησε την εκδήλωση και της εκλεκτής κ. Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη που συγκίνησε με την παρουσία αλλά και τα λόγια της. Στην μαγική βραδιά παρόντες ήταν οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, Γεώργιος Σταματόπουλος (Γλύπτης - Χαράκτης), Αριστείδης Πατσόγλου (Γλύπτης - Χαράκτης), Πέτρος Γεωργαρίου (Γλύπτης), και Γεώργιος Πηρούνιας (Ζωγράφος).
Μεγάλη τιμή που οι σπουδαίοι αυτοί καλλιτέχνες βρέθηκαν στο νησί μας και κόσμησαν με τα έργα, αλλά και την παρουσία τους τη χθεσινή ξεχωριστή βραδιά συνάντησης και μίξης πολιτισμών, ηθών και Ελλάδας! Τελευταίο μα και ξεχωριστό, άφησα τον κ. Σταύρο Σταθόπουλο - Επιμελητή του Επετειακού Τόμου των Ντρέδων, “ΝΤΡΕΔΕΣ στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και εμβληματικές δράσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορικής παρουσίας”, ο οποίος ως γνήσιος απόγονος των Ντρέδων, ως αληθινός Ντρες των καιρών μας, έλαμψε κατά τη γλαφυρή ομιλία του για το ποιοι πραγματικά ήταν οι Ντρέδες και ποιος ο ρόλος τους στην Επανάσταση!
Τοποθετήσεις - χαιρετισμούς πραγματοποίησαν με τη σειρά που ήταν στο πρόγραμμα (ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΜΟΙ), ο κ. Γιάννης Καλοφωλιάς Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος Εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, ο κ. Παναγιώτης Κουλουμπής, εμπνευστής και πρωτεργάτης της εν λόγω εκδήλωσης, έγκριτος δημοσιογράφος και Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στην Π.Ε Κυκλάδων του Διεθνούς Οργανισμού International Art, ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, ο αντιδήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, κ. Νικόλαος Σκευοφύλαξ εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, ο κ. Σταύρος Κοής, ο κ. Ιωάννης Ρούσσης Πρόεδρος του Συλλόγου Τριφυλίων, οι Εικαστικοί που ήταν παρόντες και προαναφέρθηκαν παραπάνω, η κ. Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, καθώς επίσης και ο κ. Ρένος Φρέρης, τη στιγμή της βράβευσής του για τη προσφορά του στην εκδήλωση και στο κοινωνικό σύνολο.
Η εκδήλωση περιλάμβανε στη συνέχεια την εικαστική έκθεση “Συλλογή των Ντρέδων” αφιερωμένη στον αείμνηστο εικαστικό Σωτήρη Τζαμουράνη, σπουδαίο ζωγράφο της Μεσσηνιακής γης. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι φιλοξενούνται στην Έκθεση πολλά έργα σπουδαίων ζωγράφων μεταξύ των οποίων, έργο του Γλύπτη - Χαράκτη Γεώργιου Σταματόπουλου, του Ζωγράφου Βασίλη Αράπη, του Ζωγράφου Σωτήριου Πηρούνια, της Ζωγράφου Ρούλη Μπούα αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης, κόπηκε η κορδέλα και ο κόσμος που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να θαυμάσει εκπληκτικά έργα από σπουδαίους καλλιτέχνες αλλά και να ακούσει από τα χείλη των παρευρισκομένων καλλιτεχνών δυο λόγια για τα έργα τους!
Ολόκληρη η εκδήλωση αναμεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από το CycladesLive.gr, και να στείλουμε την αγάπη μας στους ομογενείς που την παρακολούθησαν! 
Φόρος τιμής λοιπόν και αναγνώρισης από τη Σύρο μας, στους Ντρέδες, στους σπουδαίους Ήρωες της Παλιγγενεσίας σε μια εκδήλωση που γράφτηκε στην ιστορία και θα μείνει αναντίλεκτα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά όσων τη παρακολούθησαν.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους διοργανωτές για την τιμή να συντονίζω αυτή την πολύ σημαντική και σπουδαία εκδήλωση, ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμητική κίνηση να μου χαριστεί ένας υπέροχος πίνακας!

Σεμνή Τριανταφυλλίδου - cycladeslive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου