Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Μέχρι 29 Απριλίου η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου

Καθιέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της επιστολικής ψήφου
, ως μέσο διευκόλυνσης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά σε όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Χώρας και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, είτε κατοικούν/διαμένουν στη Ελλάδα, είτε σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
Πρόκειται για μια ασφαλή και αξιόπιστη εκλογική διαδικασία με την οποία διασφαλίζονται οι βασικές συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, καθολικότητας, μυστικότητας, της ταυτόχρονης διεξαγωγής της και οι λοιπές αρχές που διέπουν την ψήφο και την ψηφοφορία.
Ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, οι Απόδημοι Έλληνες και Ελληνίδες μπορούν πλέον να ψηφίζουν χωρίς να μετακινούνται ή να επιβαρύνονται με έξοδα. Επίσης, εκλογείς εντός της χώρας, οι οποίοι για λόγους συγκυριακούς ή άλλους δυσκολεύονται ή δεν έχουν τη δυνατότητα προσέλευσης σε εκλογικό τμήμα, διευκολύνονται πλέον να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ωφελούνται ιδιαιτέρως συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως άτομα με αναπηρία, εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές, εργαζόμενοι τις Κυριακές κλπ.
Δεν τίθεται κανένας περιορισμός (ούτε γεωγραφικός) ή η επίκληση οποιουδήποτε λόγου επιλογής της επιστολικής ψήφου. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο απαιτείται η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου, που πραγματοποιείται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών στον σύνδεσμο https://epistoliki.ypes.gov.gr μέχρι την 29η Απριλίου 2024 και ώρα Ελλάδας 23:59.
Εναλλακτικά, όσοι εκλογείς αδυνατούν να υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής από τον υπολογιστή τους, μπορούν να απευθύνονται, εντός της Ελλάδας στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό για την εγγραφή τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου