Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Οι Απόκριες στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) γιορτάστηκαν…αλλιώς!

Με εντυπωσιακό τρόπο φέτος οι άνθρωποι στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) γιόρτασαν τις Απόκριες και υποδέχτηκαν την Σαρακοστή. Μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προετοιμασία που απαιτούσε η μεγάλη μέρα της γιορτής της Κυριακής για το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Το πρωί του Σαββάτου 25/2/2023 το εικαστικό εργαστήρι κατασκευής αποκριάτικων κούκλων, μασκών και φυσικά του Καρνάβαλου είχε μεγάλη επιτυχία, αφού σε αυτό οι συμμετέχοντες ήταν από 4 έως 64 ετών! Ταυτόχρονα οι προετοιμασίες για την μεγάλη πυρά λάμβαναν χώρα στην Μεγάλη Βρύση (Κροϋμάδι) στο κέντρο του χωριού.
Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 26/2/2023 οι καρναβαλιστές συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Ιατρείου για να μασκαρευτούν όλοι μαζί με παραδοσιακά ρούχα που είχαν σπίτι τους και με τις μάσκες από το εργαστήρι του Σαββάτου. Πήραν τις κούκλες, τα κοντάρια με τα κέρατα και τα κουδούνια, και χτυπώντας τις μπικιώνες αντι-παρέλασαν μέχρι την Μεγάλη Βρύση του χωριού. Εκεί, με χορούς και αποκριάτικα τραγούδια χόρεψαν με κέφι, ενώ ετοιμαζόταν στα καζάνια το κέρασμα! Μόλις νύχτωσε ο Καρνάβαλος παραδόθηκε στην πυρά και ο ουρανός γέμισε πυροτεχνήματα, ενώ οι χοροί συνεχίστηκαν για ώρες.
Τα αποκριάτικα αυτά δρώμενα στηρίζονται στα έθιμα και την παράδοση, την αυθόρμητη διάθεση και τον εθελοντισμό των ανθρώπων. Οι εκδηλώσεις αυτές στα μικρά χωριά όπως το Ρίπεσι οργανώνονται με την πρωτοβουλία και την στήριξη των κατοίκων και φίλων, χωρίς ακόμα να είναι αισθητή η υποστήριξη (αγκάλιασμα) των φορέων της πολιτείας. Εκφράζουν την θέληση των ανθρώπων για την αυθεντική γιορτή που αρκεί μια μεγάλη φωτιά, κέφι, κέρασμα και παραδοσιακή μουσική!
Αφού πετάξαμε και το χαρταετό μας, ευχόμαστε σε όλους:
Καλή Σαρακοστή και καλή Άνοιξη

Κοιν.Σ.Επ Μάλι Μάλι Ρίπεσι
Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι)
Σύλλογος Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου