Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών για την εκδήλωση μνήμης στο Σιδηρόκαστρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας η διήμερη εκδήλωση μνήμης, στις 25 και 26 Ιουνίου 2022, αφιερωμένη στον μικρασιατικό Ελληνισμό και τον ελληνικό στρατό που θυσιάστηκε στη Μ. Ασία, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών και συνδιοργανωτές μας την Κοινότητα Σιδηροκάστρου και την Ένωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Οφείλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι και οι δύο ημέρες ήταν αφιερωμένες, επίσης, στη μνήμη του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου.
Η Χορωδία και το Σύνολο Μικρών Μουσικών του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, υπό την καθοδήγηση της εκπληκτικής Γεωργίας Ψαραδέλλη, μάς ταξίδεψαν στην αλησμόνητη γη της Ιωνίας και γέμισαν με νότες το Ηρώο, όπου στέκει αγέρωχα ο Άγνωστος Στρατιώτης προς τιμήν όλων των στρατιωτών του ελληνικού Έθνους που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Η συγκινητική παρουσία τους καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας κα Μαρία Κ. Λιακάκη, Ιστορικός, μίλησε για τη θυσία του Ελληνικού Στρατού (Ελλαδιτών και Μικρασιατών στρατιωτών και βαθμοφόρων) στη Μ. Ασία˙ ο Στρατηγός ε.α. κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος μίλησε για τους Σιδηροκαστρίτες στον Αγώνα στη Μ. Ασία, ανακοινώνοντας τα ονόματα των πεσόντων. Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βουρλιωτών Μικράς Ασίας κ. Φώτης Καραλής, ο οποίος έκανε λόγο για τα συμπεράσματα της επετείου των 100 ετών (1922-2022) από τη Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού της Μ. Ασίας. Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, στήριξε η Μητρόπολη Τριφυλίας-Ολυμπίας.
Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών ευχαριστεί θερμά για την παρουσία τους: τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εθνικό διχασμό της εποχής και πόσο αυτός έβλαψε τα συμφέροντα της Ελλάδας, συμπεραίνοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι. Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Σεραφείμ, ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, και την Κυριακή τέλεσε τη Θεία λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Σιδηροκάστρου για τον Ελληνικό στρατό και τον μικρασιατικό Ελληνισμό. Tους αντιδημάρχους του Δήμου Τριφυλίας κ. Σωτήρη Μπακούρο -ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Γεωργίου Λεβεντάκη-, κ. Νικόλαο Φρούσο και κα Μαρία Παναγοπούλου. Τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σιδηροκάστρου Αναστάσιο Λιακάκη, τον Πρόεδρο της Ενώσεως Βουρλιωτών Μ. Ασίας κ. Φώτη Καραλή, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η Εστία» Δώρα Πανουσοπούλου, τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας» κ. Αθανάσιο Κυριαζή, την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας κ. Ρούλα Μητράκου, τον κ. Ιωάννη Κιουλέκα, ιστορικό ερευνητή με καταγωγή από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, ο οποίος μίλησε για την αλησμόνητη Μ. Ασία, την Κυριακή το πρωί, 26 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. Τον Πρόεδρο των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας Σπύρο Κατσίρα. Επίσης, τον κ. Μάνο Κιλημάντζο από την Ένωση Βουρλιωτών Μ. Ασίας που είχε αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στο μικρόφωνο. Τις θερμότερες ευχαριστίες μας απευθύνουμε στον κόσμο που ήρθε στο Σιδηρόκαστρο και στήριξε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών δώρισε από ένα βιβλίο για τον Άγιο Νικόλαο, τον Μικρασιάτη Άγιο και προστάτη του Σιδηροκάστρου, στην Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας κ. Ρούλα Μητράκου και τον Πρόεδρο της Ενώσεως Βουρλιωτών Μ. Ασίας κ. Φώτη Καραλή, εις ανάμνηση της συμμετοχής τους στην εκδήλωση μνήμης για τη Μ. Ασία στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας.
Στεφάνι στο Ηρώο, στις 26 Ιουνίου, κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιδηροκάστρου κ. Αναστάσιος Λιακάκης, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας η Πρόεδρος κα Μαρία Κ. Λιακάκη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Βουρλιωτών Μ. Ασίας κ. Φώτης Καραλής, ο Πρόεδρος των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας κ. Σπύρος Κατσίρας, ο οποίος τίμησε τη μνήμη των προγόνων μας που θυσιάστηκαν για τη Μ. Ασία φορώντας την τιμημένη φουστανέλα και αυθεντικά όπλα του 1821.
Θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τη χορηγία του, στον Σύλλογο Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η Εστία» για την πολύτιμη βοήθειά του και το ζεστό «καλώς ορίσατε» στον κόσμο. Για τις προσφορές τους, τον Σπύρο Κατσίρα από την Καλαμάτα, το κρεοπωλείο-φάρμα Γκότση στο Κοπανάκι, το τυροκομείο-κρεοπωλείο Μέμμος στο Κοπανάκι, τον φούρνο Θεοδώρου Παπαδόπουλου στο Κοπανάκι.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου