Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Εορταστική εκδήλωση για τους Ντρέδες στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι)

Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» τίμησε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση στην εορταστική εκδήλωση με θέμα «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την ελευθερία» με συνδιοργανωτή τον Δήμο Τριφυλίας.
Μια εντυπωσιακή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε στην πλατεία της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι).
Ομιλητές σε αυτή ήταν οι Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Σταθόπουλος, συγγραφέας - λαογράφος (στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του «Μπαλταίοι κλεφταρχηγοί και αγωνιστές: η ιστορία μιας θρυλικής οικογένειας του Μοριά»), Δώρα Σταθοπούλου, γενική διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προλόγισε τον συγγραφέα, Θόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης - σεναριογράφος - σκιτσογράφος.
Όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση από τους διοργανωτές: «Η Επιτροπή “Ρίπεσι 1821-2021” έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Σταματόπουλο ο οποίος φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς το επετειακό μετάλλιο της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) το οποίο αποδόθηκε στην ίδια εκδήλωση τόσο στον λαογράφο - ιστορικό της Κοινότητάς μας Αθανάσιο Σταθόπουλο για την ανεκτίμητη προσφορά του, όσο και στον Δήμο Τριφυλίας. Το μετάλλιο παρέλαβε εκ μέρους του δήμου ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γιώργος Λεβεντάκης και θα συμπεριλαμβάνεται στα κειμήλια του δήμου ως ένδειξη συνεργασίας και ενότητας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η μία όψη του μεταλλίου κοσμεί τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) στις 24/3/1821, και η δεύτερη τη βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Το μετάλλιο έχει ήδη παρουσιαστεί σε ειδική ζωντανή - διαδικτυακή εκδήλωση στις 27/6/2021».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στην εκδήλωση τα παιδιά και οι νέοι της κοινότητας που είχαν οργανώσει απαγγελίες ποιημάτων και μικρό θεατρικό: «Η συμβολή τους ήταν καθοριστική, αφού συμμετείχαν όλοι τους και ως εθελοντές για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Τα δρώμενα πλαισιώθηκαν από τον συλλέκτη και πρόεδρο του Συλλόγου “Ελληνομνήμονες” κ. Σπύρο Κατσίρα. Η εκδήλωσή για τα 200 χρόνια από το 1821, ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το Ρίπεσι. Ήταν μια καταπληκτική γιορτή με την ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή των κατοίκων του χωριού. Δεν υπήρχε σπίτι χωρίς σημαία και παλιά υφαντά στα μπαλκόνια και τις αυλές. Χρώμα έδωσαν επίσης και όσοι ήταν ντυμένοι με εθνικές φορεσιές. Ήταν μια μαγευτική βραδιά γεμάτη με χρώμα και μνήμες από τους προγόνους του 1821».
Χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο Γιώργος Σταματόπουλος, γλύπτης - χαράκτης της ΤτΕ, η Γεωργία Χριστοδούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και ο Περικλής Κανελλόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του Νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος με την αντιδήμαρχο Δήμητρα Σκαλτσά, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος Νέων της Παύλιτσας Θάνος Χουλιάρας, ο εκπρόσωπος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλούπης, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Αντώνης Βλάχος, Αλέξανδρος Κουτρουμπής, Μαρία Παναγοπουλου και Σωτήρης Μπακούρος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας και ο Μεσσήνιος ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης, που χάρισε το έργο του «Η μάχη στο Λάπι» όπου απεικονίζονται Ριπεσαίοι οπλαρχηγοί, στην Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021».
Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι «οι βουλευτές κατόπιν προτροπής μας θα θέσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση για απόδοση τιμής στους Ντρέδες από τη Βουλή των Ελλήνων»
Την εκδήλωση - συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου