Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Υποβολή αιτήματος του Δήμου Οιχαλίας για απόδοση τιμών στον ήρωα του 1821, Γιαννάκη Μέλιο

O Δήμος Οιχαλίας απέστειλε την υπ’ αρ.5/2021 απόφαση του Δ.Σ. Οιχαλίας όπου υποβάλλεται το αίτημα του Δήμου μας για την «Απονομή του βαθμού του Υποστρατήγου επί τιμή, στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γιαννάκη Μέλιο, καθώς και του Πολεμικού Σταυρού Α΄ Τάξεως και Μεταλλίου Εξαίρετων Πράξεων» στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Ο Γιαννάκης Μέλιος από την Τ.Κ. Κούβελα, παρά το σύντομο θάνατό του στα σπάργανα της Ελληνικής Επαναστάσεως, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην επιτυχία της, καθώς με οξύνοια και προνοητικότητα οργάνωσε και εξόπλισε έγκαιρα τους θρυλικούς Ντρέδες, ήταν εμπειροπόλεμος, μπαρουτοκαπνισμένος με πλούσια προεπαναστατική δράση, υπηρέτησε με επιτυχία ως λοχαγός στα Πελοποννησιακά τάγματα, βαθμό που τον κέρδισε με τα προσόντα και τη πλούσια δράση του. Πρωτοστάτησε στον απελευθερωτικό αγώνα και εδραίωσε την επανάσταση στην περιοχή μας. Ο απελευθερωτικός αγώνας μπορεί να είχε άλλη κατάληξη αν κατά την έναρξη του δεν υπήρχαν αυτοί οι εμπειροπόλεμοι καπεταναίοι να οδηγήσουν τους αγωνιστές που ναι μεν διψούσαν για Ελευθερία, αλλά ήταν σχεδόν άοπλοι και άπειροι στον πόλεμο. Δυστυχώς η πατρίδα μας στερήθηκε νωρίς τις υπηρεσίες του Γιαννάκη Μέλιου καθώς σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1821 μετά την πτώση του Νεοκάστρου, όπου είχε σημαντικότατη συμβολή, όμως η ιστορική παρακαταθήκη του ήταν οι θρυλικοί Ντρέδες, που πάντα ετοιμοπόλεμοι έδωσαν δυναμικό «παρόν» σε όλες τις μάχες του Μοριά και ιδιαίτερα στην επέλαση του Ιμπραήμ.
Ο Δήμος Οιχαλίας και μέσω της επιτροπής «Δήμος Οιχαλίας 1821-2021» με την ευκαιρία των εκδηλώσεων συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων για την ανάδειξη της πλούσιας τοπικής ιστορίας και των ηρώων της περιοχής μας, ώστε να γνωριστούν στο ευρύτερο κοινό και αποκτήσουν τη θέση τους στην Ιστορία, όπως άλλωστε τους αξίζει.
Ο φόρος που πλήρωσε η περιοχή μας σε αίμα και αγώνες κατά στην επανάσταση του 1821 ήταν βαρύς, οι Ντρέδες, ο Μητροπέτροβας, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο Ιωάννης Καρακίτσος, ο Μποσινάκης, ο Παπατσώρης, ο Ντούφας και πολλοί άλλοι με τους αγώνες τους έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους στο δρόμο προς την Ελευθερία και εμείς ως ελεύθεροι πια πρέπει να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε.

Δήμος Οιχαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου