Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Άγγελος Χρονάς: Μάσκα Αρωγός Υπευθυνότητας

Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας της υγείας μας, κρύβει την ανευθυνότητα απέναντι στη διασπορά του ιού και οφείλει να γίνει μόνιμος συνοδός προστασίας μας. 
Ζούμε με τον κορωνοϊό εδώ και 7 μήνες περίπου. Η εμπιστοσύνη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία στους επιστήμονες, γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό και η υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού και της πολιτείας απέναντι στην πανδημία κέρδισε σημαντικά το υγειονομικό στοίχημα στην πρώτη φάσης της. 
Εφησυχασμός όμως δεν δικαιολογείται. 
Έχουμε ήδη μπει σε μια δεύτερη κρίσιμη φάση προκλήσεων τις οποίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και ορθολογισμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πόρου, όπου η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε πως είναι σε ισχύ ένα τοπικό lockdown, το οποίο θα κρατήσει για δέκα μέρες περίπου. Το πιο βασικό μέτρο, λοιπόν, μιας και δεν έχουμε ακόμα το πολυπόθητο εμβόλιο, είναι η πρόληψη. 
Η πρόληψη αφορά στις αποστάσεις, την ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας και κυρίως τη χρήση μάσκας. Η μάσκα είναι αυτή τη στιγμή ένα πολύ βασικό μέτρο και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι σωστά και λειτουργικά. Η μάσκα πρέπει να γίνει μόνιμος συνοδός μας, ασπίδα προστασίας απέναντι στη διασπορά του ιού και η χρήση της να μας γίνει δεύτερη φύση απαραίτητη όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. 
Βιώνουμε μια κρίσιμη περίοδο. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει. 
Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η λύση είναι η ορθή εφαρμογή των μέτρων με τις συντονισμένες δράσεις της πολιτείας και των πολιτών. 
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο. Αντιμετωπίζεται με συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας και πολιτών. Οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλλουν με ιδέες, υπεύθυνες προτάσεις και εποικοδομητική κριτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ακούει αυτές τις προτάσεις και να τις ενσωματώνει στους προγραμματισμούς της. 
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εκπαιδευόμαστε και προσαρμοζόμαστε ως υπεύθυνοι πολίτες στα νέα δεδομένα, με αίσθηση και της ατομικής μας ευθύνης και συμπεριφοράς, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη.

Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc
Γενικός Χειρουργός
A΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο
Περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου
Τακτικό Μέλος Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ)
Συντονιστής Υγείας Γραμματείας Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού ΝΔ
Μέλος Επιστημονικής επιτροπής
Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) 
Πρόεδρος ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου