Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η ημερίδα για τους Ντρέδες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: ''ΝΤΡΕΔΕΣ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821" την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:30, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του New York College, Αμαλίας 38, Σύνταγμα. 
Ήταν μια εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά και διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College
Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και ο κόσμος γέμισε τις δύο αίθουσες ασφυκτικά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έφυγαν επειδή δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στον χώρο. Αυτό έγινε γιατί άλλαξε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε άλλο χώρο, λόγω των καιρικών συνθηκών. 
Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Λούτου
Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος και ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, κ. Ηλίας Φούτσης, ο οποίος έχει καταγωγή ντρέδικη. Ο κ. Φούτσης δήλωσε πως δεν περίμενε τόσο κόσμο και ζήτησε συγγνώμη για τη στενότητα του χώρου. Επίσης δεσμεύτηκε η επόμενη ημερίδα να πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. 
Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν: ο αρχιμανδρίτης, κ. Σεραφείμ, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος διάβασε μήνυμα του μητροπολίτη, η βουλευτής Μεσσηνίας, κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Οιχαλίας, κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, ο οποίος και ζήτησε η επόμενη ημερίδα να πραγματοποιηθεί στο Σουλιμά, πράγμα που έγινε δεκτό από την Ομοσπονδία και ο πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον, κ. Χρήστος Παναγόπουλος
Τη σκυτάλη έλαβαν οι αξιόλογοι ομιλητές με πρώτο ομιλητή τον κ. Στάθη Παρασκευόπουλο, επίτιμο Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, ο οποίος μίλησε για την Επανάσταση στην Τριφυλία από τους Ντρέδες. 
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής, κ. Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μίλησε για την ιστορική παρουσία των Ντρέδων στη Μεσσηνία και τον ρόλο τους στην επανάσταση του 1821. Ο κ. Συρίγος έχει κι αυτός καταγωγή ντρέδικη. 
Τρίτος ομιλητής ο κ. Γιαννάκης Γκρίτζαλης, κοινωνιολόγος - εργασιολόγος, π. Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας -απόγονος του μεγάλου αγωνιστή Γιαννάκη Γκρίτζαλη-, οποίος μίλησε για τη μεγάλη προσφορά των Ντρέδων το 1821 χωρίς ανάλογη αναγνώριση. 
Τελευταία ομιλήτρια ήταν, η δρ. Μαρία Κουρή, λέκτωρ Πολιτιστικής Διαχείρισης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η οποία μίλησε για τις σύγχρονες μορφές διαχείρισης της μνήμης της Επανάστασης. Η περίπτωση Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας. 
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ο συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Μαρδάς, ζήτησε από το κοινό αν θέλει κάποιος να τοποθετηθεί εκφράζοντας την άποψή του δημόσια. 
Στο βήμα ανέβηκε ο κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος, πρώην δήμαρχος Λαυρίου, ο οποίος έχει καταγωγή ντρέδικη, η κα Λαμπροπούλου, κόρη του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου από το Χαλκιά, συγγραφέα του βιβλίου «Οι ΝΤΡΕΔΕΣ ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ», η Αλεξάνδρα Τασιγιώργου, συγγραφέας του βιβλίου «ΣΤΗ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Σουλιμά - Σουλιμοχώρια», ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «ΝΤΡΕΔΕΣ. ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». 
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, κ. Αθανάσιος Ν. Κόλλιας, ο αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο πρώην βουλευτής Ηλείας, κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο επιχειρηματίας, κ. Κώστας Αρνόκουρος, ο κ. Λεωνίδας Παπακώστας, ο οποίος έχει με τα τραγούδια του  υμνήσει τους Ντρέδες, ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, πρόεδροι κι εκπρόσωποι συλλόγων, δημοτικοί και περιφερειακοί υποψήφιοι και πλήθος κόσμου. 
Χαιρετισμό απέστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Μίλτος Χρυσομάλλης.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λούτος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τον κόσμο που παρευρέθηκε, ζήτησε συγγνώμη για τη στενότητα του χώρου κι έδωσε τη διαβεβαίωση πως οι επόμενες ημερίδες με θέμα τους Ντρέδες θα συνεχιστούν ως το 2021 με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η ομοσπονδία Τριφυλίας έχει σημαία τους Ντρέδες τόνισε χαρακτηριστικά. 
Η εκδήλωση αυτή, που είναι και η πρώτη που γίνεται στην ιστορία, αποτελεί πρόταση του συμπατριώτης μας από το Ρίπεσι (Κεφαλόβρυση) πρώην Νομαρχιακού Συμβούλου Μεσσηνίας και εκ' των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, κ. Σταύρου Σταθόπουλου, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση της. 
Τον ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία αυτή κι ευχόμαστε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια, γιατί τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μεγάλη τιμή αλλά και υποχρέωση για όλους εμάς τους Σουλιμαίους και Σουλιμοχωρίτες - απογόνους των Ντρέδων, και πρέπει να τις αγκαλιάζουμε όλοι.
Όλη η εκδήλωση από το anodorio.blogspot.gr για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν από κοντά. 

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εκδήλωση αλλά με σημαντικές παραλήψεις. Παρ'ότι αναφέρετε στο άρθρο σας ότι το παρών έδωσαν και σύλλογοι της περιοχής δυστυχώς στον τοπικό σύλλογο Ψαρίου " Το Μετσίκι" δεν εστάλειπρόσκληση ή έστω μία ειδοποίηση. Τουλάχιστον απαράδεκτη η κίνηση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται πως παρευρέθηκαν οι σύλλογοι που ανήκουν στην Ομοσπονδία Τριφυλίας, δηλαδή στον διοργανωτή της εκδήλωσης. Προφανώς δεν εστάλη πρόσκληση σε όλους. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει δυνατόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είχε ανακοινωθεί διαδικτυακά πολλές ημέρες πριν.

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζεται φαντάζομαι ότι το Ψάρι είναι ένα από τα πιόονομαστά χωριάτων Ντρέδων μαζί με το Σουλιμάκαι το Κούβελα. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν ανήκειοσύλλογος στην συγκεκριμένη ομοσπονδία αλλά σημασία έχει το χωριό,και κάθε χωριό Ντρέδων. Για αυτό και μόνο έπρεπε να σταλεί πρόσκληση όπως φαντάζομαι έγινε με στους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Πάμε παρακάτω όμως και ελπίζω την επόμενη φορά να καλεστουν οι σύλλογοι όλων των χωριών των Ντρέδων και όχι επιλεκτικά.

      Διαγραφή
  2. Ουδεμία ενημέρωση η έστω κοινοποιηση ως προς την διεξαγωγή της εκδήλωσης πραγματοποιηθηκε στην γενέτειρα του αρχηγού των Ντρεδων Γιαννάκη Μελλιου, δηλαδή στο ΚΟΥΒΕΛΑ .
    Συγχαρητήρια για την παράλειψη κυριοι διοργανωτές! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΊ; ΓΙΑΤΊ; ΓΙΑΤΙ;
    Αγαπητοί παραπονιάρηδες φίλοι ΕΛΕΟΣ!!!
    Καταρχήν, το γεγονός υλοποίησης της πρώτης Επιστημονικής θεματικής ημερίδας-εκδήλωσης για τους ΝΤΡΈΔΕΣ υπήρξε συγκλονιστικό.
    Το μήνυμά τους για πίστη, αγωνιστηκότητα, ενότητα και σεβασμό στον άνθρωπο είναι διαχρονικό.
    Η επιστημονική τεκμηρίωση και ανάδειξη της προσφοράς τους μέσω της εκδήλωσης στην πρόοδο του του χρόνου θα έχει την ιστορική συνέχεια.
    Η δυναμική, ο συμβολισμός και η αξία της εκδήλωσης θεωρώ με μια ματιά ότι είναι ανεκτίμητη.

    Ως προς την εκτός κλίματος αιχμηρή και καυστική αναφορά σας, ειλικρινά με αναγκάζετε, δίχως να επιθυμώ, βαριά τη καρδιά, ως φορέα της ιδέας αλλά και μέλος της οργανωτικής επιτροπής να σας απαντήσω.

    Στο φίλο από το ιστορικό ΨΆΡΙ ενημερώνω :
    -Την 7 Μαρτίου και ώρα 09.18 με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα στο fb
    -σου έστειλα την προσωπική μου δημοσίευση--ανάρτηση σχετικά με την πραγματικά ηχηρή συμμετοχή στο κάλεσμα του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας από εκπροσώπους των Συλλόγων της.
    -Σου έστειλα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας για την Ημερίδα
    Σου έστειλα την εμβληματική πρόσκληση με την ορκωμοσία των Ντρέδων,
    -καθώς και δύο φωτογραφίες με εκπροσώπους των Συλλόγων.
    -Από τη σχετική ένδειξη του fb προκύπτει ότι το μήνυμά μου έχει διαβαστεί.
    -Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το φιλόξενο ιστολόγιο anodorio,έγκριτα τοπικά ιστολόγια και πλήθος διαδικτυακών φίλων, έκαναν δημόσια πρόσκληση - κάλεσμα σε ΣΟΥΛΙΜΑΙΟΥΣ και ΣΟΥΛΙΜΟΧΩΡΙΤΕΣ για ΚΑΘΟΛΙΚΉ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
    - Ο γράφων πήγε στη γενέτειρα, 3-4 Μαρτίου, όπου προώθησε την εμβληματική αφίσα.
    -Ο γνωστός και διαπρεπής φιλήστορας κος ΓΙΑΝΝΆΚΗΣ ΓΚΡΊΤΖΑΛΗΣ ως ομιλητής συμμετείχε και τίμησε την εκδήλωση.
    -Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούριος Απόλλων" κατά συγκυρία την ίδια μέρα και ώρα διοργάνωσε θεματική ημερίδα "Το κτηματολόγιο στα χωριά μας". Συμμετείχατε ως συνδιοργανωτής. Συγχαρητήρια για την αναγκαία πρωτοβουλία σας.

    Ετσι, εύλογα γεννάται, τουλάχιστον η απορία, πως ένας ενεργός πολίτης όπως εσείς, για τόσο διάστημα δε μπόρεσε να πληροφορηθεί την διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ με την υλοποίησή της άμεσα προβαίνει σε αδικαιολόγητα και ανυπόστατα παράπονα;

    Συμπληρωματικά απαντώ και στο συγχωριανό μου,από μητέρα, το ΚΟΥΒΕΛΑ.
    -Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του Συλλόγου μας αξιότιμος κος Γεώργιος Παναγόπουλος.
    -Ένας ακόμη εκλεκτός γόνος του χωριού μας, ο πρέσβης επί τιμή κος Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος με τη μοναδική διπλωματική διαδρομή του ταξίδεψε μέχρι και τον ΛΕΥΚΌ ΟΙΚΟ τα Σύμβολα ΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΑ, τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε την εκδήλωση.

    Αγαπητοί συντοπίτες, πράγματι υπήρξαν αδυναμίες,παραλείψεις, αστοχίες και μη σκόπιμα λάθη σε μία εθελοντική αλλά ΣΥΛΛΟΓΙΚΉ πρωτοβουλία.
    Στοιχεία που προσπεράστηκαν από τη μοναδικότητα της εκδήλωσης δίχως όμως να αφήσουν αποτύπωμα.

    Σουλιμαίοι και Σουλιμοχωρίτες οφείλουμε και έχουμε ιερό χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι και συλλογικά
    -να είστε βέβαιοι αυτό πράττουμε -
    ώστε η προσφορά των προγόνων μας ΝΤΡΈΔΩΝ να έχει την αρμόζουσα αναγνώριση.
    Με πλήρη σεβασμό και εκτίμηση σας χαιρετώ και όλοι μαζί προχωρούμε.
    Ευχαριστώ πολύ,
    Σταύρος Σταθόπουλος
    Stavros Ripesiotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Κε Σταθόπουλε ως γκρινιάρης συντοπίτης θα ήθελα να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Γυφτόπουλος Μιλτιάδης και είμαι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαραίων "Το Μετσίκι" άρα λοιπόν ως πρόεδρος του συλλόγου θα περίμενα τουλάχιστον μια πρόσκληση ή ένα προσωπικό μήνυμα στο email μου ή στο Facebook όπως λέτε. Δυστυχώς όμως επειδή ξαναέψαξα στα μηνύματα μου δεν βρήκα κάποιο που να αναφέρει την ημερίδα σας και θεωρώ ότι ίσως κάπιο λάθος έγινε ως προς την αποστολή.
    Με τον Κο Γιαννάκη Γκρίτζαλη συναντηθήκαμε την Κυριακή 10/03/2019 και τον ενημέρωσα ότι δεν έχουμε καλεστεί στην ημερίδα και εκείνος μου απάντησε απλά ότι δεν προσκαλεί εκείνος αλλά η Ομοσπονδία. Θεωρώ ότι ένας φορέας όπως είναι ο σύλλογος δεν καλείται σε κδήλωση απο αφίσες. Τα παράπονα μου θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένα ως προς αυτότο κομμάτι αλλά δεν μπορώ ταυτόχρονα να μην σας συγχαρώ για την προσπάθεια που κάνετε ώστε να προβληθούν οι Ντρέδες και η περιοχή μας.Την εκδήλωση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερα να την παρακολουθήσω από κοντά ,δότι είχα κανονίσει επαγγελματικά ραντεβού από τα μέσα του Φεβρουαρίου, αλλά μόνο μέσα απο τα βίντεο αυτά.Το email μου είναι το info@ssba.gr και θα χαρώ αν στο μέλλον μου σταλεί πρόσκληση για κάποια άλλη εκδήλωσής σας που θα προβάλλει τον ιστορικόπλούτο της περιοχής μας.
    Με σεβασμό και εκτίμηση
    Γυφτόπουλος Μιλτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή