Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Μακεδονία… Θερμοπύλες κρατούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την ιστορία…

Η Μακεδονία σήμερα είναι μία ιστορική περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) η περιοχή απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό. Το 53% προσαρτήθηκε στην Ελλάδα (Μακεδονία του Αιγαίου), το 37% στην Σερβία, στα σημερινά Σκόπια (Μακεδονία του Βαρδάρη), και το 10% στη Βουλγαρία (Μακεδονία του Πιρίν). Αυτά είναι τα σύνορα, αυτά συμφώνησαν τότε.
Άρα η αρχαία Μακεδονία εκτείνεται ως προς το πλείστων στη δική μας επικράτεια, και όχι των γειτονικών χωρών. Στα θεμέλια της ιστορίας είμαστε οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο Μακεδόνας Στρατηλάτης Μ. Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα. Ανέτειλε τον πολιτισμό και τη λάμψη του ελληνικού πνεύματος στον τότε άγνωστο κόσμο. Δικαιολογημένα η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο ‘’Μέγα’’ για το γιγάντιο έργο του. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής στους «βάρβαρους» της Ασίας και της Αιγύπτου.
Παύλος Μελάς (1870-1904). Λοχαγός πυροβολικού. Ηρωική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Γεννήθηκε στη Μασσαλία. Μεγάλωσε στην Κηφισιά Αττικής.
Τέλλος Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός, 1880-1907). Έλληνας αντάρτης, από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Πρωτοστάτησε σε συμπλοκές με τους κομιτατζήδες στη λίμνη των Γιαννιτσών. Αποθανατίστηκε σε τραγούδια και στο μυθιστόρημα ‘’Τα μυστικά του βάλτου’’ της Πηνελόπης Δέλτα. Ήρωες, αγωνιστές από την Κρήτη, από τη Μάνη, από την Πελοπόννησο, από όλη την Ελλάδα… έδωσαν τον αγώνα και το αίμα τους. Για τη δική μας Μακεδονία.
Δυστυχώς σήμερα, άλλαξαν τα πάντα! Εμείς δε θα ζήσουμε με φήμες και απειλές. Στη γενικότερη φιλοσοφία, κάποιων που τα κατάφεραν. Σε νατοϊκές συμφωνίες, που θα έρθουν!
Οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Συμβιβάστηκαν τα πάντα… Μόνοι τους. Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τα σχέδια των κυβερνώντων. Αναλογιστήκαμε τους δικούς μας ρόλους στο μέλλον. Δεν μπορέσαμε… και ας αγωνιστήκαμε! Οι χάντρες και τα καθρεφτάκια στη λίμνη! Η απαξίωση του αγώνα μας ήταν ένα ‘’κλικ’’ της δικής σας φωτογραφίας.
Για την ανέλπιστη απώλεια της Μακεδονίας μας ενώνουμε τη φωνή μας στο δικό μας μέλλον… για το δικό μας πιστεύω… για τα παιδιά μας…
Τέλος, να υπενθυμίσω το σλαβόφωνο μοιρολόι για τον καπετάν Άγρα:
‘’-Δεν έχεις μάνα, γλυκό παιδί για να σε κλάψει.
-Δεν έχεις αδελφή, να σε πενθήσει.
-Πως σε ξεγέλασαν;
-Πως σε έφεραν εδώ και σε κρέμασαν στην καρυδιά;
-Να σε φέρουν σε ξένη γη.
-Ξένες μάνες να σε κλάψουν.
-Ξένες αδελφές να σε μοιρολογήσουν’’.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ….ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ…ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ…
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

                                                    Μετά τιμής
                                    Κώστας Σωτ. Γκρίτζαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου