Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Εορτάστηκε η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Αετού

Με κατάνυξη και με το μήνυμα να μην ξανασυμβούν ποτέ τέτοια γεγονότα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αετού στη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας.
Στο μαρτυρικό χωριό που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος την περίοδο της γερμανικής κατοχής γνωρίζοντας το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου και του ναζισμού, στο χώρο του μνημείου που έχει στηθεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός Παντελής Γκότσης.
Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων που από τον μαρτυρικό Αετό εκτελεσθέντες και πυρποληθέντες ήταν οι εξής: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Από γειτονικά χωριά οι: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική, Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αετού Αντώνη Λόντο, τον Ναπολέοντα Γκότση εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Σταύρο Αργυρόπουλο και τον Κώστα Αλεξίου από τη Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.
Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής  της “Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας” Παναγιώτης Αλευράς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Τριφυλίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Αετού Δημήτρης Βόγκας και Δημήτρης Δριμής κ.ά. 

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου