Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ιστορικό ημερολόγιο του Άνω Δωρίου (Σουλιμά)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
- Τον Ιανουάριο του 1836 τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη διοικητική διαίρεση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και το Σουλιμά απέκτησε Δημαρχείο. Έτσι ιδρύθηκε ο Δήμος Δωρίου που αποτελείτο από τα χωριά: Σουλιμά (έδρα του Δήμου), Βλάκα, Λάπι, Πιτσά, Ρίπεσι, Αγριλιά, Κούβελα, Μαυρομμάτι.
- Τον Ιανουάριο του 1883 συστάθηκε τηλεγραφείο γ΄ τάξεως στο Σουλιμά.
- Τον Ιανουάριο του 1893 συστάθηκε υποταμείο Δωρίου με έδρα το Σουλιμά, το  οποίο είχε στη δικαιοδοσία του την περιφέρεια των Δήμων Δωρίου, Αετού, Αυλώνος και Ηλέκτρας.
- Τον Ιανουάριο του 1917 συγχωνεύθηκαν τα δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων Σουλιμά σε ένα πλήρες μονοτάξιο σχολείο αρρένων.
- Τον Ιανουάριο του 1999 ξεκίνησε η έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ», αντικαθιστώντας το για 2,5 χρόνια πληροφοριακό δελτίο που κυκλοφορούσε ως τότε και με ταχυδρομική αποστολή στους συνδρομητές της.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
- Τον Φεβρουάριο του 1838 ο βασιλιάς Όθων, κατά την επίσκεψή του με τη βασίλισσα Αμαλία στη Μεσσηνία, επισκέφτηκε το Σουλιμά και κατέλυσε στο αρχοντικό του αντισυνταγματάρχη Αναγνώστη Παπατσώρη, όπου και του επέδωσε τον Χρυσό Σταυρό των Ιπποτών του Σωτήρος, για την προσφορά του στον Αγώνα της ανεξαρτησίας.

ΜΑΡΤΙΟΣ
- Τον Μάρτιο του 1821 ο παπα-Δημήτρης Τσώρης (Παπατσώρης) όρκισε τους Ντρέδες στον Άη-Δημήτρη του Σουλιμά, κηρύσσοντας την έναρξη της επανάστασης.
- Τον Μάρτιο του 1940 απαλλοτριώθηκε ο χώρος (σημερινό πάρκο) για να ανεγερθεί αργότερα το δημοτικό σχολείο Άνω Δωρίου.
- Τον Μάρτιο του 1971 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή των Ντρέδων, από τον Σύνδεσμο Απογόνων των Ντρέδων, που έμελλε να γίνει μια σημαντική γιορτή για το Άνω Δώριο και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
- Τον Απρίλιο του 1893 ορίστηκε Αστυνομική Περιφέρεια Αυλώνος με έδρα το Σουλιμά που περιλάμβανε τους Δήμους Αυλώνος, Δωρίου και Ηλέκτρας.
- Τον Απρίλιο του 1904 εκδόθηκε το Β. Διάταγμα για τη μεταφορά της έδρας του Δήμου Δωρίου από το Σουλιμά στο Ψάρι (η μεταφορά της έγινε το 1906, 70 χρόνια μετά: 1836-1905).

ΜΑΙΟΣ
- Τον Μάιο του 1865 εκλέχθηκε βουλευτής Τριφυλίας ο Τζήκος Μαυροειδής από το Σουλιμά, ο οποίος ήταν ο δεύτερος Σουλιμαίος βουλευτής.
- Τον Μάιο του 1867 ορίστηκε έδρα του Ειρηνοδικείου Αυλώνος, από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου το Σουλιμά.
- Τον Μάιο του 1869 μόνιμη έδρα του Ειρηνοδικείου Αλώνος ορίστηκε το Σιδηρόκαστρο
 -Tον Μάιο του 1931 συστάθηκε τηλεφωνικό γραφείο στο Άνω Δώριο.

ΙΟΥΝΙΟΣ
- Τον Ιούνιο του 1844 εκλέχθηκε βουλευτής Τριφυλίας, στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, ο Αναγνώστης Παπατσώρης από το Σουλιμά, ο οποίος και ήταν ο πρώτος Σουλιμαίος βουλευτής.
- Τον Ιούνιο του 1893 καταργήθηκε το ελληνικό σχολείο Σουλιμά (προσωρινά).

ΙΟΥΛΙΟΣ
- Τον Ιούλιο του 1996 ξεκίνησε η έκδοση, από τον Σύλλογο Άνω Δωριτών, του διμηνιαίου πληροφοριακού δελτίου με τον τίτλο «ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ», που αργότερα (Ιανουάριος 1999) εκδόθηκε ως εφημερίδα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
- Τον Αύγουστο του 1892 συστάθηκε δημοτικό σχολείο θηλέων στο Σουλιμά.
- Τον Αύγουστο του 1903 καταργήθηκε το υποταμείο Δωρίου με έδρα το Σουλιμά και η είσπραξη ανατέθηκε στο ταμείο Τριφυλίας.
- Τον Αύγουστο του 2005 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, από τον Σύλλογο Άνω Δωριτών, το Αντάμωμα των Σουλιμαίων, που έμελλε να γίνει θεσμός για το Άνω Δώριο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
- Τον Σεπτέμβριο του 1898 μετατέθηκε η έδρα της Αστυνομικής Περιφέρειας Αυλώνος από το Σουλιμά στο Σιδηρόκαστρο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
- Τον Οκτώβριο του 1899 επανασυστάθηκε το ελληνικό σχολείο Σουλιμά που είχε καταργηθεί τον Ιούνιο του 1893.
- Τον Οκτώβριο του 1908 ιδρύθηκε μονοτάξιο δημοτικό σχολείο θηλέων στο Σουλιμά.
- Τον Οκτώβριο του 1929 καταργήθηκε το ελληνικό σχολείο Σουλιμά από το σχολικό έτος 1929-30.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
- Τον Νοέμβριο του 1882 προστέθηκε και β΄ τάξη στο ελληνικό σχολείο Σουλιμά που λειτούργησε για πρώτη φορά την προηγούμενη σχολική χρονιά 1881-82.
- Τον Νοέμβριο του 1927 αλλάζει το όνομα του χωριού Σουλιμά και γίνεται Άνω Δώριο.
- Τον Νοέμβριο του 1981 ιδρύθηκε, στην Αθήνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Δωρίου «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ» και πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
- Τον Δεκέμβριο του 1856 συστάθηκε δημοτικό σχολείο Δωρίου στο Σουλιμά, το οποίο και ήταν το πρώτο της ευρύτερης περιοχής που συστάθηκε μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους. Πρώτος διδάσκαλος τοποθετήθηκε ο Κων/νος Κοτσάκης.
- Τον Δεκέμβριο του 1881 εκλέχθηκε βουλευτής Τριφυλίας ο Δημήτριος Παπατσώρης από το Σουλιμά, ο οποίος ήταν ο τρίτος Σουλιμαίος βουλευτής.
- Τον Δεκέμβριο του 1899 συστάθηκε ταχυδρομικό γραφείο στο Σουλιμά.

Έρευνα - Επιμέλεια: Γιάννης Αλ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου