Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συνέχεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης

Θα συνεχιστούν και μέσα στο 2016 οι ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης, στο χώρο, που πρωτοανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '30 από τον Σουηδό αρχαιολόγο Νάταν Βαλμίν.
Το πρόγραμμα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του δρ. Μίκαελ Λιντμπλομ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ουψάλας, σε συνεργασία με τη Ρεμπέκα Βοεσαμ και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στις εργασίες του 2015 περιλαμβάνονταν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού εντός του οικισμού και περιμετρικά της οχύρωσης, καθώς και η εκ νέου ερμηνευτική αποτύπωση όλων των ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων με τη χρήση DGPS (Differential Global Positioning System) και επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης λέιζερ. Η τρισδιάστατη σάρωση διεξήχθη σε συνεργασία με τη Ρέιτσελ Οπιτζ από το Spatial Archaeometry Research Collaborations (SPARC).
Στόχος των εργασιών για την ερευνητική περίοδο του 2016 είναι να πραγματοποιηθούν ανασκαφές σε επαφή με την εσωτερική και εξωτερική πλευρά του οχυρωματικού τείχους, εντός μιας αποθήκης πλησίον του τείχους, καθώς και βορειοανατολικά του υψηλότερου τμήματος. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μη επανδρωμένη αεροφωτογράφηση, της οποίας οι φωτογραφίες θα προσαρμοστούν στην υπάρχουσα τρισδιάστατη μακέτα του οικισμού.
Ο οχυρωμένος οικισμός της Μάλθης βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που υψώνεται στην κοιλάδα Σουλιμά της βόρειας Μεσσηνίας. Ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Νάταν Βαλμίν και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο The Swedish Messenia Expedition, Lund 1938. Παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένα ανεσκαμμένους οικισμούς αυτής της περιόδου, η δημοσίευση είναι προβληματική για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων λόγω της αμφιλεγόμενης χρονολόγησης της κεραμικής ακολουθίας, θεμάτων που άπτονται της χρονολόγησης του οχυρωματικού τείχους, καθώς επίσης λόγω της πληθώρας λαθών στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις. Για το λόγο αυτό η Μάλθη έχει περιθωριοποιηθεί στις πρόσφατες συζητήσεις γύρω από την ανάπτυξη των ιεραρχημένων κοινωνιών και τις διαδικασίες οργάνωσης πόλεων.
Προκειμένου να προσπελαστούν τα εμπόδια αυτά, δημιουργήθηκε το πενταετές Πρόγραμμα Χαρτογράφησης Μάλθης (Malthi Mapping Project) με τους στόχους, τη δημιουργία ενός έγκυρου σχεδίου του οικισμού, τη διερεύνηση της χρονολόγησης και κατασκευής της οχύρωσης, την ταύτιση πιθανών φάσεων στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη του οικισμού, καθώς και τη δημιουργία μιας επικαιροποιημένης κεραμικής ακολουθίας.
Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την προϊστορική ακρόπολη της Μάλθης και είναι από το ιστολόγιο του Αρστομένη του Μεσσήνιου.
Πηγή: eleftheriaonline.gr - aristomenismessinios.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου