Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΣτΕ: Απέρριψε τις προσφυγές για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρόη

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι δύο προσφυγές κατά της δημιουργίας μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα το ΣτΕ απέρριψε το επιχείρημα ότι το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως υποστήριζαν ο δήμος Οιχαλίας και συλλογικοί φορείς της περιοχής, ενώ αναμένεται πλέον η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων.
Η συγκεκριμένη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο της προσωρινής αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ», που αναδείχθηκε μέσα από διαγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόκειται να επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Μεσσηνίας και των δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας από την Αρκαδία.
Η δεύτερη μονάδα που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Αργολίδας, της Κορινθίας και των δήμων Τρίπολης, Βόρειας & Νότιας Κυνουρίας, προβλέπεται να δημιουργηθεί στην Παλαιόχουνη του δήμου Τρίπολης, ενώ η τρίτη μονάδα, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Λακωνίας προβλέπεται να δημιουργηθεί στην περιοχή του δήμου Ευρώτα.
Η απόρριψη των προσφυγών από το ανώτατο δικαστήριο, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργεί θεωρητικά και πρακτικά θετικές συνθήκες, για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες για προσυμβατικό έλεγχο ο φάκελος του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Πελοποννήσου, που λήφθηκε λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, κατά την οποία κατακυρώθηκε η ανάδοχος εταιρεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας κι εξουσιοδοτήθηκε ο περιφερειάρχης να υπογράψει τη σύμβαση, στάλθηκε όλος ο φάκελος του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται η απόφασή του, για να προχωρήσει η Περιφέρεια στην συμβασιοποίηση του έργου.
Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Ντίνα Νικολάκου, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει, ότι «εμείς εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας, με δεδομένο ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι το πιο σημαντικό έργο το οποίο αλλάζει σελίδα στην Πελοπόννησο σε σχέση με την αειφορία και την ανάπτυξη».
Η κ. Νικολάκου πρόσθεσε: «Αναμένουμε πλέον την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο έχει σταλεί όλος ο φάκελος του έργου, προκειμένου να προχωρήσουμε στην συμβασιοποίηση του έργου κι έτσι να πάρει τέλος, μια για πάντα, η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου