Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (15-9-2014) για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

«Οικολογικό έγκλημα» στην Καλλιρρόη

Το εκρηκτικό πρόβλημα δημιουργούν το νέο «σκουπιδοεργοστάσιο», η ΔΕΗ Μεγαλόπολης και η ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας από τα χωριά Καλλιρρόη, Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα και Κάστρο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας εδώ και περίπου δύο χρόνια. Οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στέλνουν υπομνήματα και αναφορές, λόγω και εντοπιότητας πρώτα στο γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Παράλληλα, ετοιμάζουν προσφυγές προς τη Δικαιοσύνη και οργανώνουν επιστημονικές ημερίδες. Με κάθε πρόσφορο μέσο και όλες τις δυνάμεις τους, καταγγέλλοντας τριπλό «οικολογικό έγκλημα» στην περιοχή της άνω Μεσσηνίας. Όμως δεν τους ακούει κανείς!
Ακατάλληλη η περιοχή
Οι φορείς της περιοχής τεκμηριώνουν την ακαταλληλότητα της περιοχής τους για την εγκατάσταση στην Καλλιρρόη μονάδας επεξεργασίας και χώρου ταφής των απορριμμάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ούτως η άλλως καρκινοβατεί, λόγω δισεπίλυτων εμπλοκών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Διαβολιτσίου παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που θα έχουν το «σκουπιδοεργοστάσιο» και η «καρκινοχωματερή», όπως αποκαλούν οι κάτοικοι τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, στους ίδιους και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Δύο χρόνια στους δρόμους οι κάτοικοι και δεν τους ακούει κανείς Ανοίγοντας την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών του Δήμου Οιχαλίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, ο Δημήτρης Καππόπουλος μιλώντας εκ μέρους των διοργανωτών είπε ότι «στην Καλλιρρόη θα θάβεται το 45% των απορριμμάτων με αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Θα πρόκειται για μια κόλαση που θα ξεκινάει από την Παλαιόχουνη και θα συνεχίζει με το εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, την Καλλιρρόη, τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τα τοξικά των ελαιοτριβείων στα ποτάμια και τα οποία μελλοντικά θα επεκτείνονται και θα καταστρέψουν αρχικά την άνω Μεσσηνία και στη συνέχεια την υπόλοιπη Μεσσηνία».
Μείωση απορριμμάτων
«Γενικά ένας σωστός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι εφικτός τεχνολογικά, επιτρεπτός νομικά και αποδεκτός από την κοινωνία της περιοχής» είπε στην εκδήλωση ο Απόστολος Πουρτζίδης, ογκολόγος, παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά τα επόμενα χρόνια μείωση των απορριμμάτων αλλά το θέμα είναι πώς εφαρμόζονται αυτά στη χώρα μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι επιπτώσεις των απορριμμάτων αν δεν παρθούν σωστά μέτρα είναι μεγάλες, όπως στην υγεία μας, στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των περιοχών όπως και στη δική σας περιοχή, στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και στο κλίμα».
«Η δημιουργία σκουπιδότοπου θα προκαλέσει αύξηση των ρύπων από τα καυσαέρια, καθώς όπως υπολογίζονται 17.000 βαρέος τύπου οχήματα θα επισκέπτονται ετησίως το χώρο των απορριμμάτων» είπε ο Γιάννης Μπούρκουλας, γεωπόνος, προσθέτοντας ότι πηγή ρύπων θα είναι και οι οσμές από τα αέρια που θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα κατά την εκφόρτωση των σκουπιδιών. Άλλη πηγή θα είναι από τα αέρια στη χωματερή, που θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, όπως μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και υδροχλώριο». Ο ίδιος επισήμανε ότι «το στράγγισμα είναι λίαν τοξικό διάλυμα που θα περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξίνες. Έτσι, οι ρύποι από τα καυσαέρια και τις οσμές θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα».
Παρεμβάσεις
«Είμαστε αντίθετοι γι' αυτό που πάει να γίνει», δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και ότι «η κυβέρνηση δίνει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Διαφωνούμε με τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι καταστροφική για το περιβάλλον, η οποία διαχειρίζεται σύμμεικτα απορρίμματα και όχι με το σύστημα διαλογή στην πηγή και ότι η μέθοδος αυτή είναι καταστροφική για την τσέπη του δημότη».
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δήμου Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, είπε ότι «η δημοτική αρχή παραμένει αταλάντευτα σταθερή στις θέσεις που είχε εξαγγείλει προεκλογικά στο να μη δεχτεί την εγκατάσταση σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη ούτε και σε άλλη περιοχή του δήμου».
Επίσης τόνισε ότι «επιστήμονες έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του δήμου στο ΣτΕ και στην περίπτωση μη ευόδωσης (σ.σ. η δημοτική αρχή) θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Εταιρεία έχουν καταθέσει στην Πολεοδομία αίτηση μικρής άδειας για γεωτεχνικές παρεμβάσεις στον προτεινόμενο για την κατασκευή σκουπιδότοπου χώρο. Παρεμβάσεις άσκησαν, επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς. Από τον «Ανταρσία του Μωριά» ο Δονάτος Νίκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας Ηλίας Σακελαριάδης και Κώστας Δημητρακόπουλος κ.ά. 


Απειλείται με καταστροφή το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

Χωροθετήθηκε κατά λάθος και με παραποιημένα χαρτιά ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων η Άνω Μεσσηνία, καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι.
«Είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει έναν πλούσιο και υψηλό υδροφόρο ορίζοντα που τα νερά του ποτίζουν μέχρι τον κάμπο της Καλαμάτας», τονίζουν προς την «Ε» εκ μέρους των φορέων και των κατοίκων της περιοχής οι Παναγιώτης Μπούρας και Δημήτρης Καππόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «έχει εντοπιστεί από μελέτη του ΙΓΜΕ ενεργό ρήγμα στην περιοχή».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «υπάρχουν και χαρτιά των επίσημων κρατικών υπηρεσιών που τεκμηριώνουν ότι η περιοχή την περίοδο που επιλέχθηκε από την ιδιωτική εταιρεία που ετοιμάζεται να αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου είχε κηρυχθεί αναδασωτέα».
Τονίζουν «την αξία στην αγορά της παραγωγής ενός από τα βασικότερα προϊόντα της εθνικής και οικιακής οικονομίας, δηλαδή του μεσσηνιακού ελαιόλαδου που κινδυνεύει να μηδενιστεί».
Οι φορείς, σε μηνυτήρια αναφορά τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζουν ότι αντικανονικά επιλέχτηκε η περιοχή τους για να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, δυναμικότητας 65.000 τόνων ανά έτος, χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων χωρητικότητας 1.240.000 κυβικών μέτρων.
Λένε στη μηνυτήρια αναφορά τους ότι «αντί της αυθεντικής υπηρεσιακής εισήγησης των δέκα σελίδων της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τελικά διανεμήθηκε μια άλλη εισήγηση έξι σελίδων από την οποία αφαιρέθηκαν επιλεκτικά κρίσιμα σημεία, που επηρέασαν καθοριστικά στη λήψη απόφασης, ως προς τη γνωμοδότηση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Στοιχεία που, όπως τονίζουν, «αν δεν είχαν περικοπεί θα είχε αποτραπεί μία και καλή το "έγκλημα της Καλλιρρόης" και θα είχε αναζητηθεί και επιλεγεί άλλη κατάλληλη θέση για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου