Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ξεκινά αύριο η γενική απογραφή πληθυσμού

Ξεκινά αύριο Τρίτη η γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών. Η απογραφή θα κρατήσει 15 ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σκοπός της απογραφής είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Τα στοιχεία που ζητούνται είναι απολύτως εμπιστευτικά και προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική - ενώ η διάρκεια της συνέντευξης δεν θα ξεπερνά τα 20-25 λεπτά για ένα μέσο νοικοκυριό. Για τις ανάγκες της γενικής απογραφής θα εργαστούν στη Μεσσηνία 734 απογραφείς και 194 τομεάρχες.
Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του - ενώ σε περίπτωση που κάποιος απουσιάζει ο απογραφέας θα αφήνει σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του, ώστε να υπάρξει επικοινωνία για νέα συνάντηση. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να είναι όλοι παρόντες. Η παρουσία ενός μέλους της οικογένειας αρκεί για να δώσει τις πληροφορίες.
Όσον
αφορά ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι μετανάστες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν θα ζητηθεί κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.
Οι απογραφείς θα ρωτήσουν πληροφορίες για το σπίτι και για τα άτομα που μένουν σε αυτό, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης κάθε μέλους και τι δουλειά κάνει.
Στο ερώτημα που θέτουν αρκετοί συμπολίτες μας πώς θα ξέρουν ότι αυτός που θα χτυπήσει το κουδούνι είναι πραγματικά ο απογραφέας, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι: Ο απογραφέας θα φοράει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση δε αμφιβολίας μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ στα τηλέφωνα 213 1352138 40.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου