Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αναγνώστης Καλατζάκος

Ο Αναγνώστη Καλατζάκος καταγόταν από το Χρυσοχώρι (Βλάκα) της Τριφυλίας και ήταν από τους σημαντικούς προεστούς του τόπου του.
Μετείχε εξ’ αρχής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ’21 κι επικεφαλής πολυαρίθμου τμήματος πολέμησε στις κυριότερες μάχες και διακρίθηκε για την ανδρεία του.
Στην διάρκεια του αγώνος προάχθηκε αλληλοδιαδόχως μέχρι του βαθμού του υποχιλιάρχου.
Το 1835 και με το από 25 Νοεμβρίου (2 Δεκεμβρίου) Β.Δ. διορίσθηκε δήμαρχος Δωρίου (Eφ. Kυβ. 4, 14 Φεβ. 1836) και είναι ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Δωρίου (έδρα του Δήμου το Σουλιμά) που περιελάμβανε τότε τα χωριά: Δώριο, Σουλιμά, Λάπι, Βλάκα, Πιτσά, Ρίπεσι, Αγριλιά, Κούβελα και Μαυρομάτι.
Στον Γενικό Πίνακα των Δήμων του Κράτους (Eφ. Kυβ. 80, 28 Δεκεμβρίου 1836) φαίνεται το όνομά του ως δήμαρχος Δωρίου της Διοίκησης Τριφυλίας και εισπράκτορα του Δήμου τον Α.Π. Τσόνη. Στη θέση αυτή παρέμεινε λίγα χρόνια, γιατί τον Μάιο του 1939 δήμαρχος Δωρίου ήταν ο Γεώργιος Τζόρης (το αποδεικνύουν πιστοποιητικά Σουλιμαίων αγωνιστών που υπογράφει προκειμένου να τους αποδοθεί ''αριστείο" για την προσφορά τους στον Αγώνα υπέρ της Ανεξαρτησίας)
Το 1851 με το από 24 Ιανουαρίου Β.Δ. του απονεμήθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού της φάλαγγας (Eφ. Kυβ. 5, 19 Μαρτίου 1851) και συγχρόνως του χορηγήθηκε η αναλογούσα στον βαθμό φαλαγγιτική προικοδότηση. Τον επόμενο χρόνο τιμήθηκε και με το αργυρούν αριστείον της ανδρείας για την αξιόλογη πολεμική του δράση κατά την επανάσταση του ’21.
Ο Αναγνώστης Καλατζάκος εχρημάτισε κατ’ επανάληψη και Επαρχιακός Σύμβουλος Τριφυλίας για τον Δήμο Δωρίου, καθώς και ένορκος στα κακουργιοδικεία Τριπόλεως και Ναυπλίου.

Πηγές: α) Εφημερίδα της Κυβερνήσεως β) Γενικά Αρχεία του Κράτους γ) Μεσσηνιακά Νέα 26-10-1955 Φ.3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου