Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γιορτάστηκε η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης

Την 176η επέτειο από τη Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 και τους πρωτεργάτες αυτής, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, τίμησαν χθες το πρωί στο Πάνω Ψάρι του Δήμου Δωρίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, ο οποίος χρονολογείται πριν το 1821. Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του ναού και δίπλα σε ένα από τα πρώτα δημοδιδασκαλεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η επικοινωνιολόγος και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων Κατερίνα Κατριβάνου, την οποία προλόγισε και παρουσίασε ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης.
Η κ. Κατριβάνου αναφέρθηκε εκτενώς στη Μεσσηνιακή Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της, σημειώνοντας ότι είναι επανάσταση, η οποία ξεκίνησε από τον κόσμο που κατάλαβε ότι δεν απαιτείται μόνο η απελευθέρωση από τον κατακτητή η οποία είχε γίνει αλλά και η κοινωνική απελευθέρωση.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ψαρίου, ενώ ένα δικό του ποίημα για το Γιαννάκη Γκρίτζαλη είπε και ο ιερέας του χωριού πατήρ Παναγιώτης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, μπροστά από το οποίο έγινε κατάθεση στεφανιών από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέα Τάκη, τον επισμηναγό Σωτήρη Κόνιαρη εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, την αντιδήμαρχο Δωρίου και ασκούσα χρέη δημάρχου Αθανασία Παπαδοπούλου, τον πρόεδρο του Τ.Σ. Ψαρίου Παναγιώτη Κούκη, τον Γεώργιο Σπυρόπουλο εκ μέρους της Πανελλήνιας Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας Κώστα Καράμπελα και τον πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιο Αθανασόπουλο.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στον αύλειο χώρο του ιερού ναού, όπου το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και ακολούθησε μικρή δεξίωση, ενώ ο Λεωνίδας Παπακώστας τραγούδησε ένα από τα πολλά τραγούδια που αναφέρονται στο Γιαννάκη Γκρίτζαλη.
Να σημειώσουμε ότι στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, οι δήμαρχοι Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, Είρας Γιάννης Αδαμόπουλος, Ανδρούσας Γιώργος Διαγούπης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και πολλοί από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Σουλιμιώτες Μεσσήνιοι, καλησπέρα σας,
    Από την Καλαμάτα σας παρακολουθώ αρκετά ταχτικά.
    Ότι θέλετε να προβάλω και από το δικό μου blog είμαι στη διάθεσή σας, αρκεί να θέλετε και εσείς να συνεργαστούμε για το καλό όλης της Μεσσηνίας. Άλλωστε το blog μας αυτό κάνει, προβάλει όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας.

    Φιλικότατα
    http://messiniaka.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή