Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

H εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ''

Τον Ιούνιο του 1996 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Άνω Δωριτών Μεσσηνίας ''TO ΣΟΥΛΙΜΑ'', αποφάσισε να υλοποιήσει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με θέμα έκδοση εφημερίδας.
Έτσι τυπώθηκε και μοιράστηκε δωρεάν το πρώτο διμηνιαίο πληροφοριακό δελτίο ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ'', όπως ονομάστηκε, για το διάστημα Ιούλιος - Αύγουστος 1996.
Από τότε και για 2,5 χρόνια συνεχίστηκε η έκδοση σε αυτό το σχήμα, με πλούσια και ποικίλη ύλη και δωρεάν διανομή σε όλους.
Το μεγάλο άλμα δεν άργησε να έρθει, όταν από το 16ο φύλλο και το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του έτους 1999 η εφημερίδα αλλάζει μορφή, αναγκαστικά λόγω των εξόδων μπαίνει κάποια οικονομική επιβάρυνση και τυπώνεται σε κανονικό σχήμα στην αρχή οκτασέλιδη και αργότερα δωδεκασέλιδη. Πολλές σελίδες στ' αλήθεια για εφημερίδα Συλλόγου χωρίς ανταποκριτές και συντάκτες. Όμως η τόλμη απέδωσε καρπούς και το δύσκολο εγχείρημα πέτυχε με αποτέλεσμα ο αριθμός των φύλλων κυκλοφορίας της εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ'' να ξεπεράσει τα 1000.
Αποστελλόταν ταχυδρομικώς σε όλους τους αναγνώστες της κατ' οίκον, είτε ήταν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Οι αναγνώστες της εφημερίδας ήταν όχι μόνο Σουλιμαίοι και Σουλιμοχωρίτες, αλλά και φίλοι από άλλες περιοχές.
Η ύλη της εφημερίδας ήταν ποικίλη με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούσαν το Σουλιμά και την ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε φύλλο ο αναγνώστης μπορούσε να βρει λαογραφικά θέματα, Σουλιμοχωρίτικα και άλλα νέα, εύθυμες ιστορίες, δημοτικά τραγούδια, κοινωνικά (γεννήσεις, γάμοι, βαπτίσεις, θάνατοι) και πολλά άλλα. Έτσι μπορούσε ο καθένας να μαθαίνει τα πάντα για το χωριό και τους κατοίκους του, όσο μακριά κι αν βρισκόταν, να αισθάνεται πως βρίσκεται ανάμεσά τους στο χωριό και περίμενε με αγωνία το επόμενο φύλλο της εφημερίδας, τον συνδετικό κρίκο με τη γενέτειρά του.
Για την έκδοση και την κυκλοφορία ενός τέτοιου εντύπου, πέραν από το χρόνο και τις προσπάθειες που κατέβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, τις ευγενικές επίσης προσφορές αρκετών αρθρογράφων και φίλων, απαιτείτο και η συνδρομή όλων των αναγνωστών της. 
Η εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ'' πέρασε στην ιστορία τον Οκτώβριο του 2021 με το 152ο φύλλο, αφού συμπλήρωσε μια επιτυχημένη πορεία 26 περίπου ετών. 
Όλα τα φύλλα της μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά και να τα κατεβάσουν όσοι επιθυμούν από το ιστολόγιο anodorio, το οποίο έχει  ψηφιοποιήσει όλα τα φύλλα της, για να διατηρηθούν στον χρόνο.

1 σχόλιο:

  1. Στον Προεδρο του Συλλογου αλλα και σε ολοκληρο
    το Διοικητικο Συμβουλιο πολλα Συγχαρητηρια για την εκδοσιν και Συνεχισιν της εφημεριδος. Ειδικα
    για μας τους μεταναστες αποτελει τον διαυλο επι
    κοινωνιας και ενημερωσιςγια τα τεκταινομενα στουςτοπους καταγωγης μας. Οι αρθρογραφοι της
    εφημεριδος αποτελουν ενα απο τα καλυτερα
    δημοσιογραφικα τεαμ για επρχιακη εφημεριδα
    με κορυφαιο τον λαογραφο και αειθαλη Μπαρμπα
    Γιαννη. Τις πλεον θερμες ευχες μου και θα προετρεπα τους απανταχου Σουλιμαιους να
    γινουν Συνδρομητες.
    Φωτιος Δημητρακοπουλος
    Μοντρελ Καναδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή