Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου μνήμης και σεβασμού των Ντρέδων στην Ερμούπολη Σύρου

Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου ‘’Ο Γέρος του Μωριά’’, η Gallery ‘’Syros Art Gallery’’ και ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου ‘’Ο Σουρής’’ σας προσκαλούν:
Σε εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου μνήμης και σεβασμού στους θρυλικούς Ντρέδες με θέμα: 
‘’Ντρέδες. Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας’’ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19.30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως και μετά το πέρας της εκδήλωσης 
στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων ‘’Συλλογή των Ντρέδων ’’ στη Gallery ‘’Syros Art Gallery’’.
Είσοδος ελεύθερη.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σωτήριου Τζαμουράνη, σπουδαίου ζωγράφου της Μεσσηνιακής γης.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Την Πέμπτη στο Νεοχώρι η μεγάλη συναυλία του Δήμου Οιχαλίας για την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη μεγάλη μουσική εκδήλωση του Δήμου Οιχαλίας στο Νεοχώρι, τόπο καταγωγής της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας
Η Δημοτική Αρχή κάθε χρόνο δίνει ειδικό βάρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση, προχωρώντας παράλληλα και τις διαδικασίες για την ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας την πατρογονική οικεία της μεγάλης ντίβας της Όπερας. 
Την Πέμπτη 22 Αυγούστου στις 21:00 ο Ευάγγελος Μήτκας, η Ιωάννα Κύκνα και ο Γιώργος Τζιατζιάφης, θα ταξιδέψουν το κοινό στα μονοπάτια των ξεχωριστών ερμηνειών της αξέχαστης Ελληνίδας σοπράνο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Όπερα του 20ου αιώνα.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
«L' amour est un oiseau rebelled». «Ο Έρωτας είναι ένα ατίθασο πουλί», θα πει η Κάρμεν στην ομώνυμη όπερα του G. Bizet, που θα ηχογραφήσει η Μαρία Κάλλας το 1964 υπό τον Georges Prêtre αφήνοντας ανεξίτηλα το στίγμα της ερμηνείας της και σε αυτό το ρόλο.
Ο μεγάλος τραγικός Σοφοκλής στην Αντιγόνη, θα γράψει για τον έρωτα που είναι ανίκητος στην μάχη (Έρως ανίκατε μάχαν), ενώ ο Ευριπίδης στη Μήδεια θα προειδοποιήσει για την καταστροφική δύναμή του (Έρωτα εσύ, με περισσή / όταν λαβώνεις δύναμη, / μηδ’ όνομα καλό από σε / μηδ’ αρετή μπορεί να βγει.).
Αυτό το συναίσθημα, αυτή η κατάσταση, θα αποτελέσει την αφορμή για τη δημιουργία των μεγαλύτερων έργων τέχνης και θα δώσει τροφή σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας, από την αρχαία τραγωδία και τη λυρική ποίηση, την όπερα, τη λογοτεχνία, το θέατρο, το δημοτικό μας τραγούδι και τα λαϊκά παραμύθια.
Έτσι, με οδηγό τον φτερωτό θεό οι τρεις καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν μέσα από τα μονοπάτια της όπερας, της οπερέτας, του λόγιου τραγουδιού (ελληνικού και ξένου) για να γνωρίσουμε έρωτες ανεκπλήρωτους, έρωτες καταραμένους, έρωτες εφήμερους… μα και παντοτινούς, σε μια εκδήλωση ξεχωριστή, αφιερωμένη στην αξεπέραστη Μαρία Κάλλας.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εορταστική - Μουσική βραδιά Άνω Δωρίου (16-8-2024)

Έκθεσης Ζωγραφικής στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι)

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Πρόσωπα του χθες, σήμερα» πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 στην Κεφαλόβρυση, στο Ρίπεσι, του Δήμου Τριφυλίας, Μεσσηνίας. Μικροί και μεγάλοι, περιηγήθηκαν στην έκθεση πορτρέτων υπό τον ήχο της κιθάρας του Ηλία Μπόικου και του νέϋ του Σίμου Παπασπύρου, σε μια βραδιά, δίπλα στη Μεγάλη Βρύση του χωριού.
Έμπνευση της έκθεσης 113 παλιές φωτογραφίες που βρέθηκαν σε ένα φάκελο μέσα στο Αρχείο της Κοινότητας. Πιθανά να είχαν κληθεί να φωτογραφηθούν για κάποιο έγγραφο ή πιστοποιητικό. Τα πρόσωπα αυτά από το 2021 κοσμούν τον έναν τοίχο του Κοινοτικού Γραφείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι).
113 Πρόσωπα: Ηλικιωμένοι, νέοι, παιδιά, μωρά, άνδρες και γυναίκες μας κοιτούν κατάματα μόλις μπαίνουμε στο Κοινοτικό Γραφείο, με το ίδιο βλέμμα που κοιτούσαν το φωτογράφο του τότε. Αυτές οι πολύτιμες φωτογραφίες που πιθανά για κάποιους να ήταν και οι μοναδικές, έγιναν η αιτία να παρατηρήσουμε τα πρόσωπα των προγόνων και να αποτυπώσουμε με τον δικό μας προσωπικό τρόπο ο κάθε ένας από εμάς τα μάτια, το βλέμμα, το χαμόγελο, τις λεπτομέρειες.
Μικροί και μεγάλοι επέλεξαν ο καθένας να ζωγραφίσουν μία από τις 113 φωτογραφίες στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου εντυπωσιακό, με 38 έργα να κοσμούν τον εξωτερικό χώρο του Κοινοτικού Γραφείου του χωριού σε μία συνομιλία του χθες και του σήμερα, μέσα και έξω από το κτίριο.
Η οργάνωση του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου και η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την εικαστικό Αμαλία Καρκούλια.
Οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον περίπατό τους δίπλα στα έργα μικρών και μεγάλων που με τη δική τους ματιά έφεραν τα πρόσωπα των προγόνων μας από το χθες στο σήμερα.
Η έκθεση διήρκεσε από τις 12 έως τις 17 Αυγούστου 2024 στον εξωτερικό χώρο του Κοινοτικού Γραφείου.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Μεγάλη συναυλία από τον Δήμο Οιχαλίας στον Επικούριο Απόλλωνα κατά την Πανσέληνο της 19ης Αυγούστου

Μια μεγάλη συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 21:00 στον αύλειο χώρο του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος.
Ο Δήμος Οιχαλίας στο πλαίσιο του πλούσιου Πολιτιστικού Καλοκαιριού υποδέχεται τέσσερις διακεκριμένους καλλιτέχνες οι οποίοι θα ταξιδέψουν νοερά το κοινό σε μοναδικά, μουσικά μονοπάτια.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος, o Derya Türkan, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και η Σοφία Ευκλείδου θα παρουσιάσουν σε οργανική μορφή, έργα από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων και έργα που έχουν σημείο αναφοράς το ούτι και την πολίτικη λύρα.
Στη συναυλία «Ήχων Τόποι», μέσω των διαλογικών αυτοσχεδιασμών, αλληλεπιδρούν και ανασυνθέτουν το μουσικό υλικό με έμφαση στις συγγένειες των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων, τόσο στο επίπεδο της μορφολογίας και του ύφους, όσο κυρίως, σε αυτό της πνευματικότητας και της ιερότητας που τις διαπνέει. 
Αξίζει να σημειωθεί πως όποιος επιθυμεί μπορεί να μεταβεί στον Επικούριο Απόλλωνα με λεωφορείο, καθώς το τουριστικό γραφείο Δαβίλλας Tours θα διαθέσει οχήματα που θα ξεκινήσουν από τη Μεσσήνη στις 18:30 και θα παραλάβουν κόσμο και από τον Μελιγαλά στις 19:00 προκειμένου να επισκεφθούν το μνημείο και να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και η τιμή του εισιτηρίου για τη μετάβαση με λεωφορείο ανέρχεται σε 12 ευρώ το άτομο.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Εκδήλωση για τον Τριφύλιο λογοτέχνη Πέτρο Μπίκο

Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» &
Περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία»

Ο Σύλλογος Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» και το περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία», διοργανώνουν το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 20:00 εκδήλωση για τον Τριφύλιο λογοτέχνη Πέτρο Μπίκο με αφορμή το αφιέρωμα του περιοδικού στο έργο του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο λαογραφικό μουσείο «Κωστής Παλαμάς» στην άνω πόλη Κυπαρισσίας.
Για τον λογοτέχνη και το έργο του θα μιλήσουν οι:
Κώστας Ζωτόπουλος - εκπαιδευτικός, συγγραφέας
Θανάσης Λιακόπουλος - φιλόλογος, συγγραφέας
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος - Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά»
Αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσει η Μαρία Καπίρη (Θεατρολόγος).
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Μουσική βραδιά στο Άνω Δώριο την Παρασκευή 16 Αυγούστου

Κάλεσμα - πρόσκληση προς όλους τους Σουλιμαίους 
Εορταστική - Μουσική βραδιά την Παρασκευή 16 Αυγούστου και ώρα 21.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού!!! 
Ελάτε να βρεθούμε όλοι μαζί, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε.
Θα υπάρχουν τα καθιερωμένα εδέσματα και άφθονο κρασάκι!!! 
Πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της αντάμωσης, από συγχωριανούς με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά από τους παρευρισκόμενους!!!

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Συναυλία ROCKING UNDER THE BRIDE στην αρχαία γέφυρα Μαυροζούμαινας

Για 5η φορά ο Δήμος Οιχαλίας διεξάγει, την καθιερωμένη πια, μουσική εκδήλωση ROCKING UNDER THE BRIDGE, στην αρχαία γέφυρα της Μαυροζούμαινας στο Νεοχώριο Ιθώμης.
Μια συναυλία σε έναν εμβληματικό χώρο με φόντο την αρχαία γέφυρα της Μαυροζούμαινας, ένα μνημείο μοναδικής ευφυΐας κατασκευασμένο γύρω στο 369 π.Χ, από πρωτοπόρους αρχιτέκτονες της εποχής, με αρκετές ιδιομορφίες και μοναδικότητες, πλαισιωμένη με το φυσικό κάλλος της περιοχής, δημιουργούν έναν αρμονικό συνδυασμό φύσης, ιστορίας και δυναμικής μουσικής ικανό να δημιουργήσει μια μαγευτική εμπειρία στους επισκέπτες.
Συμμετέχουν: Sebia, Stray Dogs, Εν Ψυχρώ, Spark of Fire και Surfing Black.
Παρασκευή 9/8/2024, ώρα: 21:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Οιχαλίας και υποστηρίζεται από το ΚΥΤΤΑΡΟ ROCK BAR KALAMATA και το JAJIKI- funky Greek food«Αμφείας 11-13 Ιστορικό Kέντρο Καλαμάτας».

Ενημερωτική συνάντηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων στον Μελιγαλά

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για τον περιορισμό της πανώλης των αιγοπροβάτων, η οποία εξαπλώνεται με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε θανάτωση πολλά ζώα.
Το πλήγμα στην κτηνοτροφία είναι ήδη σημαντικό και ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, με το μέλλον τους να διαγράφεται δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό, διαρκείς είναι οι ενημερωτικές συναντήσεις σε πολλές περιοχές και της Μεσσηνίας, ύστερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κορινθία και την Αρκαδία.
Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντική αναμένεται την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι η ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Κάλλας» στον Μελιγαλά
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής, Μαρία Κωταντούλα, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έφη Γεωργακοπούλου και Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, θα ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη νόσο και θα δώσουν σημαντικές συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες. 
Η Δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου καλεί όλους όσοι δραστηριοποιούνται με την κτηνοτροφία και ειδικά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να παραστούν για να λάβουν τις βασικές κατευθύνσεις.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

17 Αυγούστου το 10ο αντάμωμα Τριφύλιων & Ολύμπιων

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
10ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΡΙΦΥΛΙΩΝ & ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΣΤΗ ΝΕΔΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς
    Τους συγχωριανούς μας, τους συμπατριώτες μας, τους κατοίκους των περιχώρων της Νέδας (Τριφυλίας και Ολυμπίας), καθώς και όλους τους γνωστούς και φίλους.
    Σας ανακοινώνουμε ότι την παραπάνω ημερομηνία (Σάββατο 17 Αυγούστου) θα γιορτάσουμε πανηγυρικά τη δέκατη επέτειο των Εγκαινίων του Ι.Ν. του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στη Νέδα και σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.
    Μετά τη Θεία Λειτουργία, όπως κάθε χρόνο, θα ακολουθήσει φαγοπότι και ολοήμερο γλέντι με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια.
    Είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε μια όμορφη και χαρούμενη ημέρα.
    Θα σας περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά και πολλή αγάπη.
    Καλή αντάμωση και καλή διασκέδαση.

                                      Με ιδιαίτερη τιμή
                               Δημήτρης Γεωργόπουλος
                              Τηλ. 2761051547 &
                              6931020807- 6977666105

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Πολιτιστικό καλοκαίρι 2024 Δήμου Οιχαλίας - Όλες οι εκδηλώσεις

Κορυφώνεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Οιχαλίας το οποίο περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή. Περίοπτη θέση, όπως κάθε χρόνο, έχει η παράδοση με τη Δημοτική Αρχή να στηρίζει τη διεξαγωγή διοργανώσεων που προάγουν τον πολιτισμό και κρατούν ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Ξεχωριστή αναμένεται κατά την πανσέληνο του Αυγούστου στις 19 του μηνός η συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο του Επικουρίου Απόλλωνος «Ήχων Τόποι», όπου διακεκριμένοι καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν νοερά το κοινό σε μοναδικά, μουσικά μονοπάτια. Ο Σωκράτης Σινόπουλος, o Derya Türkan, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και η Σοφία Ευκλείδου θα παρουσιάσουν σε οργανική μορφή, έργα από την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων και έργα που έχουν σημείο αναφοράς το ούτι και την πολίτικη λύρα. Μέσω των διαλογικών αυτοσχεδιασμών αλληλεπιδρούν και ανασυνθέτουν το μουσικό υλικό με έμφαση στις συγγένειες των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων, τόσο στο επίπεδο της μορφολογίας και του ύφους, όσο κυρίως, σε αυτό της πνευματικότητας και της ιερότητας που τις διαπνέει.
Χρέος, ως απότιση ελάχιστου φόρου τιμής, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Δημοτική Αρχή Οιχαλίας η διοργάνωση εκδήλωσης αφιερωμένης στην Μαρία Κάλλας, η οποία πραγματοποιείται στο Νεοχώρι Ιθώμης, απ’ όπου και καταγόταν η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 22ας Αυγούστου με την Ιωάννα Κύκνα, τον Ευάγγελο Μήτκα και τον Γεώργιο Τζιατζιάφη να φιλοξενούν το κοινό σε μια βραδιά ξεχωριστή, στα… μονοπάτια του Λυρικού Τραγουδιού.