Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Επιστολή για να μην περικοπούν τα δρομολόγια του τρένου στο Δώριο

Η ασκούσα καθήκοντα δημάρχου, αντιδήμαρχος Δωρίου Αθανασία Παπαδοπούλου έστειλε στην εταιρεία ‘’ΤΡAIΝΟΣΕ Α.Ε’’ επιστολή ζητώντας να μην περικοπούν τα δρομολόγια των τρένων. Αναλυτικά η επιστολή της κ. Παπαδοπούλου έχει ως εξής:

‘’Υστερα από ανακοινώσεις των τοπικών εφημερίδων του νομού μας πληροφορηθήκαμε ότι τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ, τα οποία εξυπηρετούσαν τους δημότες του δήμου μας περικόπτονται δραματικά.
Από τα οκτώ ζεύγη αμαξοστοιχιών, τα οποία εξυπηρετούν τον Δήμο μας μαθαίνουμε ότι θα μείνουν μόνο τρία ζεύγη. Περικόπτεται όπως μαθαίνουμε και το κυριότερο και πιο εξυπηρετικό δρομολόγιο, το οποίο είναι η αμαξοστοιχία 309, από Κιάτο για Καλαμάτα που περνά από το σιδηροδρομικό σταθμό Δωρίου, στις 07.01 και έχει άφιξη στην Καλαμάτα στις 07.52 και η αμαξοστοιχία 309, από Καλαμάτα για Κιάτο με αναχώρηση 22.12 και άφιξη στο σιδηροδρομικό σταθμό Δωρίου 23.06.
Τα δύο αυτά δρομολόγια εξυπηρετούσαν αρκετούς κατοίκους των οκτώ κοινοτήτων του δήμου μας, που μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα του νομού μας.
Το πρωινό των 07.01 από Δώριο για Καλαμάτα εξυπηρετούσε αυτούς που πηγαίνουν για την εργασία τους (υπάλληλοι), αυτούς που πηγαίνουν για προσωπικές τους δουλειές (σε ιατρούς, για ιατρικές εξετάσεις, σε δημόσιες υπηρεσίες, στο νοσοκομείο καθώς και για την αγορά αγαθών).
Το βραδινό των 22.12, από Καλαμάτα για Δώριο εξυπηρετούσε αυτούς που επιστρέφουν πίσω στα χωριά τους (μαθητές από φροντιστήρια κ.λπ).
Υστερα από τα ανωτέρω η πρόσβαση και η μεταφορά μας προς την Καλαμάτα και τα υπόλοιπα χωριά του νομού μας είναι αρκετά δύσκολη και με πολλή καθυστέρηση και έτσι θα οδηγήσει τους κατοίκους μας σε άλλα μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ - ταξί).

Πρότασή μας είναι, το δρομολόγιο αυτό αν δεν μπορεί να δρομολογηθεί από Κιάτο - Καλαμάτα - Κιάτο ας γίνει τύπου προαστιακού δρομολογίου Καλαμάτα - Κυπαρισσία - Καλαμάτα με τις ίδιες περίπου ώρες.
Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αυτή είναι εφικτή και μπορεί να γίνει πραγματοποιήσιμη και έτσι θα εξυπηρετηθούν οι δημότες μας καθώς και οι δημότες των όμορων Δήμων Κοπανακίου, Δωρίου, Μελιγαλά, Βαλύρας, Άριος που μεταβαίνουν στην Καλαμάτα.
Παρακαλούμε επίσης και τα υπόλοιπα δρομολόγια να μην περικοπούν δραματικά και όσα μείνουν να δρομολογηθούν σε ώρες που να εξυπηρετούν τους επιβάτες του νομού μας γενικά’’.

Πηγή: εφημερίδα ''Ελευθερία"

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Δωρίου

Με εσπερινό στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Βασιλικό το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 7 μ.μ. ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Δωρίου.
Επίσης το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. μουσική βραδιά αφιέρωμα στο λαϊκό συνθέτη – ερμηνευτή Βασίλη Τσιτσάνη. Τα τραγούδια θα παρουσιάσουν ο ποιητής συγγραφέας Ντίνος Χριστιανόπουλος και το μουσικό σχήμα «η παρέα του Τσιτσάνη» στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού. Διοργάνωση σύλλογος Βασιλικαίων.
Την Κυριακή 26 Ιουλίου Θεατρική παράσταση με την κωμωδία «Η απαγωγή της Σμαράγδως» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στο Δημοτικό σχολείο Δωρίου στις 9.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου και ΟΠΑΝΑΜ.
Στις 27/7 Θρησκευτική πανήγυρις στον Άγιο Γρηγόριο στο Άνω Δώριο στις 8 π.μ.
Στις 28/7 Μουσική βραδιά στην πλατεία Δωρίου στις 9.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Την 1η Αυγούστου θα γίνει γλέντι στο Βασιλικό με το Καλαματιανό μουσικό σχήμα «Μοραΐτες» στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού στις 9.30 μ.μ. Διοργάνωση Σύλλογος Βασιλικαίων.
Στις 5/8 Μουσική βραδιά στην Παναγίτσα στο Δώριο (Κοπρινίτσα) στις 9.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δωρίου.
Στις 7/8 Θεατρική παράσταση από το Τριφυλιακό ερασιτεχνικό θέατρο με το έργο «Φαύστα» του Μπόστ στις 9 μ.μ στο Δημοτικό Σχολείο Δωρίου με είσοδο ελεύθερη.Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δωρίου. Χορηγός ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Την ίδια ημέρα, ξεκινάει παζάρι παραδοσιακών προϊόντων από το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Δωρίου. Θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου.
Στις 8/8 μουσική εκδήλωση στον Άγιο Γεώργιο. Διοργάνωση σύλλογος Αγίου Γεωργίου. Επίσης παράσταση Καραγκιόζη στο Βασιλικό στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου
Στις 9/8 Γνωριμία με τη Νέδα – διάβαση τμήματος του ποταμού. Εκκίνηση στις 9 π.μ. από την πλατεία Δωρίου. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου. Συμμετοχή ελεύθερη. Την ίδια ημέρα παράσταση Καραγκιόζη στο Κούβελα στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 10/8 Το Λυχνάρι του Αλαντίν προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν στο φουσκωτό του κάστρο, τσουβαλομαχίες, μπαλονοδρομίες και άλλα παιχνίδια, με την παρέα του Donald Dac, τη Mini και τον Τρούλη, στην πλατεία Δωρίου, στις 7 μ.μ. με ελεύθερη συμμετοχή για μικρά και… μεγάλα παιδιά. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δωρίου. Επίσης στις 10/8 παράσταση Καραγκιόζη στον Αγιο Γεώργιο στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δωρίου.
Στις 11/8 Παράσταση Καραγκιόζη στην Κόκλα στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 12/8 μουσική εκδήλωση με θέμα «τα σύνεργα του Ορφέα» από την ορχήστρα αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών οργάνων «ΛύρΑυλος». Διοργάνωση πολιτιστικός-πολιτισμικός-αγροτουριστικός σύλλογος Δ.Δ. Κόκλας στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κόκλας.
Την ίδια ημέρα παράσταση Καραγκιόζη στο Άνω Δώριο στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 13/8 θα γίνει ο 9ος Διαγωνισμός μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής και θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Π. Σταθέα στην πλατεία του Δωρίου στις 9.30 μ.μ. Διοργάνωση Σύλλογος Γυναικών Δωρίου, Δήμος Δωρίου και ΤΕΔΚ.
Στις 14 και 15/8 παραδοσιακό πανυγήρι στο Ψάρι. Την ίδια ημέρα πανηγύρι στην Κόκλα.
Στις 16/8 μουσική βραδιά (με dj) στο γήπεδο μπάσκετ στο Άνω Δώριο στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση σύλλογος Άνω Δωρίου.
Την ίδια ημέρα παράσταση Καραγκιόζη στη Μάλθη στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 17/8 Παράσταση Καραγκιόζη στο Ψάρι στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 18/8 μουσική βραδιά με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του στην πλατεία Δωρίου στις 9.30 μ.μ. Διοργάνωση Δήμος Δωρίου και Α.Ο. Δωρίου. Την ίδια ημέρα παράσταση Καραγκιόζη στο Χρυσοχώρι στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 19/8 Παράσταση Καραγκιόζη στο Χαλκιά στις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δ. Δωρίου.
Στις 28/8 Πανηγύρι στον Αϊ Γιάννη στο Κλέσουρα. Διοργάνωση Σύλλογος Κλεσουραίων. Την ίδια ημέρα θα γίνει το 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και έκθεση αυθεντικών ενδυμασιών – κειμηλίων. Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Δωρίου, στις 9 μ.μ με είσοδο ελεύθερη. Διοργάνωση πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο Δήμου Δωρίου και Σύλλογος γυναικών Δήμου Δωρίου.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Την 1η Σεπτεμβρίου στις 8 π.μ. θα γίνει θρησκευτική πανήγυρις στο Καμάρι στο Άνω Δώριο.
Στις 8/9 Θρησκευτική πανήγυρις στην Παναγίτσα Κοπρινίτσα Δωρίου στις 8 π.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις στο Δημαρχείο Δωρίου, στο τηλέφωνο:2765360124.
Πηγή: εφημερίδα ''Ελευθερία''

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Πυρκαγιά στο Λάπι

Υπό μερικό έλεγχο ήταν μέχρι αργά το μεσημέρι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10.45' το πρωί στην αγροτική περιοχή Άνω Λάπι μεταξύ Κοπανακίου- Ψαρίου λόγω της υψηλής ζέστης που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο.
Πιο αναλυτικά στην περιοχή μετέβησαν άμεσα 8 τουλάχιστον πυροσβεστικά οχήματα από τα Πυροσβεστικά κλιμάκια Μελιγαλά και Κυπαρισίας, από την Πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων και Καλαμάτας με πεζοπόρα τμήματα για τον έλεγχο της πυρκαγιάς.
Μάλιστα αργότερα στη μάχη ρίχτηκαν 2 Πεζετέλ και ένα ελικόπτερο για να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεων. Η φωτιά έκαψε αγροτοδασική έκταση ενώ πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο παράγοντα είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα καθώς η φωτιά πήρε άμεσα διαστάσεις. Επιβάλλεται επομένως η κινητοποίηση και των Δήμων με τις ομάδες Πυρασφάλειας και εθελοντών για να περιφρουρήσουμε το πράσινο που μας έχει απομείνει..

Πηγή: Ράδιο Κυπαρισσία

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η βάπτιση

Με το μυστήριο της βάπτισης ο άνθρωπος εισέρχεται στην εκκλησία και γίνεται μέλος της Χριστιανικής κοινότητας.

Στο παρελθόν, τα παιδιά μεγάλωναν αρκετά για να τα βαπτίσουν, λόγω της φτώχειας και των τριβών που υπήρχαν ανάμεσα στον πατέρα ή το νονό του παιδιού με την Τούρκικη εξουσία που τους κυνηγούσε. Όταν ερχόταν εκείνη η ώρα <<διάλεγαν>> συνήθως κάποιο καλοκαιρινό πανηγύρι, σε κάποιο εξωκλήσι ή μοναστήρι για να κάνουν τη βάπτιση.

Το πρώτο παιδί του ζευγαριού, το βάπτιζε ο κουμπάρος που τους είχε στεφανώσει. Συνήθως αν το πρώτο ήταν κορίτσι και το δεύτερο αγόρι τα βάπτιζε και τα δύο. Επίσης τα πρώτα παιδιά έπαιρναν όνομα απ΄τους γονείς του πατέρα, τα δεύτερα απ΄της μάνας και τα τρίτα από συγγενείς που σκοτώθηκαν σε πολέμους ή πέθαναν από άλλες αιτίες.

Λίγο πριν αρχίσει το μυστήριο, τα παιδιά του χωριού κουβαλούσαν νερό στην εκκλησία και το έριχναν στην κολυμπήθρα, απ΄τη βρύση ή απ΄το σπίτι του παιδιού που βαπτιζόταν. Ταυτόχρονα ο παπάς με τον κουμπάρο <<διάβαζαν >> το παιδί και στη συνέχεια το βάπτιζαν. Τότε, η μάνα έμενε έξω απ΄την εκκλησία, αν η βάπτιση γινόταν σε μοναστήρι ή εξωκλήσι. Όταν ο κουμπάρος αναφωνούσε το όνομα του παιδιού τότε οι νεαροί έτρεχαν στο σπίτι να πάρουν απ΄τη μάνα τα συχαρίκια και αυτός που έφτανε πρώτος έπαιρνε τα ''μαρτυρικά'' δηλ. λίγους παράδες, ένα γλυκό και λίγα καρύδια ή αμύγδαλα. Η μάνα όταν μάθαινε το όνομα πήγαινε στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Τελειώνοντας το μυστήριο, ο κουμπάρος έδινε το νεοφώτιστο στην μητέρα αφού προσκυνούσε αυτή τρεις φορές λέγοντας: ''Σου παραδίνω κουμπάρα το παιδί βαφτισμένο, μυρωμένο του θεού παραδομένο κλπ.''. Κατόπιν της παρέδιδε το παιδί και άρχιζε να μοιράζει μικρονομίσματα, κυρίως στα παιδιά. Στη συνέχεια ακολουθούσε τρικούβερτο γλέντι που κρατούσε ως αργά το απόγευμα (οι βαπτίσεις ξεκινούσαν μετά τη Θεία Λειτουργία).

Ο νονός είχε την υποχρέωση να στέλνει κάθε Πρωτοχρονιά, Φώτα και Χριστούγεννα, στο βαφτιστήρι κουλούρα και το Πάσχα λαμπάδα, ενώ όταν είχε λεφτά παπούτσια και ρούχα. Τέλος ο νονός του παιδιού ή κάποιος άλλος απόγονός του, είχε ιερή υποχρέωση να στεφανώσει το βαφτιστήρι του – αν ήταν αγόρι – και να παρευρεθεί στο γάμο του, αν ήταν κορίτσι.

Σημ: Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο "Σουλιμοχώρια Ντρέδες ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ιστορική Αναδρομή Λαογραφικές Αναμνήσεις" του Δημητρίου Παν. Αθανασόπουλου.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Οι μάχες των Ντρέδων

Η μάχη στο Λάπι (22 Απριλίου 1827)

Τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ επιχειρεί εισβολή στην ορεινή Τριφυλία. Οι δυνάμεις που είχε ο Ιμπραήμ ήταν πεζοί, ιππείς και πυροβολικό. Προσπαθεί να διαλύσει τη δύναμη των Ντρέδων, γιατί ήταν απειλή στα πλευρά του και διότι άρπαζαν άλογα, βόδια, καμήλες και αιγοπρόβατα που έβοσκαν γύρω από τα στρατόπεδά του. Στο Λάπι είχαν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις Τριφυλίας και Ολυμπίας. Παρόντες και οι Ντρέδες με στρατηγό τον Δημήτριο Παπατσώρη.

Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης με υπαρχηγό τον Παπατσώρη και με 2.000 στρατό οχύρωσαν τα σπίτια στο Λάπι, προτού έρθει ο εχθρός. Ο αδελφός του Γεώργιος και ο Αδάμ Παπατσώρης διατάχτηκαν να καταλάβουν με 500 στρατιώτες τους λόφους δεξιά του χωριού, ενώ ο θείος του Παπαθεοδώρου και ο Αναγνώστης Παπατσώρης με 300 στρατιώτες οχυρώθηκαν αριστερά του χωριού. 'Aλλοι οπλαρχηγοί με 700 στρατιώτες φυλούσαν τα μετόπισθεν. Η συνολική δύναμη του στρατού εκείνου ανερχόταν σε 3.000 άντρες.

Στις 22 Απριλίου ήρθε ο Ιμπραήμ με 15.000 πεζούς Αιγυπτίους, 2.000 Αλβανούς, 150 Μαμελούκους και 25 πυροβόλα.
Πριν ξεκινήσει η μάχη, είχε στείλει μια πολύ κολακευτική επιστολή με υποσχέσεις για στρατιωτικούς βαθμούς και χρηματική βοήθεια αν υποταχτούν. Την επιστολή αυτή είχαν φέρει στον Αθανάσιο Γρηγοριάδη στις 16-4-1827 τρεις διάσημοι Αλβανοί αρχιστράτηγοι, ο Γαλίπ Μπέης, ο Μουσταφά Μπέης και ο Ασλάν Μπέης με συνοδεία μόνο 100 Αλβανών στρατιωτών και κρατώντας λευκή σημαία. Αφού φιλοξενήθηκαν, έλαβαν την απάντηση των Ντρέδων και επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους.
Η απαντητική επιστολή των Σουλιμοχωριτών ήταν η ακόλουθη:

''Αρχιστράτηγε Ιμβραήμ Πασά,
Ελάβομεν την επιστολήν σου και σου αποκρινόμεθα ότι περιφρονούμεν τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι κι εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν πατρίδα μας δια πάσης θυσίας. Λοιπόν θα κάμης καλά να αποσυρθής από τον Μωριά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. 'Aκουσον όλα αυτά που σου γράφομεν σήμερον και μη επιμένης διότι και ημείς όλοι θα επιμείνωμεν περισσότερον, και η ζημία θα είναι εναντίον σου. Λοιπόν σε περιμένομεν προθύμως δια να πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι.
Από του εν τη κώμη Λάπι γενικού στρατοπεδαρχείου των Αρκαδίων''.

Ο γενικός στρατιωτικός Αρχηγός
Αθανάσιος Γρηγοριάδης

Οι υπαρχηγοί
Δ. Παπατσώρης
Δ. Παπαθεοδώρου
Γεώργ. Γρηγοριάδης
Αδάμ Παπατσώρης
Αναγν. Παπατσώρης
Γεώργιος Συρράκος και
Γεώργιος Γκότζης

Όταν ο Ιμπραήμ έφτασε απέναντι από το χωριό, είχε στα δεξιά του το Αλβανικό και αριστερά του το Αιγυπτιακό πεζικό με τα πυροβόλα. Ο ίδιος με το ιππικό έμεινε πίσω έτοιμος να καταδιώξει τους Έλληνες που ήταν βέβαιος ότι θα υποχωρήσουν. Η μάχη κράτησε επτά ώρες και αποκρούστηκαν εννέα έφοδοι των Αιγυπτίων. 700 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 360 τραυματίστηκαν. Οι απώλειες των Αρκαδίων ήταν 52 νεκροί και 24 πληγωμένοι.
Με τη δύση του ήλιου ο Ιμπραήμ υποχώρησε και στρατοπέδευσε σε μια πεδιάδα, σε απόσταση μιάμισης ώρας από τα Σουλιμοχώρια. Οι Αρκάδιοι με γενικό αρχηγό το Γρηγοριάδη στρατοπέδευσαν στο χωριό Ψάρι.
Εκεί δόθηκε η επόμενη μάχη στις 24 Απριλίου 1827

Η μάχη στο Ψάρι (24 Απριλίου 1827)

Δύο μέρες μετά τη μάχη στο Λάπι, ο Ιμπραήμ έστειλε τον αντιστράτηγό του Ασλάν Μπέη με 6.000 πεζούς, 500 ιππείς και 10 κανόνια εναντίον του στρατού των Αρκαδίων που είχε στρατοπεδεύσει στο Ψάρι. Ο ίδιος με τον υπόλοιπο στρατό του κατευθύνθηκε στο Σιδηρόκαστρο όπου επίσης συνάντησε γενναία αντίσταση.

Όταν ο Ασλάν Μπέης έφτασε στο Ψάρι, συγκρούστηκε με τους Αρκαδίους σε μια σφοδρή μάχη που κράτησε τέσσερις ώρες. Οχυρωμένοι οι Ντρέδες, με συνεχείς πυροβολισμούς απέκρουσαν τους εχθρούς που τέσσερις φορές εισέβαλαν στο χωριό. Έκαναν μάλιστα και αυτοί εφόδους - αντεπιθέσεις με τα σπαθιά τους και κυρίευσαν 4 σημαίες, 23 άλογα και 1 κανόνι των εχθρών.

Στη μάχη αυτή πολέμησαν όλες οι γυναίκες του χωριού και άλλες από τα γύρω χωριά μοιράζοντας μπαρουτόβολα στους πολεμιστές ή ρίχνοντας με τα καρυοφίλια τους και τις πιστόλες τους. Σκοτώθηκαν 7 γυναίκες και ανάμεσά τους μια ανιψιά του Αντώνη Ντάρα, η Γιαννούλα.
Οι εχθρικές απώλειες ήταν 250 στρατιώτες και 11 αξιωματικοί νεκροί και 80 τραυματίες, ενώ οι Αρκάδιοι έχασαν 31 άντρες και είχαν 9 πληγωμένους. Μετά τη μάχη ο Ασλάν Μπέης αποσύρθηκε προς την Αρκαδιά προκειμένου να συναντήσει τον Ιμπραήμ.
Η επόμενη μάχη που έδωσαν οι Ντρέδες ήταν στις 29 Απριλίου στον Αετό.

Η μάχη στον Αετό (29 Απριλίου 1827)

Μετά τις μάχες στο Λάπι και το Ψάρι ένα τμήμα του στρατού του Ιμπραήμ με 2.000 Αιγυπτίους πεζούς, 1.600 Αλβανούς, Μαμελούκους ιππείς, 5 κανόνια και αρχηγό τον Ομέρ Χουσεΐν Μπέη επιτέθηκε στον Αετό και χτύπησε τους εκεί οχυρωμένους 800 Αρκαδίους που είχαν για αρχηγό τους τον Γεώργιο Γκότση.

Γύρω στις 1.30 το μεσημέρι οι Αλβανοί πρώτοι όρμησαν με αλαλαγμούς και κυρίευσαν δύο ταμπούρια αναγκάζοντας τους υπερασπιστές τους να υποχωρήσουν μέσα στο χωριό. Στη συνέχεια οι Αλβανοί και οι Αιγύπτιοι προχώρησαν πολεμώντας στη μέση του Αετού και παρά τις απώλειές τους, περικύκλωσαν τους υπερασπιστές του που είχαν οχυρωθεί μέσα στα σπίτια.
Ενώ η μάχη κρατούσε, έφτασαν σε βοήθεια από το Ψάρι ο Δημήτριος Παπατσώρης με τους γιους του Αδάμ και Αναγνώστη, και οι Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Κ. Μέλιος, Γ. Συρράκος, Αντώνης Ντάρας με 1.300 άντρες. Αυτοί χτύπησαν τους εχθρούς από τα νώτα και τους έτρεψαν σε φυγή. Τελικά έφτασαν στο χωριό Βιδίσοβα όπου κατασκήνωσαν, ενώ οι Ντρέδες γύρισαν στον Αετό.

Την επομένη ημέρα, 30 Απριλίου, καθώς οι εχθροί προχωρούσαν προς την Κυπαρισσία και κοντά στο χωριό Λυκουδέσι συναντήθηκαν ξανά με τους Ντρέδες και δόθηκε δεύτερη σφοδρή μάχη. Με το ξίφος στα χέρια οι Ντρέδες επιτέθηκαν στους Αιγυπτίους και τους καταδίωξαν σκοτώνοντας 70 απ' αυτούς και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους. Απελευθέρωσαν επίσης περίπου 700 γυναικόπαιδα που είχαν αιχμαλωτισθεί σε προηγούμενες επιδρομές.

Η μάχη στα Γουβαλάρια (20 Μαΐου 1828)

Μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου ήταν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα ο Ιμπραήμ θα ήταν αναγκασμένος να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Πριν όμως φύγει, θέλησε να πατήσει και να καταστρέψει το Σουλιμά. Στρατοπέδευσε στον κάμπο του Δωρίου με 25.000 πεζούς και ιππείς, 35 κανόνια και 4.000 Αλβανούς μισθοφόρους. Οι Ντρέδες γνωρίζοντας το σκοπό του είχαν φτιάξει ταμπούρια και περίμεναν την επίθεση των Αιγυπτίων.
Όλοι οι γνωστοί οπλαρχηγοί ήταν εκεί: Οι αρχηγοί Αθανάσιος Γρηγοριάδης και Δημήτρης Παπατσώρης, αλλά και τα παιδιά του Παπατσώρη Αδάμης και Αναγνώστης και οι υπόλοιποι καπεταναίοι Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Δημ. Μέλιος, Γ. Συρράκος, Αντ. Συρράκος, Αντώνης Ντάρας, Γ. Μεγάλης, Αναγνώστης Σιαμπρής, Γεώργιος Γκότσης, Διον. Παπαθεοδώρου κ.α.

Ξαφνικά τους ήρθε βοήθεια εκεί που δεν το περίμεναν. Οι 4.000 Αλβανοί μισθοφόροι ήταν δυσαρεστημένοι με τον Ιμπραήμ που τους χρωστούσε μισθούς τριών μηνών και επιπλέον ήταν ανήσυχοι για την επικείμενη αναχώρηση του για την Αίγυπτο. Έτσι ήρθαν σε μυστική επαφή με τους ομόγλωσσούς τους Ντρέδες και συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο του Ιμπραήμ και αυτοί ως αντάλλαγμα θα τους βοηθούσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Η μάχη έγινε στην τοποθεσία Γουβαλάρια. Το κέντρο των ελληνικών προμαχώνων κατέλαβαν οι αρχηγοί Γρηγοριάδης και Παπατσώρης με 3.000 άντρες, δεξιά τους οι υπόλοιποι καπετάνιοι με 2.000 άντρες και αριστερά παρατάχτηκαν οι Αλβανοί με τους αρχηγούς τους Αχμέτ Μπέη, Αλή Οσμάν Μπέη, Γαλίπ Μπέη και Μουσταφά Μπέη. Η πρώτη επίθεση του Ιμπραήμ έγινε στις 6 το πρωί και ακολούθησαν άλλες πέντε έφοδοι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ. Περισσότεροι από 1.800 Αιγυπτίους σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν. Από τους Αρκαδίους σκοτώθηκαν 62 και 23 πληγώθηκαν, ενώ οι Αλβανοί είχαν 173 νεκρούς και 44 τραυματίες.

Μετά τη μάχη ο Ιμπραήμ απογοητευμένος αναχώρησε για την Κυπαρισσία. Οι Ντρέδες φιλοξένησαν τους Αλβανούς για είκοσι μέρες και ύστερα τους συνόδευσαν μέχρι το Αίγιο. Από εκεί πέρασαν μόνοι τους στο Μεσολόγγι και γύρισαν στην πατρίδα τους.

Στα Γουβαλάρια στις 20 Μαΐου 1828 γράφτηκε το τέλος της βάρβαρης επιδρομής του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, που προξένησε αμέτρητες καταστροφές, λεηλασίες, αιχμαλωσίες και πολλές φορές έφερε την Επανάσταση σε αδιέξοδο με κίνδυνο να καταρρεύσει.

Πηγή: Ιστολόγιο Γυμνασίου Δωρίου

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Αρτεμίσιο - '' Τον Αύγουστο θα είναι έτοιμη η δεύτερη σήραγγα ''

Σε χθεσινό δελτίο Τύπου του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης των έργων του Δρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, είχα συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τον υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά, τον υφυπουργό κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, το γενικό γραμματέα κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη και τον υπεύθυνο διευθυντή Μελετών-Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου κ. Ιωάννη Καρνέση. Οι διαπιστώσεις είναι:

-Σε όλα τα τμήματα γίνονται εργασίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
-Η διαπλάτυνση με λωρίδα ασφαλείας στο τμήμα από Κόρινθο μέχρι Τρίπολη γίνεται διότι έτσι προβλέπεται να είναι όλα τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2010.
-Η δεύτερη Σήραγγα Αρτεμισίου θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Αύγουστο.
-Η σήραγγα Στέρνας μπορεί να παραδοθεί και νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2010.
-Το τμήμα Τρίπολη – Αθήναιο θα παραδοθεί το αργότερο στις 3-8-2010.
-Ο κόμβος στο Αθήναιο καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί μέχρι τέλος του χρόνου (31-12-2009), ώστε το τμήμα ΑθήναιοΛεύκτρο να λειτουργήσει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών και όχι με προσωρινή σύνδεση.
-Το ΑθήναιοΛεύκτρο καταβάλλεται προσπαθεί να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο 2009, ώστε οι στροφές της Μεγαλόπολης σε λιγότερο από τρεις μήνες να αποτελούν πλέον παρελθόν.
-Το Λεύκτρο – Παραδείσια θα παραδοθεί το αργότερο το Μάρτιο του 2011.
-Το Παραδείσια – Τσακώνα μέχρι το καλοκαίρι του 2010, διότι γίνονται όλα από την αρχή. Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης και τα μεταλλικά τμήματα της γέφυρας έχουν παραγγελθεί.
-Το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα κατασκευάζεται και καταβάλλονται ήδη οι απαλλοτριώσεις.
-Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το τμήμα μέχρι το Ασπρόχωμα και στη συνέχεια η παράκαμψη της Καλαμάτας.
-Όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Καρνέσης, η ΔΕΗ δεν καθυστερεί το έργο, από τις μετακινήσεις των στύλων, αφού σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει διαδικασία προκαθορισμένη και προτεραιότητα πάντα. Έχει δε το υπουργείο μέχρι τώρα καταβάλει στη ΔΕΗ 1 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Ριζόμυλος-Πύλος μέχρι Μεθώνη. Για το δρόμο από το Ριζόμυλο μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη, που όπως είναι γνωστό εκπονείται η οριστική μελέτη, της οποίας τις διαδικασίες είχαμε ξεκινήσει από το 2007, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μου έδωσε ο κ. Σουφλιάς, αφού σε λίγους μήνες παραδοθεί έτοιμη η μελέτη, θα προχωρήσει αμέσως στη δημοπράτηση, για κατασκευή πλέον και αυτού του σημαντικού οδικού άξονα για την ανάπτυξη του νομού μας. Θέλω, για άλλη μία φορά, να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου στον υπουργό κ. Γεώργιο Σουφλιά, αλλά και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, γιατί το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα, γιατί θα έχουμε σύντομα το δρόμο για τον οποίο δεκαετίες προσπαθούσαμε, γιατί ο νομός μας βγαίνει από την απομόνωση και μπαίνει στη λεωφόρο της εκρηκτικής ανάπτυξης».

Πηγή: Εφημερίδα <<Θάρρος>>