Το κοινό από τις 8 το απόγευμα είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον χώρο και να ξεναγείται από τους καλλιτέχνες στα έργα που ολοκληρώθηκαν. Οι γλύπτες παρουσίασαν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης και τα παρέδωσαν στους κατοίκους της Κεφαλόβρυσης σε κλίμα συγκίνησης.
Ο Αλέξιος Ξενίας μίλησε για την έμπνευσή του να δημιουργήσει το βιβλίο των Ντρέδων όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους. Ο Γιώργος Σταματόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους κατοίκους για την υποδοχή, τη συμμετοχή και τη φροντίδα τους, έννοιες που απεικονίζονται στο γλυπτό του με το κλειδί της φιλοξενίας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τα δεκάδες συμπόσια που έχει συμμετάσχει το συμπόσιο αυτό ήταν το πιο διαφορετικό και ξεχωριστό. Ο Στέλιος Γαβαλάς με την αέρινη κίνηση του έρωτα στο έργο του εντυπωσίασε με την απλότητα του λόγου του. Ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος έδειξε την αγάπη του για το μέταλλο και το μάρμαρο με το γλυπτό της Μύρτιδος που θα κοσμήσει το Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν απουσία Δημάρχου, ο κ. Μπακούρος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας, οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Λαμπρόπουλος και κ. Μαντάς, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την τοπική κοινωνία.
H Πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών κα Μαριάννα Τσουρεκά στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία μάθαμε πώς ένας απλός, άμορφος όγκος μαρμάρου μπορεί να πάρει μορφή και να αναδείξει την ψυχή και την οπτική του δημιουργού του. Επίσης ήταν εντυπωσιακή η σύνθεση μετάλλου και μαρμάρου σε ένα ανατρεπτικής μορφής γλυπτό, αυτό της Μύρτιδος που πάντα θα μαρτυρά την επίσκεψή της στην Κοινότητα Κεφαλόβρυσης.
Ο καθηγητής κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης στον χαιρετισμό του με τη μορφή επιστολής προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Περικλή Κανελλόπουλο ανέφερε πως ζήσαμε μαγικές και μοναδικές στιγμές δίπλα, από τα μεγαλύτερα ονόματα της γλυπτικής, Στέλιο Γαβαλά και Γιώργο Σταματόπουλο, που αγκάλιασαν τους νέους ταλαντούχους συναδέλφους τους και τα γλυπτά τους θα στολίζουν για πάντα το Ρίπεσι. Σχετικά με την παρουσία της Μύρτιδος την χαρακτήρισε μουσειολογικά ανατρεπτική, αφού η επιστήμη και ο πολιτισμός βρέθηκαν στον τοίχο του Κοινοτικού Γραφείου.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περικλής Κανελλόπουλος κήρυξε την Λήξη του Συμποσίου αφού πρώτα ευχαρίστησε τους φίλους και εθελοντές της Κοινότητας που βοήθησαν και κατάφεραν να διεξαχθεί ένα επιτυχημένο Συμπόσιο Γλυπτικής και μια σημαντική έκθεση. Επίσης από καρδιάς ευχαρίστησε τους συχωριανούς του, που άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους φιλοξενώντας τους Γλύπτες. Τέλος όσους βοήθησαν οικονομικά για να υλοποιηθεί το αξέχαστο αυτό δεκαπενθήμερο Τέχνης και Πολιτισμού, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους για το χωριό μας.
Ο Σπύρος Κατσίρας από τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας την σηματοδότησε με κανονιές. Όπως στην έναρξη του συμποσίου οι ηλικιωμένοι κάτοικοι καλωσόρισαν τους γλύπτες και τη Μύρτιδα με ένα τραγούδι, στην τελετή λήξης οι νέοι και τα παιδιά του χωριού τους αποχαιρέτησαν με τα μουσικά τους όργανα και το τραγούδι τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου