Δημιουργία ψηφιακού πάρκου πολιτισμού, με θεματικά αντικείμενα τον Επικούριο Απόλλωνα, τη Μαρία Κάλλας και το γεφύρι της Μαυροζούμενας, συμπεριλαμβάνοντας την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού της μεσσηνιακής καταγωγής σοπράνο στο Νεοχώρι, επιδιώκει να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Οιχαλίας μέσω του ΕΣΠΑ.
Σχετικές αποφάσεις έλαβε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, το οποίο συμφώνησε κατά πλειοψηφία στην υποβολή των εν λόγω προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος”.
Η πρόταση για την ανακατασκευή του πατρικού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Το έργο προβλέπει ότι στο εν λόγω κτήριο, μετά τις εργασίες, θα λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και αίθουσα προβολών, για τη διάσημη ντίβα της όπερας καθώς και για χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και για αξιοθέατα στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Την πρόταση καταψήφισε ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος.
Εξ άλλου, στην ίδια συνεδρίαση -την περασμένη Τετάρτη- το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ενέκρινε, κατά πλειοψηφία επίσης, την υποβολή εκ μέρους του δήμου πρότασης στο ΕΣΠΑ με στόχο τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στον δήμο “με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας”, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Την πρόταση καταψήφισαν οι Σπύρος Αδαμόπουλος, Θύμιος Βεργής, Κώστας Ρεϊτζόπουλος και Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ενώ “παρών” δήλωσε ο Στάθης Μαργαρίτης.
Όπως επισημάνθηκε προς το σώμα, το εν λόγω έργο “αποσκοπεί στην προβολή των μνημείων και του εν γένει πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής που ανήκει στον Δήμο Οιχαλίας, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας, με στόχο, αφ’ ενός τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής και αφ’ ετέρου την προσέλκυση επισκεπτών. Οι εφαρμογές ηλεκτρονικού πολιτισμού που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν στο κτήριο του παλαιού Ειρηνοδικείου του Μελιγαλά, το οποίο έχει αποκατασταθεί και προορίζεται για χρήσεις πολιτισμού”.
Σύμφωνα με την πρόταση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, το έργο περιλαμβάνει:
α) Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας με θέματα, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το πατρικό της Μαρίας Κάλλας και τη γέφυρα στη Μαυροζούμενα. Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει τρία μίνι ντοκιμαντέρ, για την προβολή των οποίων οι επισκέπτες του χώρου θα χρησιμοποιούν κάσκες εικονικής πραγματικότητας και ακουστικά. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.
β) Παραγωγή βίντεο ντοκιμαντέρ υπερυψηλής ανάλυσης 4Κ με αφήγηση, με θέμα τα μνημεία, τα αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά της περιοχής.
γ) Παραγωγή εκθεμάτων επαυξημένης πραγματικότητας η οποία θα περιλαμβάνει αντικείμενα σχετικά με τη λαογραφία (φορεσιές, μουσικά όργανα, γεωργικά εργαλεία, λοιπά αντικείμενα εποχής) καθώς και κενές προθήκες. Σε σχέση με τα αντικείμενα αυτά και τη θεματολογία όλων των τμημάτων θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή μουσειακής ξενάγησης με προθήκες επαυξημένης πραγματικότητας με την οποία θα μπορεί ο επισκέπτης να λαμβάνει πληροφορίες σε μορφές ήχου και κινούμενης εικόνας μέσα από ταμπλέτα και ακουστικά.
Πηγή: eleftheriaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου