Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα - Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο να υποστηρίξει το έργο περιοχών όπου έχουν δημιουργηθεί προσφυγικοί καταυλισμοί, ενώνει δυνάμεις, συνεργεί με φορείς και πολίτες που δραστηριοποιούνται στην χωρική της εμβέλεια, για την αποστολή οργανωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες με κεντρικό της σύνθημα «η Ανθρωπιά δεν έχει σύνορα».
Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες στις 10.30 πμ, σύσκεψη στην αίθουσα «Παναγιώτη Φωτέα» στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, ύστερα από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κας Αλειφέρη. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τριφυλίας πατήρ Καραΐσκος, εκπρόσωποι των Δημάρχων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας και Δήμου Δυτικής Μάνης, οι Πρόεδροι του Δικηγορικού και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, εκπρόσωπος του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς και η Διευθύντρια Υγείας της Π.Ε. Μεσσηνίας. Παρόλο που ο Δήμος Τριφυλίας δεν κατέστη δυνατό να εκπροσωπηθεί στην εν λόγο σύσκεψη, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Πρόσφυγες και αποδέχεται όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκφράστηκε από όλους τους φορείς η πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το συγκεκριμένο εγχείρημα. Επιπλέον ζητήθηκε από όλους, αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια και να εξασφαλιστεί η περιοδικότητα της δράσης καθώς είναι βέβαιο, πως η ανάγκη για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ενέργεια αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνενώσει μεταξύ τους και συντονίσει τις δράσεις που είδη γίνονται από διάφορους φορείς και οργανώσεις, να ενισχύσει τη συλλογικότητα και συνέργειά τους, κρίθηκε από όλους ως απολύτως αναγκαία. Ακολούθησε συντονισμός των ενεργειών που απαιτούνται και επιμερισμός των εργασιών, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συλλογή, ταξινόμηση και σήμανση των ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και της ασφαλούς αποστολής και παραλαβής τους από τους δικαιούχους. 
Στη συνέχεια, ορίστηκε και κοινοποιήθηκε στους φορείς το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, το οποίο έχει ως εξής: 
Ο κάθε φορέας αναλαμβάνει την επιπλέον διάχυση των πληροφοριών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσπάθεια αυτή στην περιοχή του, από 28-03-2016
Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από 01 έως 05 Απριλίου 2016. 
Η Π.Ε. Μεσσηνίας ορίζει ως υπεύθυνους συντονιστές τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας κ.κ. Βάϊα Βαϊοπούλου, Δημήτριο Αβδάλα (6944189614), και Αντώνη Μαυρέα (6936630873) τηλ. επικοινωνίας 2721360373, 2721360375 και χώρους συγκέντρωσης των ειδών το Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο και το ΚΕΚ Μεσσηνίας, Νέδοντος 137, Καλαμάτα από 10.00 π.μ. ως 07.00 μ.μ.
Ο Δήμος Μεσσήνης ορίζει υπεύθυνη την Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου (τηλ. 2722026027 - 2722360185) και χώρο συγκέντρωσης το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μουλαβασίλη 12-18, Μεσσήνη.
Ο Δήμος Τριφυλίας ορίζει υπεύθυνη τη Φωτεινή Στυλιανού (τηλ. 2761360720-2761060034) και χώρο συγκέντρωσης 1.Κυπαρισσία - Δημαρχείο και 2. Φιλιατρά - Δημοτικό Κατάστημα. 
Ο Δήμος Οιχαλίας ορίζει υπεύθυνη τη Αριστέα Νάκη (τηλ. 2724360331) και χώρο συγκέντρωσης το Δημαρχείο Μελιγαλά.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η γιορτή των Ντρέδων (24-3-2016). 195η Επέτειος

Ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον συμπατριώτη μας, Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α., Παναγιώτη Κ. Γεωργακόπουλο  Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου "ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ" και το χορευτικό της Λαογραφικής Ένωσης Μεσσηνίας 
Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Δωρίου - Χαιρετισμοί επισήμων Σουλιμοχωρίτικο γλέντι στο Πνευματικό Κέντρο Άνω Δωρίου

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στο Ραμοβούνι, η Επέτειος γέννησης του Θ. Κολοκοτρώνη

Για την καθιερωμένη με το 447/1976 Προεδρικό Διάταγμα, Ιστορική Επέτειο σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης (3/4/1770) του ήρωα της Επανάστασης ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ορίζουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, στον τόπο γέννησής του, στη θέση Ραμοβούνι, Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, ως εξής:
Γενικός σημαιοστολισμός της Τοπικής Κοινότητας Μίλα & Βασιλικού από της 7ης πρωινής ώρας μέχρι της δύσης του ηλίου της 3ης Απριλίου 2016.
Φωταγώγηση της Τοπικής Κοινότητας Μίλα, από της δύσης του ηλίου μέχρι των πρωινών ωρών της επομένης της εορτής.
Τόπος τέλεσης τελετής: Ραμοβούνι Δήμου Οιχαλίας.


ΜΕΡΟΣ Α΄

Ώρα 10.30 Άφιξη μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων,
Προσκόπων και Οδηγών Δήμου Οιχαλίας.
Ώρα 10.45 Άφιξη Τοπικών Αρχών, Συλλόγων, Σωματείων, Οργανώσεων και Κοινού.
Ώρα 10.55 Έπαρση σημαίας στο χώρο του ανδριάντα του Ήρωα.
Ώρα 11.00 Τέλεση τρισάγιου προ του ανδριάντα του Ήρωα, από τον Σεβασμιώτατο
Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Πέρας προσέλευσης επισήμων ώρα 10.50. 

Κατάθεση στεφάνων από:
α) Εκπρόσωπο Κυβέρνησης, β) Εκπρόσωπο Βουλής των Ελλήνων, γ)Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, δ) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, ε) Δήμαρχο Δήμου Οιχαλίας, στ) Εκπρόσωπο Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», ζ) Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Μίλα, η) Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Βασιλικού, θ) Εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλαίων «Το Ραμοβούνι», ι) Εκπρόσωπο Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων.

  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Μνήμη του Εθνικού Ήρωα.
  • Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, από τον κ.Αθανάσιο Χρήστου, εκλεγμένο Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 
  • Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων Δήμου Οιχαλίας. 
  • Εθνικός Ύμνος. 

ΜΕΡΟΣ Β΄

  • Παραδοσιακοί χοροί από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών Μελιγαλά. και από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου. 
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα παρατεθεί μικρή δεξίωση από το Δήμο Οιχαλίας. 

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Ηλία Ηλιόπουλο και τον κ. Δημήτριο Καραμπέτσο.



                                                                                Καλαμάτα   21   Μαρτίου  2016
                                                                                Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                       ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ - ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ

Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21

Με επετειακές εκδηλώσεις, θεατρικό δρώμενο από ιστορικά γεγονότα και αναβίωση του εθίμου με τις λαμπαδηφορίες, το Σάββατο το βράδυ 26 Μαρτίου 2016 στο Σιδηρόκαστρο, τιμήθηκε η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21! Η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία και στο Σιδηρόκαστρο, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει ξανά το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο σύμφωνα με τις ιστορικές έρευνες και πηγές, χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους, γεγονός που αναδεικνύει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση 
του '21 και την ηρωική δράση και θυσία των Τριφύλιων αγωνιστών!
Το απόγευμα τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό! Στη συνέχεια, έξω από την εκκλησία, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο και αναβίωσε το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες σε δρόμους του χωριού και συγκέντρωση όλων, με τις δάδες στα χέρια, στην πλατεία όπου και άναψε η φωτιά, γύρω από την οποία έγινε παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς!

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Τ.Κ. Σιδηροκάστρου, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και ο Σύλλογος Γυναικών Σιδηροκάστρου «ΕΣΤΙΑ» και σε αυτές συμμετείχαν ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες» και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών! Οι διοργανωτές, μαζί με τη ζεστή τους φιλοξενία, προσέφεραν κέρασμα σε όλους και ο χορός και το τραγούδι ζέσταναν περισσότερο την ατμόσφαιρα!
Σε ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επεσήμαναν την ιστορικότητα του τόπου και τον ηρωισμό των ανθρώπων της εποχής εκείνης που έδωσαν ηρωικά μάχες για την Ελευθερία. Ήταν αδούλωτοι, ανυπότακτοι και μαχητικοί. Αναφέρθηκαν, δε, και στη σημερινή εποχή και κατάσταση της χώρας. 
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο ΠΕ.ΣΥ., Παναγιώτης Αλευράς, ο Σιδηροκαστρίτης Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτης Λούτος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Μαραβελή και της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομμάλης κ.α. 
Εύσημα για την άρτια διοργάνωση και άψογη φιλοξενία απέσπασαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, ιστορικός Μαρία Λιακάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιδηροκάστρου, Τάσος Λιακάκης καθώς και οι γυναίκες του χωριού!

Πηγή: tharrosnews.gr

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο εορτασμός της 195ης Επετείου της Εξέγερσης και Ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Αναπαράσταση Ορκωμοσίας (24-3-2015)
Ο Δήμος Οιχαλίας, η Τοπική Κοινότητα Άνω Δωρίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Δωριτών «ΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ», προσκαλούν όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές, δικαστικές και διοικητικές αρχές του νομού Μεσσηνίας, καθώς και όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας, να παρευρεθούν στον εορτασμό της 195ης Επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, στο Άνω Δώριο (Σουλιμά), την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 12:00΄, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα της τελετής:

Ώρα 12:00΄ Πέρας προσέλευσης Επισήμων προσκεκλημένων στο χώρο της πλατείας Άνω Δωρίου.
Ώρα 12:05΄ Έναρξη τελετής στον προ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου χώρο.
Ώρα 12:10΄ Επιμνημόσυνη Δέηση.
Ώρα 12:25΄ Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Ντρέδων.
Ώρα 12:28΄ Δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Ώρα 12:30΄ Κατάθεση στεφανιών από επισήμους.
Ώρα 12:35΄ Απαγγελία ποιημάτων από μαθητές.
Ώρα 12:50΄ Εκφώνηση πανηγυρικού της Ημέρας.
Ώρα 13:10΄ Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 13:20΄ Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Άνω Δωρίου.
Ώρα 13:30΄ Πέρας τελετής. Δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου των Σουλιμαίων. 


Σας περιμένουμε όλους εκεί, προκειμένου να εκπληρώσουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας προς τους ηρωικούς προγόνους, σ’ αυτούς που μας ελευθέρωσαν από τον τουρκικό ζυγό, σ’ αυτούς που μας έκαναν να νοιώθουμε περήφανοι, γιατί αποτελούσαν τον εκλεκτό στρατό του Κολοκοτρώνη.
Όπως γνωρίζετε, μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα το γλεντήσουμε Σουλιμοχωρίτικα…

                                                               Ο Δήμος Οιχαλίας
                                                     Η Δημοτική Ενότητα Δωρίου
                                                 Η Τοπική Κοινότητα Άνω Δωρίου
                                                       Ο Σύλλογος Άνω Δωριτών

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Πέλετ από λιόκλαρα για θέρμανση δημόσιων κτηρίων

Μέχρι 31 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους από κοινού οι Δήμοι Τριφυλίας, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας, για ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Urban" προκειμένου να  προχωρήσουν στην παραγωγή πέλετ στην περιοχή τους, από τα λιόκλαρα που υπάρχουν σε αφθονία από την ελαιοκαλλιέργεια. 
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την ένταξή τους καθώς ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 80 εκ. ευρώ για όλη την Ευρώπη και ήδη έχουν ανοίξει 200 κωδικοί - πράγμα που σημαίνει πως, αν ενεργοποιηθούν και κατατεθούν για όλους προτάσεις, μόνο ένα 10-15% θα χρηματοδοτηθεί. Να σημειώσουμε δε ότι οι προτάσεις πρέπει να κυμαίνονται από 1 εκ. το ελάχιστο μέχρι 5 εκ. το μέγιστο.
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία και το σκεπτικό των τριών δήμων, η πρόταση που θα υποβληθεί είναι για χρηματοδότηση μελέτης για την παραγωγή πέλετ στην περιοχή, με την δημιουργία 4-5 τέτοιων μικρών μονάδων και μιας κεντρικής που θα έχει και το ρόλο του συντονισμού. Το παραγόμενο πέλετ θα προορίζεται για καυστήρες δημοτικών κτηρίων και σχολείων, ενώ ένα μέρος θα διατίθεται σε αγρότες παραγωγούς της περιοχής και, εφόσον μένει ποσότητα, θα βγαίνει και στην αγορά. 
Οι μικρές μονάδες θα είναι διάσπαρτες σε όλο το εύρος των τριών δήμων, και η επιχείρησης που θα στηθεί θα έχει την δυνατότητα να παραλαμβάνει τα λιόκλαρα από τα αγροκτήματα της περιοχής αφού προηγουμένως τα θρυμματίζει. Το θρυμματισμένο αυτό προϊόν θα το μεταφέρεται στις μονάδες και εκεί θα παράγεται το πέλετ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση γίνεται με την συνεργασία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της πρότασης είναι η εταιρεία "Datagrid".

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ονοματοθεσία και μετονομασία οδών της Κυπαρισσίας

Την ονομασία και μετονομασία οδών στην πόλη της Κυπαρισσίας αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή του προχθές το μεσημέρι το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση του τοπικού συμβούλου Σωτήρη Γιαννόπουλου αποφασίστηκε η οδός από την πλατεία Κάστρου έως Σταφιδόβρυση (πίσω από την Αγία Τριάδα) να ονομαστεί σε οδό Δωρητή Παναγιώτη Αντωνόπουλου - «Κάμπρα». Να μετονομαστεί η οδός Αναπαύσεως (που οδηγεί στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου), σε οδό Δημάρχου Ιωάννη Μαντά. Η οδός από τη Δεξαμενή που οδηγεί στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, σε οδό Αντωνίου Κάνδηλα. Να μετονομαστεί το τμήμα της οδού Μελίου, από τη συμβολή της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου έως το γήπεδο, σε οδό Ιατρού - Βουλευτού Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου. Η οδός από το Νοσοκομείο που οδηγεί στο σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ και περνά μπροστά από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου, προτάθηκε να ονομαστεί σε οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά τελικά αποφασίστηκε να ονομαστεί σε οδό Δημάρχου Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου. Η οδός από τη συμβολή με την οδό Γυμναστηρίου έως οικίες Θεοδωροπούλου και λοιπών, σε οδό Ιωάννη Καποδίστρια, όπως είχε προτείνει εδώ και χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας κάτοικος της περιοχής. Η οδός από τη μεγάλη στροφή πριν το Ηρώο, που οδηγεί στην Αγγελουδιώτισσα, σε οδό Δημάρχου Παναγιώτη Τσάκου.  Η οδός από τη συμβολή των οδών Γεωργακοπούλου (στροφές) με Αθανασίου Ιωαννίδη (κόντρα) έως την πλατεία «Αρκαδιάς», σε οδό θεατρικoύ συγγραφέα, μεταφραστή αρχαίων κλασικών, ιστοριογράφου Δημήτρη Φωτιάδη. Να μετονομαστεί η οδός Νοσοκομείου σε οδό Ιατρού - Ιερολοχίτου Θεμιστοκλή Χήναρη. Να ονομαστεί ή μετονομαστεί η οδός Αγίου Νικολάου σε οδό Κωνσταντίνου Κουτσίκου, οι υιοί του οποίου έχουν προβεί σε πολλές ευεργεσίες στην πόλη. Να ονομαστεί οδός Αγίου Νικολάου, το τμήμα της επαρχιακής οδού από τη συμβολή της με την εθνική οδό (Χρονόπουλου) έως τα όρια της πόλης της Κυπαρισσίας. Η οδός από τη συμβολή της με τη Γεωργακοπούλου (οικία Σαρτζή) έως τη συμβολή της με την οδό Αθανασίου Ιωαννίδη, σε οδό Δόμνας Κανάκη, που ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας. Η οδός από τη συμβολή της με την οδό Δημάρχου Κωνσταντίνου Πετρόπουλου έως το σουπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» να ονομαστεί σε οδό Οπλαρχηγού της Επανάστασης του ’21 Αναστάση Γυφτάκη (γεννήθηκε στο Ραφτόπουλο, πήγε σχολείο και έζησε στην «Αρκαδιά» και θυσιάστηκε ηρωικά για την ελευθερία της πατρίδας μας πέφτοντας στη μάχη στα Ταμπούρια της Φλεσσιάδας στο πλευρό του Παπαφλέσσα στις 20 Μαΐου 1825). Η οδός από συμβολή Αγ. Νικολάου (οικία Μπαρτζελιώτη) έως Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου να ονομαστεί σε οδό Στρατηγού Καραντζά
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιαννόπουλος πρότεινε να δοθεί το όνομα του Δημάρχου Κυπαρισσίας Κωνσταντίνου (Τάκη) Αδαμόπουλου σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπως και του ποιητή, συγγραφέα και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μιχάλη Κατσαρού. 
Επίσης με άλλες προτάσεις που έγιναν από την πρόεδρο Σταματία Αλεξοπούλου αποφασίστηκε το Μεγάλο Καλντερίμι να ονομαστεί, σε   Βελισάριου Κορένσιου και ο δρόμος από τα Σφαγεία μέχρι την αποβάθρα σε Πρύτανη Κωνσταντίνου Δημόπουλου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Διαδικτυακό καλεντάρι απέκτησε η Πελοπόννησος

Στον “αέρα” βρίσκεται το νέο διαδικτυακό καλεντάρι της Περιφέρειας Πελοποννήσου Peloponnese.events. Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφέρονται όλες οι σημαντικές εκδηλώσεις της Πελοποννήσου με Πολιτιστικό, Αθλητικό, Θρησκευτικό, Επιχειρηματικό, Γαστρονομικό, Λαογραφικό περιεχόμενο τις οποίες μπορούν οι επισκέπτες να αναζητήσουν με τρόπο εύχρηστο και λειτουργικό.
Το ηλεκτρονικό καλεντάρι της Πελοποννήσου Peloponnese.events λειτουργεί ως μέσο προβολής του τόπου μας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για τους tour operator και travel agent του εξωτερικού-εσωτερικού οι οποίοι ως στόχο έχουν τον εμπλουτισμό των τουριστικών τους πακέτων και τη δημιουργία ελκυστικών εμπειρικών-τουριστικών προϊόντων βασισμένα στις σημαντικές εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος στην Πελοπόννησο.
Ο χρήστης μπορεί με ευκολία να επιλέξει την εκδήλωση που αναζητά είτε μέσω της ημερομηνίας, της περιοχής, το είδος της εκδήλωσης που επιθυμεί ή συνδυαστικά, ενώ μπορεί να καταχωρήσει και τα δικά του γεγονότα, να αφήσει τις εντυπώσεις του σε κάποια εκδήλωση, και να συμμετάσχει στην online κοινότητα που έχει δημιουργηθεί. 
Το Peloponnese.events έγινε σε συνεργασία με τους Δήμους και φορείς της Πελοποννήσου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας, και αποτελεί μια σημαντική καταγραφή και διάδοση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Πελοποννήσου κυρίως όσον αφορά την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Περιφέρειας μας η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες εκδηλώσεις. 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να επενδύει στην δυναμική προβολή του προορισμού αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, στοχεύοντας στην υποστήριξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και την ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας. 

Πηγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Εγκαινιάστηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Οιχαλίας στον Μελιγαλά

"Μαρία Κάλλας" ονομάστηκε το πλήρως ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Οιχαλίας στον Μελιγαλά, το οποίο εγκαινιάστηκε την Κυριακή από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και θα φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην κατάμεστη αίθουσα, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής χειροκρότησαν την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστείδη Σταθόπουλο υλοποιήθηκε με την εθελοντική συνδρομή πλήθους δημοτών.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος από τη μεριά του ευχήθηκε ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένα σημείο λήψης αποφάσεων για έργα ανάπτυξης κι ευημερίας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και η πατρίδα μας -όπως είπε-, προκειμένου να δώσουν προοπτική μέλλοντος για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Ο κ. Σταθόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, για τη ζωή της οποίας προβλήθηκε βίντεο στο τέλος της εκδήλωσης. Οπως είπε ο δήμαρχος, η ονομασία της αίθουσας "αποτελεί την ελάχιστη τιμή σε μια διεθνή προσωπικότητα του πολιτισμού, που η πατρική της οικία βρίσκεται στο Νεοχώρι Οιχαλίας".
Πηγή: eleftheriaonline.gr

Μήνυμα Άγγελου Χρονά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μία μέρα, που παρόλο που γιορτάζεται περισσότερο από 100 και πλέον χρόνια, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.
Επίκαιρη γιατί ακόμα και σήμερα η γυναίκα υφίσταται διάφορες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης ενώ η ισότητα για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι δεν είναι πραγματικότητα για όλες τις γυναίκες παντού στη γη.
Αλλά και στην χώρα μας, παρά το γεγονός πως η σύγχρονη γυναίκα έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους και καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο σε αυτούς, αντιμετωπίζει βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και σήμερα τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι υψηλά.
Η σημερινή μέρα αλλά και η κάθε μέρα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό αλλά κυρίως για λήψη μέτρων τερματισμού τέτοιων φαινομένων σε βάρος των γυναικών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία στήριξης των γυναικών και οικοδόμησης υγιών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας των δύο φύλων. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου- Εντεταλμένος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας και ως γιατρός δεσμεύομαι πως θα συμβάλλω με κάθε τρόπο και με τις δυνατότητες που έχω να υλοποιούνται στον τομέα που υπηρετώ δράσεις προληπτικής ιατρικής για τις γυναίκες.
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ «Χρόνια Πολλά» σε όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου-Εντεταλμένος για θέματα υγείας στην Π.Ε Μεσσηνίας

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

''Έφυγε'' ο Λεωνίδας Παν. Σταμάτης

Χθες Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Σταμάτης του Παναγιώτη, από το Άνω Δώριο, σε ηλικία 85 ετών.
Ο τελευταίος χαιρετισμός θα γίνει την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 11:00, στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στη Βάρη Αττικής (πλατεία Ηρώων 4).
Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Σουλιμαίικη βραδιά (25-8-2015)


Το φωτογραφικό υλικό προσέφερε στο anodorio.blogspot.gr η Όλγα Δ. Δεδεμάδη.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Δ.Ε. Δωρίου

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016 
ΣΤΗ Δ.Ε. ΔΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ: ώρα 16:00
 Άφιξη βασιλιά καρνάβαλου  
&  παρέλαση μασκαράδων και αρμάτων
Κάψιμο καρνάβαλου
Θα προσφερθούν κρασί, μεζές και μακαρονάδα
ΔΩΡΕΑΝ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών του Δήμου Οιχαλίας στο Ζευγολατιό

Τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Ζευγολατιό, στο παλιό γήπεδο του χωριού, αποφάσισε προχθές το βράδυ, σε κλίμα αντιπαράθεσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.
Ο σταθμός αυτός θα διευκολύνει τη μεταφορά σκουπιδιών από ιδιώτη εκτός δήμου, για την οποία, όμως, ακόμα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια, το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν κλείσει και οι χωματερές στο δήμο.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Πρόσκληση για την αποκριάτικη γιορτή του Συλλόγου Βασιλικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού σας καλεί στην αποκριάτικη γιορτή που διοργανώνει, την Κυριακή 13 Μαρτίου το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
Προσφέρεται γουρουνόπουλα, συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε μια υπέροχη βραδιά, να είστε όλοι εκεί!!!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εικόνες από τον Ι.Ν. της Παναγίας στο Καμάρι




Πληροφορίες για τον Ι.Ν. της Παναγίας στο Καμάρι πατήστε εδώ.

Συνέχεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης

Θα συνεχιστούν και μέσα στο 2016 οι ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Μάλθης, στο χώρο, που πρωτοανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '30 από τον Σουηδό αρχαιολόγο Νάταν Βαλμίν.
Το πρόγραμμα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του δρ. Μίκαελ Λιντμπλομ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ουψάλας, σε συνεργασία με τη Ρεμπέκα Βοεσαμ και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στις εργασίες του 2015 περιλαμβάνονταν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού εντός του οικισμού και περιμετρικά της οχύρωσης, καθώς και η εκ νέου ερμηνευτική αποτύπωση όλων των ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων με τη χρήση DGPS (Differential Global Positioning System) και επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης λέιζερ. Η τρισδιάστατη σάρωση διεξήχθη σε συνεργασία με τη Ρέιτσελ Οπιτζ από το Spatial Archaeometry Research Collaborations (SPARC).
Στόχος των εργασιών για την ερευνητική περίοδο του 2016 είναι να πραγματοποιηθούν ανασκαφές σε επαφή με την εσωτερική και εξωτερική πλευρά του οχυρωματικού τείχους, εντός μιας αποθήκης πλησίον του τείχους, καθώς και βορειοανατολικά του υψηλότερου τμήματος. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μη επανδρωμένη αεροφωτογράφηση, της οποίας οι φωτογραφίες θα προσαρμοστούν στην υπάρχουσα τρισδιάστατη μακέτα του οικισμού.
Ο οχυρωμένος οικισμός της Μάλθης βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που υψώνεται στην κοιλάδα Σουλιμά της βόρειας Μεσσηνίας. Ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Νάταν Βαλμίν και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο The Swedish Messenia Expedition, Lund 1938. Παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένα ανεσκαμμένους οικισμούς αυτής της περιόδου, η δημοσίευση είναι προβληματική για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων λόγω της αμφιλεγόμενης χρονολόγησης της κεραμικής ακολουθίας, θεμάτων που άπτονται της χρονολόγησης του οχυρωματικού τείχους, καθώς επίσης λόγω της πληθώρας λαθών στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις. Για το λόγο αυτό η Μάλθη έχει περιθωριοποιηθεί στις πρόσφατες συζητήσεις γύρω από την ανάπτυξη των ιεραρχημένων κοινωνιών και τις διαδικασίες οργάνωσης πόλεων.
Προκειμένου να προσπελαστούν τα εμπόδια αυτά, δημιουργήθηκε το πενταετές Πρόγραμμα Χαρτογράφησης Μάλθης (Malthi Mapping Project) με τους στόχους, τη δημιουργία ενός έγκυρου σχεδίου του οικισμού, τη διερεύνηση της χρονολόγησης και κατασκευής της οχύρωσης, την ταύτιση πιθανών φάσεων στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη του οικισμού, καθώς και τη δημιουργία μιας επικαιροποιημένης κεραμικής ακολουθίας.
Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την προϊστορική ακρόπολη της Μάλθης και είναι από το ιστολόγιο του Αρστομένη του Μεσσήνιου.
Πηγή: eleftheriaonline.gr - aristomenismessinios.blogspot.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Έγινε η εκδήλωση του Συλλόγου Κυπαρισσίων της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο Gazarte (πλατεία Γκάζι), σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η εκδήλωση του Συλλόγου των Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά» και του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου κα Ρούλα Τσατσάκου μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου, καθώς και η ανακοίνωση για τη λειτουργία της ιστοσελίδας του syllogosarkadia.gr και του ηλεκτρονικού καταλόγου των Κυπαρισσίων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα (είναι ενταγμένος στην ιστοσελίδα) και κάλεσε όσους επαγγελματίες ενδιαφέρονται να εγγραφούν, τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργου του μεγάλου μας ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, με αφορμή και την έκδοση του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» με το ίδιο θέμα.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (Αντιπρόεδρος του Συλλόγου) συντόνισε την εκδήλωση, μίλησε για το τεύχος της Τριφυλιακής Εστίας με αφιέρωμα στον Μιχάλη Κατσαρό και παρουσίασε αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον ποιητή.
Για τον ποιητή μίλησαν και διάβασαν ποιήματα, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό, με αλφαβητική σειρά:
Καλογερόπουλος Νίκος- ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος
Μαραγκόπουλος Άρης- συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης
Μπουκάλας Παντελής- ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας
Στεφανάκις Γιάννης- ζωγράφος, χαράκτης
Ο Παντελής Μπουκάλας αναφέρθηκε στο έργο του ποιητή και τη διαχρονική αξία που έχει η ποίηση του Κατσαρού στις μέρες μας.
Στη συνέχεια, ο συμπατριώτης μας Νίκος Καλογερόπουλος, που είχε γνωρίσει τον Κατσαρό, απήγγειλε τo ποίημα «Αντισταθείτε» και διάβασε επίσης κάποιο δικό του ποίημα που είχε γράψει και είχε σχολιαστεί θετικά από τον ποιητή.
Ο Γιάννης Στεφανάκις μίλησε για την βιωματική του σχέση με τον ποιητή, που τον καθόρισε, καθώς επίσης και για το πρώτο περιοδικό «Νέο Επίπεδο» που εξέδωσαν μαζί.
Τέλος, ο Άρης Μαραγκόπουλος ανέλυσε σε βάθος το σύνολο της ποίησης του Μιχάλη Κατσαρού (Μεσολόγγι, Οροπέδιο, Κατά Σαδδουκαίων, κ.λπ.).
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική.
Ο μουσικός Παναγιώτης Τσίτσικας (κοντραμπάσο) με τους συνεργάτες του: Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι, μαντολίνο), Λευτέρη Κουάντα (κιθάρα), Φίλιππο Παχνιστή (πιάνο), Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν) και Λίνα Ψυχογιού (τραγούδι), παρουσίασαν κάποια αποσπάσματα από το μελοποιημένο - από τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο κ.ά. μεγάλους συνθέτες - έργο του Μιχάλη Κατσαρού καθώς και κάποια ορχηστρικά. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για το ποιοτικό και όμορφο μουσικό πρόγραμμα που μας χάρισαν.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας, από τον διαγωνισμό που διενεργήθηκε το καλοκαίρι, με θέμα «Στιγμές Κυπαρισσίας 2015».
Χαρήκαμε που είχαμε κοντά μας τον γιο του Μιχάλη Κατσαρού, Στάθη, και την οικογένειά του, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση, επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί θεσμικοί παράγοντες, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων της Τριφυλίας και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, συγγραφείς και ποιητές. 
Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και περιμένουμε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή και στήριξη του Συλλόγου μας κι από άλλους συμπατριώτες.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στους χορηγούς μας, που πρόσφεραν τα προϊόντα τους: την Ειρήνη Θεοδωροπούλου για το «Τσίπουρο Νταραίος», τον Θεόδωρο Δερέσκο για το κρασί από το «Κτήμα Δερέσκου», την Αθηνά Διονυσοπούλου για τις ελιές από τη «Μεσσήνια γη» και τον Γιάννη Σταθόπουλο για τα πατέ ελιάς και λιαστής τομάτας «Arcadia».
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν ενεργά για να πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία αυτή η εκδήλωση.

Με τιμή το Δ.Σ του Συλλόγου:
Η Πρόεδρος, Ρούλα Τσατσάκου-Θεοδωροπούλου
Ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας, Γιώργος Κορμάς
Ο Ταμίας, Παναγιώτης Λούτος
Και τα Μέλη, Πέτρος Δεδούσης, Παναγιώτης Χριστόπουλος & Δημήτρης Ντρούλιας